Modelele cromatice de pe cladirea bibliotecii Moonee creaza efecte de perspectiva

Cladirea noii biblioteci Moonee este alcatuita din doua volume gemene intersectate – unul destinat salii mari a biliotecii si altul spatiilor adiacente, modulare, care nu necesita o inaltime de nivel atat de mare, printre care si un foaier. Imprejurul cladirii spatiul a fost amenajat intr-o parcare si zona verde cu alei care fac legatura cu un gimnaziu din imediata apropiere.
Arhitectii au proiectat biblioteca pentru a fi eficienta energetic, spatiile sa fie luminate si ventilate natural, sistemul de incalzire/racire sa fie unul eficient iar materialele propuse sa nu produca emisii de vapori toxici. Acoperisul in zig-zag, cu vitraje pe sud, permite un grad maxim de iluminare indirecta a spatiilor de lectura.
Noua biblioteca a fost amplasata pe un teren intr-o zona foarte circulata, in lungul arterei care duce catre zona comerciala. Design-ul propus reflecta caracterul eclectic al contextului urban inconjurator facand trimitere la modele anglo-saxone atipice.
Initial volumetria trebuia sa aiba o cu totul alta destinatie in cadrul comunitatii, fiind gandita ca Centru de Cartier cu o sala multi-functionala care sa poata fi inchiriata pentru diferite evenimente si spatii adiacente, un foaier si sali de clasa. In timpul procesului de constructie, tema de proiectare a fost schimbata pentru ca se dorea ca noua cladire sa devina o biblioteca. Astfel spatiul cu inaltime mare, luminat pe partea sudica a fost adaptat sa devina sala de lectura in timp ce spatiile conexe au pastrat pozitia initiala din proiectul anterior. Una dintre salile de clasa a fost transformata intr-o sala de computere.
Exteriorul cladirii a fost in mod intentionat realizat in culori vii, cu ajutorul panourilor HPL de la Trespa pe langa acestea folosindu-se si placi ceramice, otel vopsit, lemn, panouri alucobond si sticla sablata. Materialele si culorile au fost alese din diversele constructii care se afla in zona pentru a permite o integrare mai usoara in context.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa





