Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O noua resedinta in Cramond, Edinburgh

O noua resedinta in Cramond, Edinburgh

Cramond este un satuc foarte pitoresc de la periferia orasului Edinburgh, zona de nord, care se remarca printr-o arhitectura traditionala cu un caracter aparte reprezentat de pereti finisati cu tencuiala alba si acoperisuri cu doua pante, fara streasina, realizate din ardezie. Terenul in cauza a fost ocupat in trecut de o cladire tip bungalou, datand din perioada anilor ’50 si beneficiaza de vederi panoramice catre padurile si campurile din apropiere.

 

Accesul se face printr-o poarta din piatra considerata monument impreuna cu vechea casa a portarului, pe care beneficiarii au folosit-o drept resedinta pana la finalizarea lucrarilor de construire. Acestia doreau sa aibe o casa care sa fie in acelasi timp si un experiment care sa demontreze strategiile optime pentru asigurarea unui impact minim asupra mediului inconjurator si reducerea consumului de energie.

 

Arhitectul Lindsay Johnston a fost cel care s-a ocupat de proiect, acceptand provocarea de a realiza o casa care sa ofere o interpretare moderna a arhitecturii traditionale din zona. Prima dilema si in acelasi timp problema care trebuia rezolvata consta in difentele de orientare, pentru ca perspectivele interesante erau pe nord in timp ce soarele este pe sud.

 

 

Arhitectul a ales construirea spatiilor pe axa nord-sud, a propus ridicarea casei de la nivelul terenului pentru a beneficia de perspective si a crescut suprafata utila a locuintei prin construirea unui subsol partial si a unui etaj. O miscare riscanta din punct de vedere energetic a fost pozitionarea livingului si a dormitorului la extremitatea nordica a casei dar a contracarat prin introducerea unei sere pe latura sudica care sa ajute la incalzirea pasiva a tuturor spatiilor casei.

Limbajul arhitecturii traditionale a fost abordat intr-o maniera contemporana, cu ferestre de colt, ferestre de mansarda, balcoane, copertine si terase.

 

Profesorul Brian Edwards, fost Director al Scolii de Arhitectura din Edinburgh remarca faptul ca se poate usor observa o preluare a unor forme specific australiene. (Arhitectul L. Johnston preda cursuri de master impreuna cu celebrul arhitect australian Glenn Murcutt)

 

Casa a fost construita folosindu-se un sistem SIPS care asigura o izolare termica excelenta, avand peretii si acoperisul realizate asemeni unei mare cutii din panouri de izolatie rigida, de 16.7cm compusi din polistiren intre doua straturi de placaj. Tamplaria speciala de la bovindouri, balcoanele si copertinele sunt realizate din casete de aluminiu vopsit ce contin la interior panouri termoizolante SIPS. Tamplaria din lemn si usile, ambele avand dooua foi de geam au fost alese pentru caracteristicile izolatoare dar si din motive estetice.

 

Sera construita pe sud are integrat un sistem solar cu panouri fotovoltaice care impreuna cu inca sase panouri montate pe acoperis ajuta la producerea a 3120kWh/an salvand 1.67tone de emisii de CO2. Sistemul casei a fost legat la retea si alimenteaza pompa de caldura care asigura incalzirea prin pardoseala a intregii locuinte. Apa de ploaie este preluata prin sistemul de jgheaburi si burlane de 250mm in diametru si depozitata intr-un recipient ingropat cu o capacitate de 6500l, de unde este folosita pentru toalete, in spalatorie si la irigare.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.edinburgharchitecture.co

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

O noua resedinta in Cramond, Edinburgh

Culori neutre și tonuri pământești: Culorile naturale și neutre sunt preferate pentru a crea spații relaxante și armonioase.

Minimalism și funcționalitate: Designul minimalist și funcționalitatea sunt la ordinea zilei. Piesele de mobilier sunt alese cu atenție pentru a servi mai multe scopuri.

Eco-friendly: Din ce în ce mai mulți oameni caută mobilier realizat din materiale sustenabile și ecologice, care sunt prietenoase cu mediul înconjurător.

 

Cum să alegeți mobilierul potrivit

 

Evaluarea spațiului: Începeți prin a evalua spațiul disponibil în fiecare cameră și gândiți-vă la funcționalitatea dorită. Acest lucru vă va ajuta să stabiliți dimensiunile și tipurile de mobilier de care aveți nevoie.

Stil și gust personal: Alegeți un stil care vă reflectă personalitatea și preferințele. Mobilierul ar trebui să se potrivească cu designul general al casei.

Calitate și durabilitate: Investiți în mobilier de calitate, care să reziste în timp. Alegeți materiale și construcție solidă pentru a vă asigura că piesele vor dura ani de zile.

