Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O nouă echipă preia conducerea AICPS. Top 3 premii, invitați și tendințe. Conferința AICPS

AICPS, corpul profesional care susține responsabilitatea și asigurarea calității în domeniul construcțiilor, cu cea mai mare comunitate profesională românească în domeniul proiectării structurilor civile și o tradiție de 30 de ani, și-a ales o nouă echipă de conducere, cu o misiune puternică: susținerea unui climat de dezvoltare a pieței construcțiilor, bazat pe valoare și profesionalism.
O nouă echipă preia conducerea AICPS. Top 3 premii, invitați și tendințe. Conferința AICPS

Noul Președinte ales al AICPS, ing. Lucian Melinceanu:


"Clădită de către reprezentanții unei generații remarcabile de ingineri, mentori și promotori ai unei școli moderne de specialiști, AICPS este o asociație profesională cu tradiție și renume care reunește cei mai buni profesioniști, mereu aliniată la cele mai noi cunoștințe și practici performante în domeniul ingineriei civile. În acord cu contextul și provocările pieței actuale de construcții credem că este important să avem asociații profesionale puternice și implicate.


AICPS își va întări poziția, în următorii doi ani, ca inițiator și susținător al proiectelor de dezvoltare a pieței construcțiilor, care aduc un aport semnificativ în crearea și menținerea unui fond construit sigur și durabil, cu implicații directe asupra creșterii calității vieții și a mediului înconjurător, pentru un viitor, așa cum ni-l dorim cu toții, sustenabil."

 

Noua echipă de conducere a fost investită în cadrul celui mai mare eveniment al comunității inginerilor de structuri. Conferința anuală AICPS a adus împreună, timp de două zile, la Eforie Nord, invitați internaționali de renume și experți locali. Tema conferinței: "Risc și Consecințe în proiectarea structurilor" este cea care îi precupă cel mai mult în acest an pe profesioniștii proiectanți de structuri, în contextul dezvoltării actuale a pieței de construcții din România.

 

Evoluția pieței construcțiilor


În prima parte a acestui an volumul lucrărilor din construcții, în comparație cu ultima jumătate a anului trecut, a suferit un oarecare regres, nu substanțial. După cum afirmă ing. Dan Iancu, Director Executiv Administrativ al AICPS, privită din perspectiva proiectării de structuri dinamică aceasta se poate datora mai ales unei faze de proiectare noi, care se impune din ce în ce mai des: optimizarea. Ce înseamnă optimizare? Pe scurt, este o fază de proiectare în care se corelează bugetul de investiție al clientului cu bugetul rezultat în urma proiectării.

 

Piața construcțiilor de clădiri de birouri în marile orașe din țară se dezvoltă momentan într-un ritm ceva mai scăzut comparativ cu partea de clădiri de locuit. Totuși este de reținut că dezvoltatorii unor astfel de investiții sunt în genere investitori care doresc lucrurile făcute bine, cunoscând foarte bine costurile exploatării unor clădiri construite ieftin. Acești investitori aleg proiectanți și constructori cu experiență. În medie clădirile de birouri sunt construite calitativ mai bine decât cele de locuințe.  

 

De reținut că pentru cei care caută să își cumpere un apartament nou AICPS a realizat un ghid de informare. Ghidul poate fi accesat aici.

 

Tendințe în construcția noilor clădiri de birouri


Cele mai noi tendințele, din perspectiva proiectării de structuri, în cazul clădirilor de birouri, vizează înălțimea. Dacă, de exemplu, în București, acum 15-20 ani modelul de clădire de birou era în jurul a P+4/P+6 acum clădirile tind către P+10/P+12. Structurile unor astfel de clădiri se găsesec de obicei în zona de amplificare maximă a efectelor cutremurelor ca atare rezultă costuri ridicate pentru structură. În domeniul structurilor, ne îndreptăm cu pași destul de mici, dar clari către folosirea materialelor superioare, betone de clasă superioară, oțeluri speciale precum și folosirea unor sisteme moderne de protecție antiseismică cum ar fi folosirea amortizorilor seismici sau a sistemului de izolare a bazei. 

 

Cea mai înaltă clădire din zona centrului vechi din București


La finalul lunii mai 2019, la conferința AICPS, premiul AICPS din acest an a fost acordat clădirii de birouri Unirii View.

 

Premiul este o recunoaștere a excelenței în ceea ce privește calitatea și performanţa în proiectarea structurilor de construcţii. Despre clădirea de birouri premiată în acest an, Directorul Executiv Administrativ al AICPS, ing. Dan Iancu a precizat: "Proiectul clădirii de birouri Unirii View cu regimul de înălțime trei subsoluri, parter, șaptesprezece etaje și etaj tehnic a fost unul cu dificultate ridicată, conceptul de arhitectură impunand găsirea de soluții complexe și ingenioase, astfel încât să poată fi implementat într-o zonă cu seismicitate ridicată cum este Municipiul București. Sistemul Infrastructurii a fost proiectat ca un format din elemente de fundare diferite și cu interacțiuni complexe între acestea (pereți mulați cu adâncime mare, piloți de diametru mare și barete). La suprastructură s-au proiectat planșee dală din beton armat precomprimat cu armătură post întinsă, cu deschideri generoase".

