Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Noua mașină autonomă de la Jaguar are "ochi" dintr-un motiv întemeiat

Poti gasi aceasta masinuta autonoma cu "ochi", dezvoltata de producatorul auto Jaguar Land Rover, fie simpatica, fie nelinistitoare, dar poti fi sigur ca in spatele designului neobisnuit sta un motiv intemeiat.
Noua mașină autonomă de la Jaguar are "ochi" dintr-un motiv întemeiat

Vehiculele ce par desprinse din desene animate fac parte dintr-un studiu mai vast menit sa cerceteze interactiunile dintre tehnologia autonoma si pietoni, mai exact masura in care acestia din urma au incredere intr-o masina la volanul careia nu se afla nimeni si daca imitarea comportamentului uman de catre tehnologie ajuta sau nu la consolidarea acestei increderi.

Masinile sunt testate in prezent in Coventry, Anglia, in apropiere de sediul Jaguar. Pana acum, nu au participat decat la scenarii de trafic simulate.

Potrivit reprezentantilor companiei, aproximativ 60% dintre pietoni se tem pentru siguranta lor atunci cand traverseaza strada daca se apropie de ei o masina autonoma.

Rolul testelor este de a vedea daca aceste temeri pot fi risipite atunci cand masina comunica cu ei.

De exemplu, atunci cand vehiculul se apropie de un pieton care este pe cale sa traverseze strada, LED-urile (“ochii”) masinii se vor uita direct la persoana in cauza, pentru a indica faptul ca a observat-o. In consecinta, pietonul va avea linistea ca vehiculul se va comporta asa cum trebuie, incetinind pentru a-i permite sa traverseze strada.

“Este a doua noastra natura sa ne uitam la soferul masinii care se apropie inainte de incepe sa traversam. Este important sa intelegem cum se transpune acest lucru in lumea mult mai autonoma de maine”, spune Pete Bennett, manager al departamentului de cercetare a mobilitatii in viitor la Jaguar.

Aspectul i-a preocupat si pe cei de la Ford, o alta companie care lucreaza la masini autonome. In cadrul unor teste desfasurate anul trecut, acestia au instalat un semnal luminos pe parbriz, care pulsa in moduri diferite pentru a le semnala pietonilor intentia masinii.

 

Foto: Jaguar Land Rover via Digital Trends

 


Noua mașină autonomă de la Jaguar are "ochi" dintr-un motiv întemeiat
Noua mașină autonomă de la Jaguar are "ochi" dintr-un motiv întemeiat

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva