Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Liftul celor 100 de dragoni: Cel mai înalt ascensor exterior din lume escaladează o stâncă uriașă

Acensorul Bailong nu este pentru cei slabi de inger. Construit in peisajul pitoresc al Parcului National Zhangjiajie din provincia chineza Hunan, aceasta reusita inginereasca remarcabila cunoscuta si ca "Liftul celor 100 de dragoni" se ridica 326 de metri, pe latura unei stanci colosale, in mai putin de 2 minute, fiind cel mai inalt lift din lume.

Liftul este construit partial chiar in stanca de gresie, special selectata dintre mii de alte stanci din regiune. 


Fiecare dintre cele trei cabine cu pereti din sticla are o capacitate de 4.900 de kilograme, echivalentul a aproximativ 50 de persoane, si transporta in jur de 1.380 de persoane pe ora, la o viteza de circa 3 metri pe secunda.

 

In 2015, liftul Bailong a intrat oficial in Cartea Recordurilor ca "Cel mai inalt lift exterior din lume".

Cutezatorii au ocazia sa admire panorama regiunii istorice Wulingyuan, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, si sa vada regiuni ale parcului pe care nu le puteau vedea pana acum decat daca parcurgeau un traseu montan periculos.

Liftul a fost construit de compania germana Ragger incepand cu 1999 si a fost deschis publicului in 2002. Costurile totale ale proiectului s-au ridicat la aproximativ 17 milioane de dolari (120 de milioane de yuani).

 

Proiectul nu a fost unul lipsit de controverse. Inaugurarea liftului a avut loc in acelasi an in care regiunea Wulingyuan a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in ideea conservarii frumusetii sale originale, ceea ce a atras critici din partea activistilor de mediu, ingrijorati de faptul ca noua atractie va incuraja turismul intr-o zona deja suprasaturata, potrivit My Modern Met.  

 

Pe de alta parte, sustinatorii proiectului au argumentat ca liftul va contribui la reducerea traficului pe traseele montane. In acelasi timp, daca multi turisti stateau inainte peste noapte pentru a putea vizita cat mai multe obiective, o data cu instalarea liftului a crescut numarul excursiilor de o zi, ceea ce inseamna mai putine restaurante si cabane pe munte.

 

La scurt timp dupa deschidere, in perioada 2002-2003, Bailong a fost inchis timp de zece luni din motive de siguranta, pe fondul cutremurelor  frecvente care caracterizeaza aceasta regiune a Chinei. Ulterior, liftul a fost prevazut cu alarme speciale, astfel incat sa poata fi evacuat rapid in caz de pericol.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România