 

Anual AICPS premiază performanţa şi calitatea în proiectarea structurilor de construcţii acordând Premiile AICPS, Premiile "Radu Agent", iar Medalia și Premiul Dr. Ing. "Petru Vernescu" (care se acordă pentru un meritos tânăr inginer), în cadrul conferinței anuale AICPS.

 

Experți de top la conferința anuală AICPS


Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri a avut ca invitați între 23 și 24 mai, în cadrul conferinței AICPS, doi ingineri excepționali, preocupați de-a lungul prodigioaselor lor cariere de inovație și excelență: Ing. Matsutaro SEKI, Ph. Dr. la International Institute of Seismology and Earthquake Engineering, și Ryoichi KANNO, Ph.D. Fellow at Nippon Steel Corporation.

 

Profesorul Ing. Matsutaro SEKI, key-speaker, cercetător la International Institute of Seismology and Earthquake Engineering a vorbit la conferința AICPS, despre cum sunt proiectate clădirile înalte din Japonia pentru cutremurele de durată mare.

 

În Japonia, sistemul structural impus clădirilor înalte trebuie să păstreze integritatea structurală a clădirii în urma cutremurului. Vorbim de clădiri cu înălțime de peste 60m (peste 16 etaje).

 

Prin comparație, în România, se proiectează și construiește cu acceptarea degradărilor în structură. Aceasta chiar și pentru clădiri foarte înalte. Mai exact, structura este proiectată să disipe energie prin modul ei de alcătuire (în termeni tehnici prin "articulații plastice"). Acest sistem chiar dacă protejează viața poate duce la degradări mari în urma cutremurelor majore cu costuri de reparație extrem de ridicate.

 

"Dar într-o țară ca Japonia, în care cutremurele de pământ sunt extrem de puternice și dese, lucrurile sunt foarte bine aprofundate în ceea ce privește proiectarea structurilor de rezistență a clădirilor. Acest lucru înseamnă echiparea clădirilor cu mijloace moderne de combatere a efectelor cutremurelor (izolarea bazei, amortizori seismici). Abordarea structurilor rezistente la cutremur în acest mod este un mijloc de a construi sustenabil, clădirile fiind funcționale și în urma cutremurelor majore.

 

Sistemul de construcție folosit în România are justificare în frecvența destul de mică a cutremurelor mari în țara noastră. Din păcate mulți investitori, în România, aleg calea celei mai ieftine investiții. Asta înseamnă că ei transferă povara reparațiilor viitoare (în urma unui cutremur major și nu numai) pe umerii viitorilor proprietari. Și acest lucru nu este valabil doar în ceea ce privește structura de rezistență", a precizat Directorul Executiv Administrativ al AICPS, ing. Dan Iancu.

 

Pe de altă parte dr. ing. Mihai Pavel, Director Executiv Tehnic al AICPS (și parte din colectivul de elaborare al P100-3/2019), a prezentat impactul pe care îl va avea intrarea în vigoare a noului cod de evaluare sesimică:

 

O dată cu intrarea în vigoare a noului cod de evaluare seismică, concluziile și recomandările expertizelor tehnice de evaluare seismică întocmite înainte de acest moment, necesită actualizarea. Actualizarea este cu atât mai însemnată cu cât cadrul normativ care a stat la baza întocmirii unei expertize este mai vechi.

 

Noul cod de reglementare tehnică P100-3 identifică vulnerabilitatea fondului construit, având în vedere normele de proiectare ieșite din uz și recomandă evaluarea cu prioritate a tuturor clădirilor realizate înainte de intrarea în vigoare a normativului P100/78 precum și a celor cu mai mult de 5 niveluri supraterane realizate pe baza normativului P100/78 sau P100/81.

 

De asemenea, codul P100-3 consideră că recomandările și concluziile unei expertize tehnice devin caduce (își pierd valabilitatea) în cazul schimbării documentelor normative, față de cele aflate în vigoare la data elaborării expertizei, în cazul schimbării semnificative a stării de degradare a construcției, față de situația de la momentul expertizării, sau atunci când s-au produs modificări ale clădirii privitoare la: funcțiune, sistem structural sau componente nestructurale.

 

Cu alte cuvinte, odată cu intrarea în vigoare a noului cod de evaluare seismică, concluziile și recomandările expertizelor tehnice de evaluare seismică, întocmite înainte de acest moment, necesită actualizarea. Actualizarea este cu atât mai însemnată cu cât cadrul normativ care a stat la baza întocmirii unei expertize este mai vechi.

 

De reținut, pentru cei care caută să facă o investiție într-o clădire veche, care sunt riscurile, pașii de urmat, ce presupune și cât costă o expertiză tehnică aici.

 

Mai multe informații despre alte subiecte de interes major care au fost abordate în cea mai mare conferință anuală din domeniu, puteți afla urmărind siteul AICPS și pagina de Facebook Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri.

O nouă echipă preia conducerea AICPS. Top 3 premii, invitați și tendințe. Conferința AICPS
O nouă echipă preia conducerea AICPS. Top 3 premii, invitați și tendințe. Conferința AICPS
O nouă echipă preia conducerea AICPS. Top 3 premii, invitați și tendințe. Conferința AICPS
O nouă echipă preia conducerea AICPS. Top 3 premii, invitați și tendințe. Conferința AICPS
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.