Buget: Stabiliți un buget realist și respectați-l. Mobilierul poate varia foarte mult în preț, așa că este important să vă încadrați în bugetul dumneavoastră.

O noua resedinta in Cramond, Edinburgh

Testați confortul: Dacă este posibil, testați mobilierul înainte de achiziție pentru a vă asigura că este confortabil.

Culori și texturi: Gândiți-vă la paleta de culori și texturi din cameră și alegeți mobilierul care se potrivește cu acestea.

Mobilier multifuncțional: În special pentru spațiile mici, luați în considerare mobilierul multifuncțional care poate servi mai multe scopuri.

O noua resedinta in Cramond, Edinburgh
O noua resedinta in Cramond, Edinburgh

Alege calitatea pentru casa ta!

Evenimentul promovează culorile în trend de anul acesta, obiectele de decor must -have în orice proiect de design, elementele naturale care ilustrează legătura dintre om și natură, materialele și piesele de mobilier care sunt la modă, precum și articolele cu aspect vintage care dau un farmec aparte spațiului de locuit.

De asemenea, #BifeSim2023 prezintă și cele mai avansate utilaje și echipamente folosite în procesul de producție, execuție, finisare și montaj.

O noua resedinta in Cramond, Edinburgh

Pe perioada #BifeSim2023, publicul are ocazia să admire, într-un stand special amenajat, proiectele impresionante realizate de cei mai talentați arhitecți și designeri în cadrul Concursului Național de Design de Mobilier. Această competiție este organizată de Asociația Producătorilor de Mobilă din România și reprezintă o punte între creație și producție, cu scopul de a facilita dialogul între generații pentru dezvoltarea industriei mobilei.

Pe 21 septembrie, de la ora 10:00, în Sala Madgearu din pavilionul B3, Asociația Industriei Lemnului – Prolemn, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României și cu sprijinul ROMEXPO, organizează Conferința Green Industry. Obiectivul principal al evenimentului este legat de dezvoltarea unui plan de acțiune pentru sectorul pădure – lemn care să asigure o creștere sustenabilă a industriei. Detalii suplimentare pe www.pro-lemn.ro

Program de vizitare

21-23 septembrie 2023: între orele 10:00-18:00
24 septembrie 2023: între orele 10:00-16:00
Bilet de intrare: 10 lei

Informații suplimentare pe www.bife-sim.ro sau în Ghidul Vizitatorului. Scanează codul QR la intrarea în târg și lasă-te ghidat printre standurile spectaculoase din pavilionul B2 al Centrului Expozițional.

Concomitent se desfășoară și #CosmeticsBeautyHair2023 – Expoziția internațională de produse și echipamente pentru cosmetică, îngrijire corporală și coafură.

O noua resedinta in Cramond, Edinburgh

Pentru a avea eficiență economică maximă, dezvoltatorii privați, care în acest moment reprezintă principalul motor în construcția de locuințe noi, sunt tentați să mizeze pe apartamente de dimensiuni mici, cu suprafețe la standarde minime. Uneori, nici aceste standarde nu sunt respectate, de pildă prin includerea locului de luat masa în suprafața bucătăriei sau camerei de zi, sau a balcoanelor ori logiilor în suprafața utilă. Oricum, pentru ei este mai avantajos să vândă mai multe unități locative, cu suprafețe mai mici, în contextul în care prețul de vânzare mediu este în jur de 1.500 euro/mp (mult mai mic comparativ cu țările din vestul Europei, unde se ajunge la 4.000 euro/mp și chiar mai mult). Este adevărat, la noi sunt construite și locuințe de dimensiuni generoase, uneori chiar supradimensionate, dar acestea sunt puține, fiind destinate unui număr mic de potențiali cumpărători sau sunt rezultatul unor investiții individuale – așa-numitele ”case pe pământ”, unde fiecare își alege facilitățile dorite, sau de care crede că are nevoie.

Standardele de confort, care de regulă sunt superioare celor impuse de legislație, diferă de la o țară la alta, în funcție de resursele acelei societăți și de obiceiurile ei. Acest lucru se reflectă în statistici, care ne arată cum se construiește efectiv, eventual cu mai puține restricții de buget. Noi ne raportăm în general la Europa de Vest și la America de Nord. De exemplu, în SUA o casă considerată confortabilă are, cu aproximație, următoarele suprafețe:

  • 28 mp pentru dormitorul principal
  • 18 mp pentru un dormitor secundar
  • 14 mp pentru baia principală
  • 7 mp pentru o baie secundară
  • 27 mp pentru bucătărie
  • 17 mp locul de luat masa
  • 45 mp zona de living (luând în calcul și ceea ce ei numesc ”family room”)
  • Astfel, un american ajunge, așa cum arată și recensămintele, la o suprafață utilă medie de peste 180 mp. Europenii stau ceva mai ”înghesuit”: francezii – 144 mp, germanii – 137 mp, britanicii – 148 mp.

