Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Lacuirea parchetului, o operatiune simpla, dar care cere atentie

Lacuirea parchetului, o operatiune simpla, dar care cere atentie

Multe persoane prefera sa foloseasca lac si nu ceara pentru parchet, mai ales daca e vorba de suprafete mari, deoarece aceasta din urma cere ingrijire frecventa. Lacuirea mai este numita si paluxare, “palux” fiind unul dintre produsele traditionale de lacuire de la care se trage si termenul, dar nu singurul tip de lac pentru parchet de pe piata la ora actuala.

 

 

Exista mai multe categorii de lacuri, dar va recomandam sa folositi unul din urmatoarele doua: lacuri poliuretanice, foarte rezistente la zgarieturi si la pete, care au o textura elastica dupa finisare (dar in timp se mai ingalbenesc) si lacuri acrilice, care protejeaza culoarea lemnului, sunt ecologice si ofera de asemenea o rezistenta sporita parchetului.  Prin paluxare, parchetul este mai bine protejat de zgarieturi si accidente si, de asemenea, e usor de intretinut, simpla stergere cu un mop, o carpa umeda sau un burete fiind suficienta.

 

Totusi, daca va apucati de aceasta operatiune acasa singuri, tineti cont ca exista niste conditii stricte de lucru, daca vreti ca rezultatele sa fie cele mai bune. Temperatura din incapere nu trebuie sa depaseasca 12 grade Celsius, iar incalzirea (daca e iarna) oprita cu cateva zile inainte de lucrul efectiv. De asemenea, umiditatea din incapere nu trebuie sa depaseasca 10%. Turnati lacul pentru paluxare intr-un recipient mare, astfel incat sa puteti inmuia usor pensula in el. Lucrati cu o pensula lata, aplicand lacul o singura data, fara sa treceti de doua ori peste acelasi loc. E foarte important sa nu reveniti inapoi cu pensula si sa lucrati cu fermitate, pentru a asigura cel mai bun aspect. E drept ca lacul il veti aplica in doua straturi, dar le veti lasa timp de uscare intre ele. Aplicati primul strat in sensul fibrelor parchetului, apoi lasati-l sa se usuce complet (timpul de uscare e dat in indicatiile producatorului, iar daca nu aveti indicatii asteptati cam 6 ore). Slefuiti-l cu glaspapir fin, pentru a asigura o suprafata de prindere celui de-al doilea strat de lac si aspirati praful ramas de la slefuire. Aplicati cel de-al doilea strat in mod asemanator ca primul. Porniti cu aplicarea lacului din coltul opus usii, pentru a putea parasi camera fara sa calcati pe parchet. Tot in indicatiile producatorului lacului veti gasi timpul de uscare, dar in general recomandarea este sa nu intrati cel putin doua zile pe parchet, sa asteptati o saptamana inainte sa puneti pe el mobilier si cam trei saptamani pana sa puneti covoarele.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România