Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O clădire modernă de apartamente construită din pământ

Pavilionul Marocului de la Dubai Expo 2020 este una dintre cele mai mari structuri din pământ bătătorit din lume, iar la finalul expoziţiei va fi transformat în clădire de apartamente.

O clădire modernă de apartamente construită din pământ
Dubai Expo 2020

Construcţia formată din 22 de volume dreptunghiulare asezate unele peste altele ce evocă satele tradiţionale din Maroc a fost proiectată de studioul Oualalou+Choi din Paris pentru a demostra flexibilitatea limitelor de natură deopotrivă tehnică şi creativă a materialelor tradiţionale de construcţie. Faţada de 4.000 de metri pătraţi din pământ bătătorit este cea mai mare de acest fel, potrivit Global Design News.

În linie cu ideea de sustenabilitate în numele căreia au ales arhitecţii să aducă în era contemporană această tehnică antică de a construi, au fost folosite doar materiale găsite pe o rază de 5 kilometri de locul în care a fost ridicat pavilionul, precizează arhitectul franco-marocan Tarik Oualalou, cofondator al Oualalou+Choi, pentru CNN.

Potrivit arhitectului, la cei aproape 33 de metri ai săi “este cea mai înaltă clădire construită vreodată cu această tehnologie”.
Planul aerisit al clădirii este orientat în jurul unei curţi, aşa cum întâlnim la casele marocane construite în stilul arhitectural riad, iar cele 22 de volume sunt conectate între ele prin intermediul unei “străzi” interioare.

Grosimea pereţilor asigură la interior o temperatură cu până la 15 grade Celsius mai scăzută decât cea de afară – ceea este mai mult decât binevenit în condiţiile în care temperaturile pot depăşi 40 de grade Celsius în Dubai.

Pavilionul a fost finalizat în august 2021 şi a fost deschis publicului luna trecută. Este unul dintre cele mai interesante pavilioane de la Dubai Expo 2020, expoziţia mondială la care ţări din întreaga lume îşi prezintă cele mai recente inovaţii din domeniul tehnologiei şi încearcă să impresioneze prin creativitatea şi ingeniozitatea pavilioanelor naţionale. Vezi şi alte proiecte care ne-au atras atenţia Arhitectură la superlativ la Expo 2020 Dubai. Cele mai impresionante pavilioane

La finalul expoziţiei, pavilionul va fi transformat într-un ansamblu rezidenţial, spaţiile existente fiind adaptate ca apartamente, o piscină cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi şi un club de fitness, printre altele.

O tehnică antică cu relevanţă contemporană

Pământul bătătorit este rezultatul unui proces care presupune compactarea într-un cofraj de dimensiunea pereţilor viitoarei construcţii a unui amestec de materii prime ca argila, nisipul şi pietrişul, în anumite proporţii şi în condiţiile potrivite de umiditate. Această tehnică este folosită în construcţii de mii de ani – există dovezi ale utilizării sale încă din perioada neolitică. Interesul pentru construcţii din pământ bătătorit a cunoscut un reviriment în ultimii ani, metoda fiind considerată mai prietenoasă cu mediul în comparaţie cu cele moderne pe bază de beton, în special deoarece pot fi folosite materiale locale.

Construcţiile din pământ bătătorit sunt cu precădere potrivite pentru regiunile cu umiditate ridicată şi cu temperaturi moderate, dar ele pot fi adaptate şi pentru alte tipuri de climat.

O clădire modernă de apartamente construită din pământ
Oualalou+Choi
O clădire modernă de apartamente construită din pământ
Oualalou+Choi
O clădire modernă de apartamente construită din pământ
Oualalou+Choi
O clădire modernă de apartamente construită din pământ
Oualalou+Choi
O clădire modernă de apartamente construită din pământ
Oualalou+Choi

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva