O casa construita in jurul copacilor existenti

Protejata de vegetatia unei gradini urbane de langa Varsovia, casa Podkowa este o cladire inteligenta proiectata astfel incat folosind diagrama Voronoi se limiteaza la un minim influenta negativa asupra mediului inconjurator si a copacilor din apropiere.
Aceasta metoda matematica de impartire a spatiului intr-o serie de regiuni definite in functie de apropierea fata de anumite puncte date i-a permis arhitectului, Jakub Szczesny de la biroul de proiectare polonez, Centrala, sa gaseasca spatiul si forma optima a constructiei ce urma sa fie inserata intr-o zona plina de copaci, fara a face rabat asupra spatialitatii interioare si a vederilor catre natura.
Locuinta are o suprafata de 300mp iar volumele din care este compusa se apropie la limita de trunchiurile copacilor din imediata vecinatate fara a le deranja radacinile. Datorita vegetatiei abundente, autoritatile declarasera acest teren ca neconstruibil si au fost impresionate de solutia gasita de arhitect mai ales ca permitea pastrarea cadrului natural existent.
Avand in vedere locatia, cladirea a fost acoperita pe exterior cu panouri din lemn de cedru siberian astfel incat privita din departare sa se piarda printre copacii gradinii. Locuinta este dezvoltata pe un singur nivel avand functiunile amenajate in volume ale caror planuri au forme neregulate care se intersecteaza generand zonele comune. Spatiile au fost dimensionate pentru a satisface nevoile unei familii cu sase membri, care pe langa zona de zi amenajata intr-un spatiu deschis s-au mai prevazut o serie de cinci dormitoare cu bai si depozitari proprii. Spatiul subsolului este impartit in doua zone separate, intr-o parte fiind amenajate un salon de vizionat filme, o crama, depozitari si o sauna, iar in partea cealalta o zona de joaca pentru copii, o camara si spalatoria.
Din rezolvarea geometrica a diagramei Voronoi au rezultat trei curti interioare, inchise in vitraje ce fac legatura intre zona locuibila si cadrul existent adaugand in acelasi timp, un plus de lumina naturala.
Pe langa acestea, orientata spre gradina a fost amenajata o logie care gazduieste un loc de luat masa luminat natural prin intermediul luminatorului din tavan.
Mai multe informatii gasiti pe www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa