Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Întreţinere tâmplărie exterioară din lemn stratificat şi recondiţionare – exemplu practic

Lemnul stratificat este obtinut prin suprapunerea si lipirea prin presare a mai multor straturi de lemn natural, cu un adeziv rezistent la apa. In consecinta, lemnul stratificat devine mai rezistent si mai performant decat lemnul masiv, in tamplarie.
Întreţinere tâmplărie exterioară din lemn stratificat şi recondiţionare – exemplu practic

Din tamplaria exterioara fac parte ferestrele, obloanele si usile de exterior. Acestea sunt expuse conditiilor meteorologice pe tot parcursul anului, in special daca au o orientare estica sau vestica, care expun lemnul direct razelor solare.

Unul dintre miturile pietei in achizitia si alegerea tamplariei, constau in teama intretinerii lemnului, care poate sa se degradeze in timp si mai presus de acest aspect faptul ca "lemnul lucreaza".

Contrar acestor mituri, intalnim tamplarie din lemn – ferestre, usi – cu o durata de viata de zeci de ani, specialistii LUCA reconditionand, dar si inlocuind cu reproducerea fidela a elementelor arhitecturale, tamplarie veche de peste 100 de ani. Un mare avantaj al tamplariei din lemn este faptul ca poate fi restaurata pana la un anumit nivel de utilizare si nu inlocuita.

Restaurarea unei tamplarii de lemn se face de catre specialisti urmand o tehnica care presupune baituirea, grunduirea, lacuirea si vopsirea lemnului. In cazul unor defecte majore – decojiri – se slefuieste zona afectata si se continua cu aceasi pasi anterior amintiti – strat de bait, grund, lac sau vopsea.

Procesul reconditionarii este total diferit fata de cel al intretinerii anuale. Aceasta intretinere se face cu precadere in cazul unei tamplarii expuse in mod direct la razele solare, dar si preventiv.

Intretinerea anuala consta in tratarea lemnului pe exterior si nu necesita un ajutor de specialitate:

- O data pe an se recomanda ungerea cu un lac special pentru lemnul stratificat, acesta protejand lemnul ferestrelor sau a usilor de exterior de diferentele de temperatura (iarna / vara). LUCA recomanda lacul transparent pulverizant de la Millesi, care se aplica cu o carpa moale, de obicei primavara. Iar de fiecare data cand se curata ferestrele sau usile din lemn, trebuie folosite solutii adaptate lemnului, existente in comert.
- Reglaje fine ale feroneriei – daca este cazul
- Evitarea spalarii cu detergent agresivi care contin: acetona, acetat de etil, benzen, toluen, metanol, spirt etc.
- Nu se folosesc obiecte ascutite sau abrasive care pot deteriora finisajul exterior – perii de sarma, burete abraziv etc.

Recomandam de asemenea pentru protectia ferestrelor obloane sau rolouri exterioare.

Reconditionarea unei tamplarii presupune apelarea la servicii specializate si se realizeaza in cazul unor deteriorari a lemnului, dupa o lunga utilizare si expunere la conditii meteo nefavorabile. (umezeala, soare, diferente de temperatura, inghet /caldura, ploaie etc.).

PROIECT LUCA – Reconditionare tamplarie din lemn de stejar, profil de 68 mm, dupa 12 ani de utilizare. (Tamplaria nu a fost montata de catre noi, nu este o tamplarie LUCA). Toata operatiunea dureaza maximum doua zile.

Usa de intrare a fost slefuita complet, chituita, reglata si adusa la adevarata ei valoare prin folosirea unui bait de calitate premium si lac protector, iar restul ferestrelor au trecut prin aceleasi proceduri, inclusiv adaugarea de lacrimare si siliconare completa pentru etansare.

Întreţinere tâmplărie exterioară din lemn stratificat şi recondiţionare – exemplu practic
Usa de terasa din stejar. Recondiționare completa si prelungirea vietii lemnului prin adaugarea de lacrimare. La final siliconare completa si verificare feronerie.
Întreţinere tâmplărie exterioară din lemn stratificat şi recondiţionare – exemplu practic
Completarea tuturor ferestrelor dupa recondiționare cu lacrimare, atat pe partea fixa, cat si pe partea mobila.
Întreţinere tâmplărie exterioară din lemn stratificat şi recondiţionare – exemplu practic