Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Orase vechi, inaccesibile turistilor, dar adevarate comori pentru arheologi si istoria arhitecturii

Orase vechi, inaccesibile turistilor, dar adevarate comori pentru arheologi si istoria arhitecturii

Cum ar fi sa circuli pe strazi antice, conservate aproape in intregime, dar unele pe care piciorul omului nu a mai calcat de sute de ani? Cum ar fi sa fii turist intr-un oras vechi de mii de ani, dar, culmea!, cu ziduri nepatate de grafitti-uri, fara miros de urina pe la colturi, fara scandal din localuri si, mai ales, la adapost de canicula? Pai daca nu te-ar infiora linistea ciudata si vuietul din urechi, daca ai sti sa inoti si nu te-ar stanjeni costumul de scafandru, probabil ar fi una dintre experientele turistice cele mai placute din viata ta.

 

 

Mediul acvatic e destul de prietenos cu istoria. Exceptand momentul in care chiar a inghitit, la propriu, unele orase (de vina fiind de fapt un cutremur sau un tsunami), el de fapt conserva foarte bine structurile si edificiile scufundate. Si asta in special gratie faptului ca putini “turisti” se incumeta sa le viziteze.

Orasele scufundate care se gasesc mai peste tot in lume, desi nu la mare distanta de mal, sunt greu de explorat pana si de catre cercetatori. Totusi, descoperirile care se fac aici sunt in masura sa ne spuna o serie de lucruri nestiute despre constructiile si arhitectura celor mai vechi timpuri.

Sute, ba chiar mii de ani, pe strazile oraselor respective nu a trecut nimeni care sa plece cu bucatele de ziduri pe post de suvenire in bagaje sau sa mazgaleasca peretii. Ce-i drept, algele au luat locul iederii si imbraca portiuni mari de piatra cu matasea lor tremuratoare. Uneori raceala apei si culorile ei inchise pot aduce aminte de un cimitir. Dar dovezile arheologice legate de felul in care se construia pe vremuri sunt intacte pe portiuni mari.

 

Stiati ca…

Cel mai vechi oras scufundat din lume este langa insula Yonaguni, Japonia?

In apropierea insulei au fost destul de recent descoperite ruinele unei structuri constructive realizata de mana omului. Aratand ca o terasa imensa, sapata in stanca, ce aminteste un pic de constructiile incasilor, s-ar fi scufundat cu aproximativ 6000 de ani in urma. Unii cercetatori considera ca momentul infiintarii respectivei constructii dateaza de acum 8000 de ani.  

 

Orasul scufundat cel mai recent in istorie este Port Royal, din Jamaica?

Orasul, celebru pe vremea lui, s-a scufundat in urma unui cutremur, in 1692. Partea si mai interesanta este ca acesta era un oras exterm de bogat, dar si “desfranat”. Nu de alta, dar era adapostul preferat de catre piratii din Caraibe, respectiv de corsarii care atacau vasele Spaniole in trecere spre Panama. Se spune ca destrabalarea din oras a fost cea care i-a atras pedeapsa divina, mai ales ca peste mai bine de o suta de ani, s-a incercat reconstruirea portului si cetatii… iar un cutremur a impedicat eforturile oamenilor.

Acum, e drept ca solul pe care se construise de la bun inceput Port Royal era unul nisipos. Dar nu e cazul sa se regrete prea mult pierderea: ruinele se afla in apa marii si unele perimetre ale orasului sunt chiar foarte bine conservate. Prilej cu care au putut fi cercetate in amanuntime, iar cladirile din secolul XVII vor fi in curand refacute cu multa precizie, exact pe acelasi “plan urbanistic”. De data aceasta cu mijloace moderne si in scop turistic, pentru ca pe langa portul vechi si zona istorica vor mai fi o serie de hoteluri, un port nou, magazine si terase. 

 

Si noi avem in tara un oras scufundat?

Infiintata in secolul sase inainte de Hristos, de catre grecii dorieni, cetatea antica Heraclea Pontica este scufundata in dreptul orasului Mangalia, in larg. Cu cateva sute de ani in urma, ruinele vechii cetati erau pomenite de marinari care prindeau furtuni nu cu mult inainte de a intra in port. Multi consemnau faptul ca au vazut zidurile si turnurile unei cetati vechi iesind din mare. Ba chiar aveau griaj sa-si fereasca vasele in acea zona, pentru ca o serie de ambarcatiuni se scufundasera in acel permiteru. Cercetarile din ultimii zeci de ani, desi sporadice si lipsite de fonduri, confirma ca cetatea are dimensiuni impresionante.

Heraclea Pontica este prima localitate consemnata in aceasta regiune, Callatis fiind de fapt o colonie a cetatii-mama. Ruinele arhelogoice de la Callatis se continua, de fapt, pe sub mare, unind practic, asa cum a facut-o dintotdeauana cele doua situri. Partea si mai interesanta este ca suprafata cetatii scufundate este, se pare, cea mai mare din lume la ora actuala. Cand vorbim espre orase scufundate, desigur.   

 

Primul muzeu subacvatic din lume va fi construit in Egipt?

Turistii se vor putea plimba pe sub apa, prin niste coridoare de sticla special construite, pentru a putea admira ruinele palatului Cleopatrei, scufundat in urma mai multor cutremure.

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva