Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O „pădure verticală” pentru angajaţi, piesa centrală a viitorului sediu Amazon

Un turn spiralat din sticla cu copaci si piste pentru drumetii ar urma sa faca parte din viitorul sediu al companiei americane Amazon.
O „pădure verticală” pentru angajaţi, piesa centrală a viitorului sediu Amazon
Amazon

Structura inalta de 107 metri a fost proiectata de biroul NBBJ, arhitectii invocand ca inspiratie celebrul dublu helix al AND-ului (care, am vazut recent, a stat si la baza designului uluitorului turn rasucit al lui Vincent Callebaut, construit in Tapei).

Turnul-padure poarta asadar numele de „Helix” si, daca planurile inaintate de companie autoritatilor vor fi aprobate, va face parte dintr-un complex format din trei cladiri de birouri. Acesta va fi sediul HQ2 al colosului din e-commerce, un proiect in valoare de 2,5 miliarde de dolari aflat in prezent in constructie in Arlington, Virginia.

Pe langa potecile exterioare pe care angajatii se vor putea plimba printre plante pe care le pot intalni in orice drumetie prin Muntii Blue Ridge din Virginia, Helix-ul va include gradini interioare, programe cu artisti si o sala de intalniri cu o capacitate de 1.500 de oameni, fiind urmarita, potrivit arhitectilor, crearea unui mediu sanatos pentru lucru.

La baza spiralei din sticla vor fi deschise magazine, restaurante si o piata publica pentru fermieri. In proiect este prevazut si un amfiteatru in aer liber cu 250 de locuri si un parc pentru caini.

In anumite weekenduri, turnul va fi deschis publicului larg. „Daca facem acest lucru cum trebuie, nici nu vei sti neaparat ca te afli pe proprietatea unui sediu Amazon”, puncteaza arhitectii, care sustin ca vor sa se apropie mai degraba de un cartier decat de un campus privat cu acest proiect.

Intreg complexul ar urma sa functioneze cu energei regenerabila furnizata de o ferma solara din apropiere, conform planurilor. Spatiile verzi vor fi irigate cu apa de ploaie, iar cladirile vor fi prevazute cu solutii de ventilatie naturala si vor fi proiectate in asa fel incat sa beneficieze de cat mai multa lumina naturala. Complexul va mai include o parcare pentru biciclete cu o capacitate de 950 de vehicule si o statie de incarcare pentru masini electrice.

 

O „pădure verticală” pentru angajaţi, piesa centrală a viitorului sediu Amazon
O „pădure verticală” pentru angajaţi, piesa centrală a viitorului sediu Amazon
O „pădure verticală” pentru angajaţi, piesa centrală a viitorului sediu Amazon

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva