Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O clădire ca un aisberg pe apă, cea mai recentă operă arhitecturală în China

Opera Yuhang din Hangzhou, un "aisberg" care pare sa pluteasca pe suprafata unui lac, este rezultatul unei competitii tot mai acerbe intre orasele chineze pentru a crea noi destinatii de referinta.
O clădire ca un aisberg pe apă, cea mai recentă operă arhitecturală în China
Twitter / Henning Larsen

Construita pe marginea unui lac din Yuhang, district al orasului Hangzhou, noul centru cultural destinat sa gazduiasca evenimente diverse are o suprafata de 70.000 de metri patrati si este format dintr-o sala cu o capacitate de 1.400 de locuri, un teatru cu 500 de locuri si un spatiu pentru expozitii. Cladirea a fost finalizata in luna mai, iar recent a fost deschisa publicului.

Volumele albe inclinate care alcatuiesc cladirea au fost inspirate de misterioasele formele de relief artificiale antice descoperite in regiune, explica arhitectii. Fatada este punctata de numeroase ferestre geometrice prin care s-a dorit imitarea tiparului format de crapaturile de pe suprafata unui lac inghetat. 

 

Un element esential al designului este lacul in sine, o intindere de apa in inima unui parc, inconjurat de o promenada, in care se oglindeste noua Opera. Vizitatorii pot urca pe acoperis pentru a admira in voie privelistea. 


"Exista o competitie intre orasele chineze pentru a crea noi destinati, fiecare cu reperele lor culturale emblematice. Atunci cand proiectam aceste noduri culturale, cel mai important obiectiv al nostru este sa cream centre urbane cu adevarat animate, prietenoase cu oamenii in orice moment, indiferent daca sunt clienti sau nu", spune Claude Godefroy, director de design la biroul Henning Larsen din Hong Kong, potrivit World Architecture.

 

Potrivit arhitectilor, Opera a gazduit pana acu mai multe concerte si evenimente, printre care si concertul inaugural sustinut pe 18 mai de Orchestra Filarmonica Ceha.

 

Un alt proiect al biroului Henning Larsen, infiintat de arhitectul danez Henning Larsen in 1959, este extinderea renumite Opere din Paris. 

 

Intre timp, in China, Shanghai se pregateste sa construiasca la randul sau o cladire de opera spectaculoasa, cu o scara in spirala pe post de acoperis, un proiect marca Snøhetta, dupa ce in Fuzhou a fost inaugurat in toamna anului trecut un centru pentru arte alcatuit din cinci volume ce au forma unor petale.


C.S.

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România