Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Luxemburg a devenit prima țară din lume cu transport public gratuit

Luxemburgul a devenit prima tara din lume in care transportul public este gratuit, intr-un efort menit sa reduca problema traficului intens si a poluarii.

Transportul in comun este deja gratuit in cateva orase, iar recent Ministerul Transporturilor a anuntat ca masura a fost extinsa la nivelul intregii tari. Conform calculelor guvernului, eliminarea tarifelor pentru trenuri, tramvaie si autobuze le vor aduce cetatenilor economii de aproximativ 100 de euro pe an.

Fac exceptie calatoriile cu trenul la clasa intai si anumite servicii de pe autobuzele de noapte, relateaza The Guardian

Masinile personale reprezinta in momentul de fata principalul mijloc de transport in Luxemburg. Astfel, 47% din deplasarile in interes de serviciu si 71% din celelalte tipuri de calatorii sunt facute cu masina, potrivit unui sondaj realizat de TNS Ilres, motiv pentru care se ajunge des la blocaje in trafic, chiar daca vorbim de o tara cu numai 600.000 de locuitori, una dintre cele mai mici din Europa. Luxemburghezii iau autobuzul doar in 32% din cazuri atunci cand merg la serviciu. Autobuzele sunt urmate de trenuri in topul mijloacelor de transport in comun preferate, cu o pondere de 19% din totalul deplasarilor in interes de serviciu.

In 2016, soferii din aceasta tara au petrecut in medie 33 de ore blocati in trafic, mai mult decat soferii din orase precum Copenhaga si Helsinki, care au o populatie comparabila cu cea a intregului Luxemburg. In special capitala, unde se lucreaza deja de cativa ani la liniile de tramvai, este cunoscuta pentru ambuteiajele frecvente. 

Biletele de calatorie costa 2 euro in Luxemburg, iar vanzarile se ridica la 41 de milioane de euro pe an, suma care reprezinta 8% din bugetul anual de 500 de milioane de euro. In schimb, operarea sistemului public de transport la nivelul intregii tari costa 508 milioane de euro pe an.  

 

"Tara se afla in acest moment intr-o forma foarte buna. Noi, guvernul, vrem ca oamenii sa beneficieze de situatia economica buna", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului pentru Mobilitate si Lucrari Publice, citat de CNN.
Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva