O fosta toaleta publica transformata in locuinta

Atunci cand vine vorba despre proprietati in zone centrale ale orasului, londonezii devin experti in adaptarea si reamenajarea spatiilor mici. Cu toate acestea arhitectul Laura Clark a depasit granitele unor interventii minimale mergand pana la reconversia completa a unei vechi toalete publice abandonata. Desi constructia de sub Crystal Palace Parade are o suprafata de doar 55mp, lucrarile de renovare si reconversie au fost mult mai complexe si mai costisitoare decat la o prima evaluare. Demonstrand perseverenta in solutionarea problemei legata de dreptul de proprietate asupra constructiei si in rezolvarea problemelor tehnice, arhitectul a reusit intr-un final sa transforme spatiul intr-un apartament confortabil, cu toate cele necesare.
Laura Clark a descoperit acest spatiu in 2005. Abia ce absolvise Facultatea de Arte din Glasgow, aceasta s-a dedicat intru totul provocarilor pe care proiectul de reconversie i le putea aduce. „Pentru mine totul se reduce la posibilitatea de a salva constructii cu o istorie interesanta, dar care au fost abandonate si uitate” declara Laura pentru ziarul The Telegraph.
Avand in vedere ca terenul pe care a fost contruita in trecut toaleta publica se afla la granita dintre trei sectoare, pentru a realiza lucrarile de reconversie arhitectul a trebui sa obitna acceptul din partea autoritatilor responsabile pentru acel lot iar in momentul in care i s-a spus ca spatiul nu poate gazdui functiuni comerciale aceasta s-a decis sa-l transforme intr-un apartament. Dupa ce a cheltuit 3,000lire in acest proces de obtinere a propritetatii, Laura Clark a reusit intr-un final sa cumpere vechia cladire si in 2011 a inceput lucrarile.
Impreuna cu oamenii de la biroul Lamp Architects, a realizat proiectul unui apartament cu doua camere. Desi vorbim despre un spatiu ingropat locuinta este luminoasa si aerisita datorita luminatoarelor de la nivelul trotuarelor. Accesul se face prin scara originala, pastrata si doar refinisata. Odata intrat in apartament spatiile sunt organizate liniar, cu acces dintr-un hol ce strabate tot apartamentul. Zona de zi este chiar la intrare, dupa care urmeaza bucataria, baia si dormitorul. Din acesta se poate iesi pe o „terasa - gradina” amenajata cu locuri de stat, un balansoar si vegetatie.
Pardoseala realizata din lemn de stejar unifica spatiile iar peretii vopsiti in alb amplifica lumina naturala ce intra de la nivelul tavanului. Camerele nu au usi, exceptie facad baia, tocmai pentru a avea senzatia unui spatiu unitar, continuu. O serie de rafturi din stejar masiv au fost pozitionate pe petele holului, la diferite inaltimi astfel incat sa ofere spatiile de depozitare atat de utile intr-o casa dar in acelati timp imprima o nota dinamica si continuitate spatiilor. Oglinzile si ferestrele dintre camere dau amploare spatiului. Baia a fost tratata separat, avand pardoseala din placi ceramice mari si peretele de langa cada finisat cu foita de aur pentru un plus de stralucire. Tonurile inchise ale lemnului si mobilierului sunt inviorate prin prezenta unor elemente de un rosu-aprins, cum este cazul dulapurilor din bucatarie, placilor ceramice din baie sau al pernelor si cuverturilor.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa