Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Masina de vise - primul obiect de arta care trebuie vazut cu ochii inchisi

Masina de vise - primul obiect de arta care trebuie vazut cu ochii inchisi

Mașina de vise închipuită de artista Oana Ionel s-a deschis miercuri, 10 iulie 2013, ora 19.00, la Aiurart.

 

thedreammachine - 851x313

 

Oana Ionel - Mașina de vise / The Dreammachine. Curator: Olivia Nițiș
Vernisaj: miercuri, 10 iulie, ora 19.00 @Aiurart (București, str. Lirei 21)
..........................................................


Mașina de vise a fost descrisă ca primul obiect de artă care trebuie văzut cu ochii închiși. Pulsațiile de lumină stimulează nervul optic și alterează oscilațiile electrice ale creierului. Sub influența cărții lui William Grey Walter, The Living Brain, împreună cu Ian Sommerville, Brion Gysin a construit The Dreammachine în 1961, un obiect cilindric cu fante a cărui viteză de rotație permite luminii interioare să se propage la o frecvență constantă între 8 și 13 pulsații pe secundă. Această frecvență corespunde undelor alfa, oscilațiile electrice ale creierului în timpul relaxării.

The Dreammachine este o instalație de lumină, sunet și video, în care artista apropriază obiectul experimental din anii 1960 pentru a explora dimensiunile psihice și teoretice ale privirii, de la conștientizarea imaginii privite, ca realitate estetică, până la internalizarea imaginii ca element pur senzitiv. Oana Ionel reconstruiește și recontextualizează un traseu senzorial care pune în dificultate actul privirii aflat la granița dintre relaxare și discomfort hipnotic. Aspectul aparent științific al poveștii din jurul Mașinii de vise regresează către un science fiction fixat pe experiența vizuală imaterială, interioară, o trăire psihedelică lirico-tehnologică specifică avangardei târzii. O astfel de propunere într-o lume contemporană în care adicția suportă un alt tip de reprezentare are efectul unui obiect vintage.

Oana Ionel este născută în 1984, trăiește și lucrează în București. In prezent este doctorandă în cadrul Universității de Arte din București, unde a finalizat și masteratul in 2012.

 

Aiurart (București, str. Lirei 21) este un spaţiu dedicat artei contemporane de la pictură şi sculptură la artă video, instalaţii şi proiecte artistice experimentale. În egală măsură este locul în care industriile creative şi culturale (design, advertising, arhitectura, etc) pot găsi o scenă de comunicare şi o platformă de întâlnire cu artele contemporane.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România