Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Necesitatea folosirii motoarelor de desfumare în clădiri

Pentru a corespunde standardelor in vigoare, cladirile si locuintele noi trebuie sa fie dotate cu sisteme antiincendiu. Insa nu este suficient ca un incendiu doar sa fie anuntat si persoanele aflate in interior sa fie evacuate la auzul semnalului, ci este necesar si ca, in momentul declansarii incendiului si la pornirea semnalului de alarma, sa fie intreprinse anumite actiuni ce au scopul de a micsora pagubele materiale si de a salva vietile.
Necesitatea folosirii motoarelor de desfumare în clădiri

Astfel, au inceput sa se foloseasca anumite motoare pentru desfumare eficienta, care au rolul de a ajuta la evacuarea fumului si gazelor prin ferestre, usi sau trape de fum.

Atunci cand porneste un incendiu, desfumarea trebuie sa aiba loc doar prin partea de jos a unei camere, iar suprafata desfumabila trebuie sa fie de minimum 1% din suprafata totala.

Cum se alege tipul de motor desfumare?

Exista mai multi factori care influenteaza modul in care trebuie alese aceste motoare desfumare, astfel incat sa dea randament maxim, de aceea, este necesar ajutorul unui specialist pentru a fi sigur ca s-a facut alegerea potrivita.

Unul dintre cele mai importante aspecte este legat de tipul ferestrei si de modul in care aceasta se deschide. De asemenea, este nevoie de suficient spatiu suplimentar pentru a putea monta suportul pe rama sau pe cerceveaua ferestrei.

Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de motoare desfumare este motorul cu lant, care poate fi aplicat pe ferestre fara a strica aspectul acestora, iar datorita unui microprocesor poate fi controlata deschiderea sau inchiderea ferestrei.

De ce sunt necesare centralele de comanda?

Pentru a putea avea un control asupra tuturor ferestrelor, in special in acele cladiri cu suprafete vitrate foarte mari, este necesar sa se ia in calcul o centrala de comanda.

Acestea sunt foarte atragatoare ca design si operabilitate, de aceea sunt potrivite indiferent de arhitectura cladirii. Centralele de comanda folosesc o sursa proprie de energie, astfel incat sa nu fie afectate in timpul izbucnitii incendiului si sa poata actiona asupra ferestrelor folosite in sistemul de ventilatie naturala, in scopul evacuarii fumului si gazelor toxice produse.

Ce probleme pot aparea in cazul utilizarii motoarelor desfumare?

Una dintre cele mai frecvente greseli care apare in momentul montarii acestui sistem desfumare este ca nu se calculeaza corect suprafata desfumabila reala.

Pentru a putea folosi la maximum trapele de fum verticale, acestea trebuie sa poata fi deschise la un unghi maxim de 90 de grade, iar pentru acest lucru cele mai utilizate sunt acele motoare desfumare cu brat.

Dupa cum am mai spus, ventilarea naturala si aducerea unui aport de aer curat trebuie facuta in partea inferioara a spatiului, de aceea, este necesar sa se automatizeze usile si ferestrele aflate in aceasta zona.

O alta problema foarte des intalnita si care poate afecta serios evacuarea oamenilor din cladire este ca modul de deschidere al usilor nu este corect, si anume, o usa folosita pentru evacuarea oamenilor dintr-un spatiu trebuie sa se deschida intotdeauna spre exterior. In caz contrar, exista posibilitatea ca, din cauza panicii create in acel moment, usa sa se inchida si sa se blocheze.

De asemenea, atunci cand se ia decizia montarii unor astfel de sisteme de desfumare in cladiri, este necesar sa se apeleze doar la ajutorul specialistilor, caci in caz contrar este posibil ca acesta sa nu functioneza la cote maxime sau chiar sa nu functioneze deloc in cazul izbucnirii incendiilor.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
UNILUX CONSTRUCT
Lucru în România