Materiale pentru finisarea lemnului

Lemnul este unul dintre materialele cele mai indragite nu doar in ce priveste construirea unei case, ci si in ceea ce priveste mobilierul sau obiectele decorative din locuinte. O serie de calitati ale lui il fac foarte atractiv in special pentru cei carora le place sa bricoleze singuri. Lemnul prelucrat are nevoie si de un finisaj adecvat, iar in acest domeniu exista o serie de materiale si solutii.
Baitul este o solutie coloranta, dar folosirea lui nu doar ca ii imprima lemnului o anumita nuanta specifica, ci scoate si in evidenta desenul texturii acestuia. De asemenea, prin folosirea baitului se ofera si speciilor de lemn mai ieftine aparenta lemnului pretios. Se gaseste sub forma de pulbere fina sau granulate, care se dizolva in apa calda (sau apa de ploaie). Solutiei de baituire i se poate adauga si putin otet, pentru a adera mai bine la lemn. Se gaseste si gata preparat: baitul pozitiv, pe baza de apa. Se poate pastra in sticle inchise si la intuneric.
Uleiuri vegetale. Sunt facute din ulei de in, de canepa sau de floarea soarelui si se pot cumpara gata preparate. Se pot si face, pe baza uleiurilor amintite, care sunt fierte in recipiente scufundate in apa. Uleiul formeaza pe suprafata lemnului o pelicula fina si adesea e folosit pe post de grund inainte de lacuire, deoarece consituie o baza de legtura intre lemn si lacul sau vopseaua folosite la final. Uleiul poate consitui si singur un strat protector, acesta fiind cel mai simplu si ieftin mod de finisaj (dupa slefuire).
Lacuri. Lacurile de ulei sau nitrolacurile se dilueaza (cu petrosin, tiner) pentru a se obtine o solutie usor de manevrat, care se poate aplica cu ajutorul unei pensule moi.
Vopsele. Exista o serie de vopeslui gata preparate, cu o variata gama coloristica, astfel incat puteti aplica pe lemn aproape orice culoare. De asemenea, puteti picta cu ajutorul lor o serie de modele si forme. Prin combinarea culorilor de baza puteti folosi si altele. Pentru vopsirea decorativa a unei suprafete mici, cumparati vopsea la tuburi (tempera, vopsea de ulei etc.) din magazinele speciale cu materiale pentru pictura.
Ceara de albine sau parafina. Easte folosita la finisare, dar un alt avantaj al ei este ca hraneste lemnul. Pentru mai multe informatii despre folosirea acesteia vedeti si articolul nostrum “Ceara pentru lemn: de ce si cum se utilizeaza”.
