Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Obloane din lemn stratificat – caracteristici şi calcularea preţului

Obloanele fac parte din categoria accesorii in tamplaria din lemn. Sunt folosite atat ca parte integrata in arhitectura europeana, conferind un aspect estetic aparte, cat si pentru diverse functii, precum controlarea luminii care patrunde in casa, protectia impotriva vantului si a conditiilor meteo nefavorabile si pastrarea intimitatii.
Obloane din lemn stratificat – caracteristici şi calcularea preţului

Esentele de lemn folosite pentru obloane sunt meranti si molid, iar culorile si finisajul difera in functie de optiunea fiecaruia. Obloanele sunt vopsite manual cu vopsele premium sau cu varianta standard cu bait. Obloanele sunt fabricate din lemn atent selectat, cu o umiditate de 12-14%.

Obloanele sunt impartite in doua categorii:

1. Dupa tipul de deschidere: obloane batante si obloane culisante
2. Dupa tipul de lamela, care poate fi: fixa, mobila sau fara lamele - obloane pline, rustice.

Obloane din lemn stratificat – caracteristici şi calcularea preţului

Atat obloanele cu deschidere batanta, cat si cele cu deschidere culisanta pot avea orice tip de lamela:
- fixa cu orientarea lamelelor la 45 grade, deschise sau lamelele complet inchise
- mobila cu orientarea lamelelor mecanic , in functie de optiunea aleasa; inchis/deschis
- obloane pline, fara posibilitatea de a intra lumina

Dimensiunile cadrului obloanelor este de 70 x 32, atat la obloane cu lamele reglabile, cat si la cele cu lamele fixe. Dimensiunea lamelelor mobile este de 70 x 15 cm si la cele fixe este de 40 x8 cm. Feroneria folosita poate fi, in functie de caz: Maco, Rustico sau SOLIDO

Obloane din lemn stratificat – caracteristici şi calcularea preţului

Tipologia - Intoarcere, pliere, culisare
- intoarcere inseamna deschidere simpla, cu plierea foii de oblon pe perete.
- pliere face referire la sistemul de deschidere tip armonic, pentru montaje de obloane acolo unde spatial nu permite deschiderea simpla.
- culisare - deschidere culisanta

Montajul obloanelor batante cu lamele fixe ori mobile se poate face fie pe rama ferestrei, prin prinderea tocurilor intre ele (tocul oblonului si cel al ferestrei), fie in golul de zid, pe propriul toc (in cazurile in care peretele depaseste o grosime de 20 cm), fie la exteriorul golului de zid (doar in cazurile in care locuinta nu are termosistem de polistiren sau vata.

Obloanele culisante se monteaza la exterior, pe fatada cladirii, pe propriul cadru format din doua traverse cu sine de culisare.

Obloane din lemn stratificat – caracteristici şi calcularea preţului

Marimea maxima a unei ferestre care poate fi acoperita de un oblon

Recomandat ar fi ca la maximum 2 metri inaltime sa se faca o alta foaie de oblon, pentru a impiedica curbarea acesteia. Pe latime nu exista o dimensiune maxima, intrucat se poate personaliza deschiderea in functie de loc (se poate face sistem armonic, pliere sau culisare).

Pentru piesele mai mari de 2 metri (obloane batante, simple), recomandam ca la jumatatea foii de oblon sa se mai monteze o traversa, practic sa se mai faca un cadru suplimentar, in acelasi corp de oblon.

Pretul obloanelor de lemn poate varia in piata in functie de calitatea acestora, care se traduce prin alegerea materiei prime - lemn, feronerie, vopseluri si lacuri -, dar si de modalitatea de productie sau utilitatea finala a produsului. De regula, obloanele cu deschidere culisanta trebuie sa intruneasca anumiti factori pentru montaj si au un cost mai mare decat cele batante.

Luca Wood abordeaza piata in mod transparent in privinta costurilor si in acest sens am realizat un calculator de pret estimativ in cadrul paginii noastre web pentru informarea in mod corect a publicului tinta.

Preturile sunt pe metru patrat si includ feroneria si diverse optiuni, precum culoarea RAL sau bait - varianta standard fara cost suplimentar. Se pot calcula pana la 10 tipuri diferite de obloane, cu introducerea dimensiunilor (lungime si inaltime) si numarul de bucati aferente fiecarui tip in parte. Pentru o cotatie exacta se poate transmite cererea catre departamentul de vanzari.