Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Opt clădiri de Frank Lloyd Wright au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO (Foto)

Opt cladiri proiectate de arhitectul american Frank Lloyd Wright au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Este vorba despre Muzeul Guggenheim din New York, Vila Kaufmann (cunoscuta si ca Fallingwater/Casa de pe cascada) din Pennsylvania, casa Frederick C. Robie din Illinois, Casa Hollyhock din California, Casa Herbert si Katherine Jacobs din Wisconsin, Templul Unitatii din Oak Park, Illinois, si resedintele lui Wright Taliesin din Wisconsin si Taliesin West din Arizona.

 

"Aceste cladiri reflecta 'arhitectura organica' dezvoltata de Wright, care include planul deschis, estomparea granitelor dintre exterior si interior si utilizarea fara precedent a unor materiale precum otelul si betonul. Fiecare dintre aceste cladiri ofera solutii ingenioase pentru nevoia de adapost, de exercitare a cultelor religioase, de a munci sau de recreere. Lucrarile lui Wright din aceasta perioada au avut un impact puternic asupra dezvoltarii arhitecturii moderne in Europa", argumenteaza membrii Comitetului Patrimoniului Mondial intr-un comunicat de presa.


Cele opt cladiri, proiectate toate in prima jumatate a secolului al XX-lea, sunt primele lucrari de arhitectura moderna din SUA recunoscute de UNESCO, rezultatul unor eforturi intreprinse de Frank Lloyd Wright Building Conservancy si de proprietarii sau custozii cladirilor pe parcursul ultimilor 15 ani.

"Exista in prezent aproape 400 de structuri proiectate de Wright. Speram ca recunoasterea acestor opt lucrari majore vor contribui la constientizarea importantei conservarii tuturor cladirilor sale ca o parte vitala a mostenirii noastre artistice, culturale si arhitecturale", a spus Barbara Gordon, directorul Frank Lloyd Wright Building Conservancy.

 

Lucrarile lui Wright se numara acum printre cele doar 24 de situri de patrimoniu mondial din SUA, dintr-un total de 1.121 de pozitii.


Wright este considerat unul dintre cei mai importanti arhitecti ai secolului trecut. De-a lungul carierei sale de 70 de ani si-a pus semnatura peste mai mult de 500 de proiecte raspandite prin toate colturile lumii, variind de la hoteluri, biserici si zgarie-nori la case private.

 

Pentru a fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, un sit trebuie, printre altele, sa reprezinte o capodopera a geniului creativ uman, se arata pe site-ul institutiei.
Citeste si:
Muzeul Guggenheim
Muzeul Guggenheim
Vila Kaufmann
Vila Kaufmann
Casa Frederick C Robie
Casa Frederick C Robie
Casa Hollyhock
Casa Hollyhock
Casa Herbert si Katherine Jacobs
Casa Herbert si Katherine Jacobs
Templul Unitatii
Templul Unitatii
Taliesin West
Taliesin West
Taliesin
Taliesin

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva