O casă compusă dintr-o serie de volume ce oferă perspective spre peisaj
Aceasta casa din Polonia compusa dintr-o serie de volume a fost gandita de arhitecti astfel incat sa profite din plin de peisaj.
Krostoszowice este un sat din zona de sud a regiunii Silesia, Polonia. Beneficiarul detine acolo un teren cu o suprafata generoasa care coboara spre est. Cladirea propusa de echipa de arhitecti RS+ este o compozitie de mai multe volume, amplasata astfel incat sa profite de zona cea mai inalta din nord-vest pentru a avea acces direct dinspre strada si sa beneficieze de perspective deschise spre peisajul inconjurator.
Cladirile din vecinatate au un limbaj arhitectural diversificat si forme haotice, predominand locuintele construite in perioada anilor ’60 si ’70. Arhitectii au decis sa nu tina cont de casele din imprejurimi, dezvoltand o arhitectura care sa profite la maxim de peisaj. Volumele au fost dimensionate si amplasate pe terenul existent, preluand pantele si deschiderile acestuia. Cladirea este orientata cu vitrajele spre zonele cele mai interesante si izolata de vecini.
De la nivelul strazii casa se percepe ca un volum cu un singur etaj, in care garajul este separat de casa printr-o articulatie integral vitrata. Aceste caracteristici au fost impuse de regulamentul local, inclusiv acoperisurile inclinate, care au fost finisate complet in ardezie. Gardul din beton este un element care delimiteaza platforma de acces la casa, zona de intrare, aleea carosabila si terasa din lemn suspendata deasupra terenului.
Dormitoarele se gasesc la nivelul inferior. Aceasta zona din casa este partial acoperita de pamant astfel ca nu este vizibila de la nivelul strazii. Sub terasa de la etaj a fost amenajata o a doua terasa la nivelul terenului, asigurand o legatura directa cu gradina si peisajul inconjurator. O scara in consola face legatura intre cele doua terase.
La interior, suprafetele albe si tavanele inclinate sunt completate cu suprafete vitrate, beton aparent si pardoseli din lemn masiv. Accesoriile si mobilierul au fost alese in tonuri inchise pentru a oferi un contrast placut cu restul finisajelor.
La nivelul superior a fost amenajata o zona de zi deschisa. Camara, biroul, baia si bucataria au fost mascate intr-un cub alb. Deasupra acestuia se gaseste o zona de mezanin amenajata ca biblioteca. O scara cu trepte din lemn si balustrada din sticla securizata pluteste deasupra zonei de zi.
Din punct de vedere estetic arhitectii au mizat pe conturarea volumelor masive cu ajutorul placilor de ardezie, mizand pe rezistenta in timp a materialului.