Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O rețea de canalizare construită de romani acum 2000 de ani este intactă și va fi redeschisă

Reteaua de scurgere a apei construita de romani sub orasul Pompei cu aproape 2300 de ani in urma s-a pastrat atat de bine de-a lungul timpului incat in curand va fi redata in folosinta.
O rețea de canalizare construită de romani acum 2000 de ani este intactă și va fi
Archaeological Park of Pompeii

Tunelurile au fost construite sub faimosul oras italian cu scopul de a redirectiona apele pluviale dinspre centrul orasului astfel incat sa se scurga in mare. Incepand cu 2018, in cadrul unui proiect al Parcului Arheologic din Pompei, un segment de 457 de metri a fost examinat cu atentie de oameni de stiinta - speologi si arheologi -, care au constatat ca sistemul se afla intr-o stare excelenta.

In conditiile in care orasul se confrunta frecvent cu inundatii survenite in urma ploilor, gurile de scurgere vor fi destupate, a spus directorul general al Parcului Arheologic din Pompei, arheologul Massimo Osanna, pentru publicatia The Times.

Reteaua a fost realizata in trei faze distincte, au constatat arheologii in timpul cercetarilor. A inceput sa fie construita undeva la sfarsitul secolului al III-lea sau inceputul secolului al II-lea i.Hr de catre samniti, in asa-numita faza elenistica, inainte de inceputul influentei romane in oras.

 

Citeste siRomanii foloseau o metoda surprinzatoare pentru a repara strazile din Pompei


Ulterior, reteaua a fost extinsa de catre romani in secolul I i.Hr., etapa pe care oamenii de stiinta o numesc faza republicana. Indiciile descoperite in interiorul tunelurilor arata ca o a treia si ultima portiune a fost construita cu doar cativa ani inainte de eruptia devastatoare a Vezuviului, in anul 79 d.Hr, care a ingropat orasul si o parte dintre locuitorii sai in cenusa si lava.


O rețea de canalizare construită de romani acum 2000 de ani este intactă și va fi
Archaeological Park of Pompeii
O rețea de canalizare construită de romani acum 2000 de ani este intactă și va fi
Archaeological Park of Pompeii
Imperiul Roman este cunoscut pentru realizarile sale impresionante in domeniul constructiilor si al ingineriei, multe dintre ei dainuind pana in zilele noastre. Printre ele se numara o retea de 400.000 de kilometri de drumuri, dintre care 80.500 de kilometri drumuri pavate - unele dintre ele rezistand pana in zilele noastre.

Un exemplu este Via Appia, drumul care lega Roma de Capua.
Via Appia
Via Appia

Foto: Kleuske / Dutch Wikipedia

 

Apeductele romane, folosite pentru a transporta apa potabila catre regiunile dens populate sunt deseori numite minuni ale ingineriei.

Apeductul din Segovia, Spania, numit de Frontinus "cea mai solemna marturie a Imperiului" a continuat sa alimenteze orasul cu apa din raul Frio pana in secolul al XX-lea si este remarcabil de bine conservat si astazi.

Apeductul din Segovia
Apeductul din Segovia

Foto: Pixabay

 

Structuri monumentale ca Panteonul din Roma, Colosseumul si Forumul Roman au dainuit la randul lor de-a lungul mileniilor gratie betonului realizat de romani dupa o reteta unica, pe care specialistii zilelor noastre inca incearca sa o desluseasca.

Colosseumul
Colosseumul

Foto: Sam valadi / Flickr

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva