Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

MAPEI - Montaj parchet pe pardoseala incalzita

MAPEI - Montaj parchet pe pardoseala incalzita
Film de prezentare, materiale performante pentru realizarea sapei care incorporeaza sistemul de incalzire cu conducte prin care circula agent termic si materialele si fazele de montaj a parchetului masiv.

Sistemul de montare a parchetului impune utilizarea mai multor tipuri de materiale cum ar fi: un mortar predozat pe baza de ciment, cu uscare rapida pentru realizarea sapei de egalizare care incorporeaza serpentinele prin care circula agentul de incalzire, o amorsa acrilica care reduce si uniformizeaza absorbtia de apa a sapei grosiere, o sapa autonivelanta pe baza de ciment pentru corectarea diferentelor de nivel, un adeziv monocomponent poliuretanic pentru lipirea parchetului, un adeziv acrilic pentru lipirea plintelor.

Prepararea suportului
Peste sistemul care compune instalatia de incalzire, se toarna o sapa de egalizare cu consistenta semiumeda ( vezi Realizarea stratului suport), care se armeaza obligatoriu cu plasa sudata. Grosimea de turnare a sapei peste serpentinele de incalzire va fi de minim 2,5 cm. Mortarul de sapa este un mortar predozat tip Topcem Pronto, cu uscare rapida, care se intareste in ~12 ore.
*Noutatea o reprezinta mortarul de sapa Topcem Pronto, care folosit la realizarea pardoselii incalzite, permite dupa doar 4 zile de la turnare, punerea in functiune a sistemul de incalzire. Tot dupa 4 zile umiditatea sapei masurata CM, cu higrometru cu carbid este <2%.

Materiale si faze de executie a lucrarilor la montajul de parchet pe pardoseli incalzite
- Pe sapa de egalizare intarita, dupa doar 24 ore se aplica cu trafaletul, Primer G, o amorsa acrilica fara solventi. Amorsa se dilueaza cu apa in raport 1:2. Timpul de uscare este de 2 ore, in functie de absorbtia stratului suport. Dupa uscarea amorsei se toarna sapa autonivelanta.
*Aplicarea amorsei se va face astfel incat sa nu creeze un film pe suprafata sapei de egalizare. Amorsa trebuie sa patrunda in sapa, sa reduca si sa uniformizeze absorbtia de apa.
- Se toarna Ultraplan, o sapa autonivelanta pe baza de ciment, cu priza ultrarapida, ce se poate turna in grosime de pana la 10 mm pe strat. Ultraplan are un efect autonivelant excelent, se lucreaza usor, iar pentru controlul uniformitatii amestecului are in componenta un pigment de culoare gri rozaliu, care coloreaza amestecurile preparate. Dupa intarire, daca sapa turnata are o culoare uniforma, ce indica respectarea corecta a cantitatii de apa prevazuta de fisa tehnica, are rezistenta mecanica inalta ajungand dupa 28 zile la o rezistenta la compresiune de 30 N/mmp.
*Timpul de uscare variaza in functie de grosimea de turnare, de conditiile de temperatura si umiditate, fiind cuprins intre 24 ore si 2 zile.
- Montajul parchetului se face prin lipire pe suprafata sapei autonivelante cu Ultrabond Eco P990 1K, un adeziv monocomponent poliuretanic, cu o consistenta mai fluida fata de alti adezivi similari, rezultand o mai mare usurinta la aplicare. Dupa intarire, adezivul este semielastic, asigura o fixare foarte buna parchetului, avand o are o mare putere de lipire, deci rezistenta la smulgere, testele evidentiind urmatoarele valori de aderenta: lemn pe beton >2,5 N/mmp; lemn pe ceramica >1,8 N/mmp. Acest tip de adeziv se poate folosi pentru parchet masiv, parchetul stratificat, parchet industrial, etc, pe suport absorbant, neabsorbant si pe pardoseli prevazute cu sistem de incalzire incorporat in sapa grosiera.
*Chiar daca adezivul este flexibil, parchetul se va monta cu rosturi perimetrale de cca. 10 mm fata de pereti.
- Montarea si lipirea plintelor se face cu un adeziv acrilic tip Ultrabond Eco 575. Folosirea adezivului nu exclude, in functie de caz, de marimea si grosimea plintelor si utilizarea cuisoarelor de beton care asigura prinderea mecanica.
*In cazul in care noua pardoseala se executa din parchet gata lacuit, eventualele urme de adeziv, se sterg din proaspat sau in decurs de 4 ore de la montaj cu detergentul special Cleaner L.

SISTEME PENTRU PARCHET, Mapei
Sistem pentru montaj parchet pe pardoseala incalzita.
-realizarea sapei de egalizare armata cu plasa metalica sudata, ce inglobeaza serpentinele de incalzire a pardoselii
-aplicarea amorsei acrilice clasice
-turnare sapa autonivelanta
-aplicarea adezivului monocomponent poliuretanic pentru parchet
-montarea parchetului
-adeziv acrilic pentru lipirea si fixarea plintelor
-montarea plintelor

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva