Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Lumina optima: cateva reguli pentru pozitionarea surselor de iluminare in spatii de lucru

Lumina optima: cateva reguli pentru pozitionarea surselor de iluminare in spatii de lucru

Rareori ajungem sa fim deranjati cu adevarat de felul in care ne cade lumina pe biroul la care lucram sau pe cartea pe care o citim seara in pat, remarcand ca e ceva in neregula doar daca razele sunt prea slabe sau au o culoare neplacuta. Totusi, exista o serie de alte lucruri legate de sursele de iluminare pe care practic nu le observam si care nu doar ne afecteaza confortul, ci ne pot influenta si starea de sanatate pe termen lung. Iata care sunt acestea.

 

 

Desi confortul unei locuinte depinde foarte mult de lumina, in ce priveste instalatiile de iluminare multi se multumesc sa accepte situatia asa cum este ori, cel mult, sa schimbe lampadarul sau un bec din tavan cu unul mai puternic. Totusi, cercetarile in domeniu au scos la iveala o serie de necesitati si standarde. E drept ca unele sunt contestate si ca exista o serie de dezbateri pe aceasta tema a iluminarii, insa conditiile de baz araman valabile.

 

Iluminarea in camera de lucru. Desigur, fiecare incapere si activitate are anumite cerinte, iar munca la birou a fost una dintre primele studiate din acest punct de vedere. Toti stim ca dreptacii trebuie sa aiba lumina din stanga, in asa fel incat umbrele mainii cu care scriu sa nu cada pe foaia de lucru. Mai mult de atat, insa, daca scriem sau citit ori daca facem alte activitati marunte care necesita o atentie mare ochilor si o distanta destul de mica pana la obiectul atentiei (de pilda, cusutul sau alegerea unor mostre) avem nevoie de lumina puternica, directionata, situata la cca 40 cm de suprafata de lucru. Asta ca sa putejm sta si cu spatele drept, important mai ales atunci cand stam multe ore la birou.

S-a demonstrat totusi ca o singura sursa de lumina este obositoare pe termen mai lung. Ideal pentru camera de lucru este sa existe macar doua (sau mai multe) surse de lumina, directionate pe zonele de interes. Astfel, avem si lumina canalizata, dar si lumina ambientala. Contrastul intre o zona puternic luminata si una intunecata oboseste ochii.

 

Iluminarea in bucatarie. Pana la urma, este vorba tot de un spatiu de lucru, chiar daca unul pentru uz casnic. Evident, iluminarea dintr-o sursa centrala de lumina, din tavan, va face ca bucatarul ce sta cu spatele la ea sa isi arunce umbra peste blatul pe care taie, curata, verifica starea alimentelor etc. Pentru ca munca lui sa poata fi confortabila si ferita de accidente, este esential ca lumina sa umple zona de lucru. Nu uitati ca luminile colorate distorsioneaza nuantele alimentelor si nu va puteti da seama daca exista unele stricate sau suficient de sanatoase, asadar alegeti lumina alba. Daca aveti o insula in mijlocul bucatariei, situatia este mai simpla (totusi este recomandata o sursa de lumina suplimentara deasupra insulei), dar in cazul in care lucrati cu fata la un perete sunt eficiente spoturile incastrate deasupra blatului de lucru, din doua-trei surse. In acest ultim caz, nu uitati nici de iluminarea centrala, care trebuie tinuta aprinsa nu doar cand se ia masa, ci si in timpul prepararii alimentelor. Si aragazul trebuie iluminat, de aceea cele mai multe hote au si o sursa de lumina incorporata. Nu amestecati temperaturile de culoare: folositi leduri care dau aceeasi nuanta.

 

Situatii speciale. Diverse actiuni si servicii pentru care este esentiala o definire corecta a culorilor (artisti, tipografi, stomatologi etc.) reprezinta astfel de situatii speciale. Nu doar pozitia surselor de lumina, ci si temperatura de culoare a sursei este importanta. Orientativ, lumina solara puternica in mijlocul unei zile cu soare este de cca 5800 grade Kelvin, temperatura la care culorile sunt percepute ca atare, fara distorsiuni. Insa daca e vorba de un specialist intr-un anumit domeniu, acesta va sti exact ce temperatura de culoare ii trebuie asigurata, ce putere, unde sa orienteze sursele de lumina, daca ecranul in care priveste trebuie sa reflecte sau nu lumina, dar si faptul ca peretii din incapere trebuie sa fie albi (sau gri 18%, in cazul altor meserii). Asadar, indicatiile in acest domeniu sunt prea vaste, uneori disputate, ca sa poata fi mentionate aici. Dar tocmai de aceea iluminarea in aceste cazuri necesita o atentie suplimentara si cunostinte specifice.

 

Despre iluminare, in general: consumul mic de energie a fost un alt deziderat pe care in ultimii ani s-a batut multa moneda, iar acesta ramane o necesitate. O iluminare buna, din mai multe surse, implica de fapt un consum mai mare de electricitate. Chiar daca la ora actuala becurile asa numit “eco” au luat aproape de tot locul becului incandescent, exista mai nou, niste controverse inclusiv cu privire la acestea. Au fost si sunt inca avantajoase datorita consumului redus in conditiile in care ofera aceeasi putere de iluminare ca becul incandescent. Oricum ar fi, chiar daca dati crezare altor studii, bunul simt va va spune cand o lumina este deranjanta pentru ochi: schimbati-o in cazul in care va oboseste, indiferent ca e vorba de una prea slaba, prea “tare”, prea alba, prea galbena s.a.m.d.

Tineti minte ca unii producatori au inventat sisteme cu oglinzi in jurul becurilor sau cu difuzie prin materiale speciale, care sporesc luminozitatea surselor de lumina fara sa creasca consumul de curent. De asemenea, verificati ce contine tubul sau bulbul de iluminare si cum reactioneaza in cazul spargerii accidentale.

Sistemele de protectie la supraincalzire, garantia cat mai lunga a spoturilor, comutarea automata cu telecomanda, senzorii de miscare sunt doar cateva dintre dotarile pe care sistemele de iluminare de astazi le pot asigura. Le mai puteti alege si fiind atenti la o serie de functiuni speciale: la posibilitatea de ajustare a intensitatii sau culorii luminii in functie de momente ale zilei, de necesitati; la finisaje, care sunt dintre cele mai diverse, la posibilitatea de a fi incastrate intr-o serie de materiale, la destinatie (poate fi vorba de interioare cu umiditate ridicata sau exterioare). Intr-o perioada a descoperirilor tehnologice, e si pacat sa nu folositi macar o parte din toate posibilitatile pe care le aveti la indemana pentru a va face spatiul cat mai confortabil. Lumina buna este de fapt un element indispensabil unei vieti echilibrate si extrem de importanta pentru a ne rgela ritmul biologic sau a ne optimiza activitatile.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România