Iată deci cam care sunt standardele la care ne raportăm, și care ne-ar aduce un grad mai mare de satisfacție. În deciziile pe care le luăm în legătură cu viitoarea noastră locuință, sunt extrem de utile discuțiile cu arhitectul, atunci când construim, respectiv cu dezvoltatorul sau agentul imobiliar, atunci când cumpărăm. Este o bună ocazie să ne evaluăm trecutul, stilul de viață, respectiv să ne cristalizăm anumite planuri de viitor, iar pentru a ne angaja pregătiți în aceste discuții, trebuie să răspundem la următoarele întrebări:

De câte dormitoare avem nevoie?
Aici se ia în calcul numărul de copii, din prezent sau care se vor naște, respectiv de rude care vor sta sau, în perspectivă, este posibil să locuiască cu dumneavoastră. De asemenea, trebuie să ne gândim dacă ne dorim una sau mai multe camere pentru oaspeți. Nu în ultimul rând, este bine să ne gândim dacă ne dorim un dormitor matrimonial minimal sau unul generos, cu zonă de relaxare și spații de depozitare a garderobei, caz în care acesta va greva asupra spațiului util, dar va aduce economii de spațiu în alte zone ale casei.

• De câte băi avem nevoie?
O regulă neimpusă este ca numărul de băi să fie egal cu cel al dormitoarelor, în ideea că băile pot fi mai solicitate în anumite momente ale zilei (dimineața sau seara înainte de culcare). Cu cât numărul de dormitoare crește, cu atât este mai dificil să respectăm această regulă, din diverse motive - de regulă poziționarea instalațiilor și costurile crescute. Aici putem fi mai flexibili și să cerem sfatul unui arhitect care să rezolve problema prin folosirea cât mai eficientă a spațiului și prin segmentare sau prin gruparea mai multor băi pe aceeași coloană de instalații. De asemenea, dacă ne dorim în baia principală o cadă cu hidromasaj sau (de ce nu?) o saună, trebuie să spunem acest lucru arhitectului, inclusiv dacă vrem să facem această investiție mai târziu.

• Care să fie suprafața spațiilor comune?
Vom fi atenți ca bucătăria, zona de luat masa și livingul să corespundă numărului de persoane existente în locuință, dar și prevăzute (inclusiv oaspeți). Este extrem de neplăcut ca într-o casă cu mulți membri ai familiei să nu avem un spațiu suficient de mare în care să ne întâlnim, să cinăm sau să desfășurăm anumite activități comune. De asemenea, dacă suntem persoane sociabile, vom avea grijă să avem spațiu suficient pentru primirea musafirilor pe termen scurt.

• Avem nevoie de spații suplimentare și anexe?
Un birou, o cameră tehnică, un atelier, o cămară, o spălătorie, un mic spațiu în care să te poți retrage – este bine să fie prevăzute în proiect sau vizate atunci când ne căutăm o locuință. Dacă unii membri ai familiei lucrează de acasă, iarăși, trebuie să facem anumite ajustări. Spațiile anexe pot fi obținute și ulterior, prin recompartimentare, dar cel mai bine este când există de la început, perfect integrate și proporționate. De asemenea, trebuie văzut în ce măsură avem nevoie de un garaj. În cazul unei case unifamiliale, este bine ca garajul să fie integrat în arhitectura casei – costurile sunt mai mici, iar o construcție compactă înseamnă un consum mai mic de energie pentru încălzire.

• Este aceasta casa mea pentru tot restul vieții?
Iată o întrebare la care cei mai mulți dintre noi putem răspunde cu greu, dar trebuie să încercăm să fim lucizi. Ne vom evalua locul de muncă sau activitatea, ne vom gândi și la o potențială relocare, la plecarea unor membri ai familiei; vom lua în calcul și veniturile viitoare, deoarece o casă supradimensionată poate fi mai mult decât ne putem permite din perspectiva cheltuielilor. Tot mai mulți, atunci când își construiesc o casă, o privesc nu doar ca pe viitorul cămin, ci și ca pe o investiție, cu valoare pe piața imobiliară. Ceea ce nu este greșit să avem în vedere nici noi.

O noua resedinta in Cramond, Edinburgh
O noua resedinta in Cramond, Edinburgh
www.zaw-terase.ro

Top 5 Motive pentru alegerea sistemelor gisante pe șine


  1. Eficiență spațială: Sistemele glisante economisesc spațiu, permițând o utilizare mai eficientă a terasei. Datorită designului lor compact, aceste sisteme permit o mai bună organizare a mobilierului și a altor elemente de pe terasă.
  2. Versatilitate: Cu opțiuni pentru sticla fumurie, sticla mată sau sticla cu barieră termică, aceste sisteme pot fi personalizate pentru a se potrivi cu orice stil sau nevoie funcțională.
  3. Securitate: Sticla securizată este mult mai rezistentă la impact, oferind un nivel suplimentar de securitate. Aceasta reduce riscul de accidente și oferă o protecție suplimentară împotriva intruziunilor.
  4. Estetică: O închidere terasă cu sticla glisantă adaugă un aspect modern și elegant spațiului. Designul său curat și liniile simple îmbunătățesc orice stil arhitectural.
  5. Ușurința de întreținere: Sistemele glisante sunt ușor de curățat și necesită întreținere minimă. Materialele de înaltă calitate folosite în construcția lor asigură o durabilitate și o rezistență îndelungată la factorii de mediu.
O noua resedinta in Cramond, Edinburgh
www.zaw-terase.ro
Noile casti cu anularea zgomotului Bose QuietComfort Ultra Headphones
Noile casti cu anularea zgomotului Bose QuietComfort Ultra Headphones

Noile casti true wireless cu anularea zgomotului Bose QuietComfort Ultra Earbuds:
• sunetul este natural, iar anularea zgomotului atinge noi cote, datorită tehnologiei Bose Immersive Audio;
• sunetul este personalizabil conform anatomiei urechii, căștile adaptându-se la orice distorsiune, pentru o performanță maximă, cu tehnologia CustomTune;
• convorbirile din cadrul apelurilor telefonice sunt acum mai clare ca niciodată;
• liniștea profundă este asigurată în Modul Quiet, iar pentru transparență audio, activați Modul Aware;
• bateria are o autonomie de până la 6 ore cu o singură încărcare, carcasa oferind 3 încărcări suplimentare pentru până la un total de 24 de ore de ascultare;
• comenzile cu touch asigură un control facil;
• configurarea este posibilă din aplicația gratuită Bose Music;
• vârfurile și benzile de fixare sunt realizate din materiale moi și confortabile.

Noile căști cu anularea zgomotului Bose QuietComfort Ultra Earbuds
Noile căști cu anularea zgomotului Bose QuietComfort Ultra Earbuds

Noile căști Bose QuietComfort Headphones:
• sunetul oferit este de înaltă fidelitate, iar anularea zgomotului este cu adevărat legendară;
• aveți posibilitatea de a le conecta la un Soundbar smart Bose, bucurându-vă de emisiunea sau filmul preferat fără a deranja celelalte persoane din încăpere, totul datorită tehnologiei SimpleSync;
• izolarea totală de zgomotul din jur este posibilă în Modul Quiet, iar transparența audio este obținută în Modul Aware;
• bateria are o autonomie de până la 24 de ore;
• configurarea din aplicația gratuită Bose Music este facilă și rapidă;
• bureții din pluș și banda pentru cap sunt confortabile, pentru o purtare îndelungată.

Noile casti cu anularea zgomotului Bose QuietComfort Headphones
Noile casti cu anularea zgomotului Bose QuietComfort Headphones

Pentru ca experienta să fie completă, alegeți accesoriile care se potrivesc nevoilor dumneavoastră:
• Carcasa de încărcare pentru Bose QuietComfort Ultra Earbuds, care oferă până la 6 ore de audiție cu o singură încărcare și 3 încărcări totalizând până la 24 de ore, este indispensabilă în cazul în care nu o mai dețineți pe cea livrată împreună cu produsul.
• Husa pentru încărcare wireless Bose QuietComfort Ultra Earbuds, care asigură protecție împotriva zgârieturilor și facilitează transportul căștilor, datorită carabinei atașate.
• Setul Eartips pentru Bose QuietComfort Ultra Earbuds, care include 3 perechi de vârfuri moi (S, M, L) și 3 perechi de benzi pentru fixare (1, 2, 3).
• Setul Eartips pentru QuietComfort Ultra Earbuds Alt Size, format din vârfuri în mărimile XS și XL și perechi de benzi pentru fixare în mărimile 0 și 4.

Accesorii casti cu anularea zgomotului Bose
Accesorii casti cu anularea zgomotului Bose

Vă invităm, așadar, să descoperiți noile produse Bose dotate cu tehnologia spațială Bose Immersive Audio și să vă bucurați de o experiență audio de neuitat.

13208499_big.jpg
13208499_big.jpg
O noua resedinta in Cramond, Edinburgh
13208552_big.jpg
13208552_big.jpg

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.