Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

MAPEI - Montaj parchet stratificat pe sapa cu umiditate ridicata

MAPEI - Montaj parchet stratificat pe sapa cu umiditate ridicata
Film de prezentare a materialelor care compun sistemul de montaj de parchet stratificat, pe o sapa grosiera pe baza de ciment, care are o insa o umiditate mai mare de 2%. Umiditate maxima admisa in aceste cazuri poate fi de maxim 4-5%.

Sistemul de montare al parchetului, pe o sapa cu umiditate mare decat cea prescrisa de normativele in vigoare (2%), impune utilizarea mai multor tipuri de materiale reprezentate de: o rasina monocomponenta poliuretanica cu rol de bariera de vapori, care se aplica in doua straturi, nisip uscat de cuart; o sapa autonivelanta pe baza de ciment pentru corectarea diferentelor de nivel si a planeitatii sapei grosiere; un adeziv monocomponent poliuretanic pentru lipirea parchetului, un adeziv acrilic pentru lipirea plintelor.

Bariera de vapori sau hidroizolarea suportului
*Noutatea o reprezinta rasina poliuretanica monocomponenta Eco Prim PU 1K, care se aplica cu rol de bariera de vapori pe sapa grosiera cu umiditate de peste 2% CM dar si ca liant pe care se va prinde nisipul de cuart care va reprezenta puntea de aderenta pentru sapa autonivelanta.
Acest tip de rasina monocomponenta poliuretanica se intareste in prezenta umiditatii din aer si din sapa, are un continut de corp solid de 100%, un consum redus pe mp, nu contine solventi, are o vascozitate redusa si un timp mare de intarire, avand ca rezultat o foarte buna putere de penetrare in suport, cu efect de consolidare, de bariera de vapori si de impermeabilizare a suprafetei stratului suport.
*Rasinile monocomponente poliuretanice nu se aplica in nici un caz, in grosime, pe suprafata suportului. La primul strat se poate da o cantitate mai mare, daca respectiva rasina patrunde in suport si nu balteste la suprafata. La cel de al doilea strat, se da o cantitate mai mica de rasina, astfel incat sa nu formeze pojghita. In caz contrar, dupa intarirea rasinii, va rezultata o pojghita alburie, cu efect de coaja de portocala, care se exfoliaza si desprinde relativ usor.
**In cazul in care varianta de rasina poliuretanica ECO PRIM PU 1K, care are un timp de intarire mare, este considerata un produs prea lent, utilizatorii pot utiliza varianta ECO PRIM PU 1K TURBO care are timpul de intarire de ~2 ore.
**Rasinile epoxidice sau poliuretanice de la Mapei se aplica pe sape cu umiditate de max 5% CM.

Materiale si faze de executie a lucrarilor la montajul de parchet pe sapa cu umiditate mai mare de 2% CM:
- PREGATIREA SUPRAFETEI
Prima operatiune este cea de pregatire mecanica a suprafetei sapei existente, cu o masina monodisc prevazut cu pastile diamantate. Pregatirea mecanica, are rolul de a deschide porii sapei existente usurand patrunderea rasinii poliuretanice si de a indeparta eventualele urme de reziduuri antiaderente cum ar fi ceara, uleiuri, grasimi, etc.

- AMORSA/ BARIERA DE VAPORI/ HIDROIZOLAREA
Pe sapa de ciment, se aplica cu trafaletul, ECO PRIM PU 1K, o rasina monocomponenta, pura, fara solventi, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1, cu rol de bariera de vapori. Dupa intarirea primului strat, se aplica stratul al doilea si imediat din proaspat pe suprafata se imprastie in exces nisip uscat de cuart sort 0,7-1,2 mm. Timpul de uscare este de 4-5 ore pentru primul strat iar interventiile cu alte materiale se fac dupa max 36 ore pe stratul al doilea daca peste el s-a imprastiat nisip de cuart. Se asteapta uscarea rasinii si se aspira nisipul in exces. Suprafata rezultata va fi aspra si rugoasa datorita nisipului care ramane prins in rasina.

- SAPA AUTONIVELANTA
Se toarna ULTRAPLAN ECO, o sapa autonivelanta pe baza de ciment, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1, marcata CE in conformitate cu norma SR EN 13 813 CT-C25-F7-A2fl. ULTRAPLAN ECO are priza si uscare rapida, se poate turna in grosime de pana la 10 mm pe strat, are un efect autonivelant excelent, se lucreaza usor, iar pentru controlul uniformitatii amestecului are in componenta un pigment de culoare gri, care coloreaza amestecurile preparate. Dupa intarire, daca sapa turnata are o culoare uniforma, fapt ce indica respectarea corecta a cantitatii de apa prevazuta de fisa tehnica, are rezistenta mecanica inalta ajungand dupa 28 zile la o rezistenta la compresiune de 26 N/mmp.
*Timpul de uscare variaza in functie de grosimea de turnare, de conditiile de temperatura si umiditate, fiind in general de 24 ore pentru montarea pardoselilor din lemn.

- ADEZIVUL PENTRU PARCHET
Montajul parchetului se face prin lipire pe suprafata sapei autonivelante cu ULTRABOND ECO P992 1K, un adeziv monocomponent poliuretanic, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1. ULTRABOND ECO P992 1K este un deziv fara apa, mai fluid si are timp deschis extins. Dupa intarire, adezivul este elastic, asigura o fixare foarte buna parchetului, avand o are o mare putere de lipire, deci rezistenta la smulgere, testele evidentiind urmatoarele valori de aderenta: lemn pe beton >1,8 N/mmp; lemn pe ceramica >1,3 N/mmp. Acest tip de adeziv se poate folosi pentru parchet masiv, parchetul stratificat, parchet industrial, etc, pe suport absorbant, neabsorbant si pe pardoseli prevazute cu sistem de incalzire incorporat in sapa grosiera.
*Chiar daca adezivul este flexibil, parchetul se va monta cu rosturi perimetrale de cca. 10 mm fata de pereti.

- ADEZIVUL PENTRU PLINTE
Montarea si lipirea plintelor se face cu un adeziv acrilic tip ULTRABOND ECO 575. Folosirea adezivului nu exclude, in functie de caz, de marimea si grosimea plintelor si utilizarea cuisoarelor de beton care asigura prinderea mecanica.

- CURATAREA PARCHETULUI
*In cazul in care noua pardoseala se executa din parchet gata lacuit, eventualele urme de adeziv, se sterg din proaspat sau in decurs de 4 ore de la montaj cu detergentul special CLEANER L.

SISTEME PENTRU PARCHET, Mapei
Montaj parchet pe sapa cu umiditate mai mare de 2% masurata CM.
- strat suport reprezentat de sapa grosiera cu umiditate mai mare de 2% si max 5%, masurata cu higrometrul cu carbid (CM%)
- aplicarea unei rasinii poliuretanice (sau epoxidice), in doua straturi pentru a realiza bariera de vapori
- imprastierea si utilizarea nisipului de cuart ca strat de legatura intre rasina si sapa autonivelanta
- turnare sapa autonivelanta cu uscare rapida
- aplicarea adezivului monocomponent poliuretanic pentru parchet
- montarea parchetului
- adeziv acrilic pentru lipirea si fixarea plintelor
- montarea plintelor

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva