Noua scoala proiectata de Archi5 creeaza o emblema a arhitecturii durabile pariziene

Designul proiectului de restructurare si extindere a scolii s-a bazat pe o buna intelegere si aplicare a caracteristicilor de baza. Grupul scolar a suferit multe esecuri in urma suprapunerii functiunilor care au condus la multe discrepante in fluxurile de circulatie si pierderea vizibilitatii asupra gradinitei si a accesului in spatiul respectiv dinspre bulevardul Carnot. Amplasarea in cadrul urban si scopurile intrinseci ale programului i-au ajutat pe arhitectii de la Archi5 sa realizeze un proiect care sa ofere zonei un reper vizual, un punct de intalnire si de relationare intre membrii comunitatii.
Cladirea a fost inserata intr-un mod foarte subtil in cadrul urban existent fara a diminua in vreun fel caracteristica principala de a fi un spatiu public prin tipul de functiune pe care il gazduieste. Descompunerea volumelor a permis includerea unui nou echipament in organizarea spatiului gradinitei, care respecta in acelasi timp proportiile cladirilor invecinate. Arhitectii au propus o strategie integranta cu doua scopuri complementare; o compozitie volumetrica care sa permita citirea programelor functionale ale fiecaruia beneficiind si de accese separate iar celalalt urmarea obtinerea unei coeziuni la nivelul intregului grup scolar cu o noua fatada urbana catre bulevardul Carnot.
Proiectul face parte dintr-un proces de optimizare al intregului buget si de includere al criteriilor legate de mediu si dezvoltare durabila. A fost construit in conformitate cu prevederile planului climatic al metropolei Paris, reprezentand 50kWh/m3/an astfel ca in timpul procesului de proiectare si de executie s-a tinut cont de cerintele tehnice ale programului, importanta pentru linia arhitecturala a proiectului, durabilitatea si optimizarea costurilor, costurile pentru mantenanta si materialele necesare, siguranta in exploatare si optimizarea mantenantei sistemelor tehnice implementate.
Principii ale dezvoltarii durabile se regasesc in diferitele dotari si materialele implementate in cadrul proiectului precum ventilarea naturala, incalzirea aerului prin tubulaturi ingropate, cadre din lemn si fatade usoare, precum si un acoperis vegetal foarte bine izolat pe partea de nord in timp ce pe sud au fost amplasate panouri foto-voltaice.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa


• Imprimarea digitală 3D s-a îmbunătățit impresionant. Glazurile spot sunt aplicate cu precizie, iar suprafețele texturate sunt mai realiste decât oricând.
• Plăcile portelanate sunt mai mari, mai ușoare și mai rezistente, facilitând atât proiectarea, cât și instalarea.
• Produsele cu aspect de lemn și piatră sunt hiper realiste, atât vizual, cât și tactil.
• Efectele stratificate, translucide sunt la modă. De la „tapet” învechit la „frescuri” anticate la plăci fumurii „onix”, această adâncime vizuală transmite trecerea timpului.
• Culorile sunt atenuate și pământii. Pe tot spectrul, domină nuanțele întunecate.

• Motive botanice fantastice - adesea la scară foarte mare - aduc jungla și grădina în interior.
• Placile tip “metro”, dimensiuni mici și mari își găsesc o viață nouă atunci când sunt instalate vertical.
• Suprafețele adânc crestate dau dimensiune plăcilor ceramice.
• Aspectul de metal oxidat este o completare cu influență industrială a selecției vaste de produse elaborate cu aspect mineral.
Va asteptam sa descoperiti noutatile in showroom-ul GUDART din Strada Traian 98, sector 3, Bucuresti sau pe www.gudart.ro



Potrivit reprezentanților VELUX, în timpul iernii, lumina solară contribuie pozitiv la necesarul de încălzire. Utilizarea automatizată a roletelor și rulourilor asigură cea mai bună reducere a pierderilor de căldură acestea putând fi adaptate în funcție de nevoile fiecărui sezon. Mai mult decât atât, roletele exterioare pot îmbunătăți izolarea ferestrelor în timpul iernii, iar această izolație suplimentară poate reduce consumul de energie pentru încălzire.