Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O soluţie de răcire pasivă inspirată de o insectă care trăieşte în preajma vulcanilor

O membrana inspirata de carapacea unui gandac care traieste in apropierea vulcanilor activi ar putea fi alternativa prietenoasa cu mediul – si cu buzunarul – la sistemele de racire conventionale.
O soluţie de răcire pasivă inspirată de o insectă care trăieşte în preajma vulcanilor
University of Texas at Austin

Neocerambyx Gigas este o specie de insecte ce poate fi intalnita in mod obisnuit in Thailanda si in Indonezia, in preajma vulcanilor activi, unde temperatura depaseste 40 de grade Celsius pe timpul verii, iar la nivelul solului ajunge si la 70 de grade.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Texas, Austin, Universitatea Shanghai Jiao Tong si Institutul Regal de Tehnologie KTH si-a propus sa afle care este secretul rezistentei micii vietati la temperaturi atat de ridicate. Oamenii de stiinta au descoperit ca acesta se afla in structura carapacei sale, care o ajuta sa isi regleze temperatura. Mai exact, aripile sale sunt formate din mici structuri triunghiulare care reflecta lumina soarelui, permitand in acelasi timp eliberarea caldurii corporale, noteaza New Atlas

Pe baza descoperirii facute, cercetatorii au decis sa creeze un material care sa imite aceasta structura. Au pornit de la un polimer numit polidimetilsiloxan (PDMS), in care au incorporat particule ceramice. Pe suprafata peliculei a fost creat apoi un tipar triunghiular repetitiv asemanator cu cel observat pe aripile insectei.

Cercetatorii au testat materialul, iar rezultatele sunt promitatoare. Atunci cand membrana a fost aplicata pe obiecte expuse direct la lumina soarelui, temperatura acestora a fost cu pana la 5,1 grade Celsius mai mica in comparatie cu obiectele neprotejate.

Membrana poate fi aplicata pe geamuri, pe panouri solare, pe masini si pe dispozitive electronice, asigurand racire fara niciun consum de energie.

 

Intrucat materialele si procesele folosite pentru crearea membranei sunt deja disponibile, aceasta ar putea fi produsa cu usurinta la scara larga, spun cercetatorii, care lucreaza in prezent la optimizarea procesului.

 

C.S.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva