Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Interioare in miniatura sculptate in marmura

Interioare in miniatura sculptate in marmura

Ideea acestei colectii impresionante de sculpturi de interior in miniatura apartine lui Matthew Simmonds, sculptor si istoric de arta stabilit in Italia.

 

Este pentru prima data cand cineva reuseste sa creeze lucrari de arta cu un impact spatial atat de puternic asupra privitorului, invitandu-ne parca sa le calcam pragul si sa admiram mai de aproape interioarele sculptate. Artistul de origine britanica si-a transpus subiectele de interes in miniaturile lucrate in marmura si nu numai,  terminand universitatea in anul 1984 cu specializare in arta si arhitectura medievala. Mai mult, in 1991 Simmonds a inceput sa se specializeze in sculptura arhitecturala, aceasta ajutandu-l sa participe in lucrarile de restaurare ale unor cladiri istorice importante din Anglia, cum ar fi Catedrala Westminster Abbey sau Catedrala Ely. Din 1996 sculptorul traieste in Italia, unde s-a specializat in sculptura clasica in marmura.

 

In 1999 a castigat locul I la Simpozionul International de Sculptura de la Verona, aducandu-i-se astfel prima recunoastere oficiala ca sculptor. Fiind pasionat inca de mic de constructiile din piatra, putem observa ca aceasta tematica se regaseste in mai toate lucrarile sale, punandu-se accent pe arhitectura medievala care parca prinde viata in creatiile sale elaborate. Desi scala lucrarilor este mica, spatiile sculptate dau aceeasi impresie ca si cladirile din care au fost imprumutate, o impresie a dorintei de relaxare si liniste.

 

Detaliile arhitecturale ale operelor sunt un alt motiv de lauda, incantandu-ne cu capiteluri, bolti si suprafete care permit luminii sa se strecoare intr-un mod atragator. Influentele hiperrealiste sunt asadar usor de observat, iar Simmonds evidentiaza si trecerea timpului tot cu ajutorul luminilor si umbrelor care se proiecteaza pe planul sculpturilor. Daca plasam o camera de filmat la interiorul lucrarilor, putem crede ca ziua noastra se petrece chiar intr-o cladire medievala pe care o vizitam si care ne impresioneaza.

 

In consecinta, colectia de sculpturi de interior in miniatura transcede perceptia obisnuita asupra spatiului si a timpului folosindu-se de detalii arhitecturale lucrate minutios. Interesant este faptul ca artistul isi transmite pasiunile apeland la sfera ludicului, jucandu-se cu mintile noastre prin intermediul jocului de lumini de umbre.

 

Sa admiram asadar cateva din lucrarile lui Matthew Simmonds:

 

 

Ceea ce ramane fascinant la stilul lui Simmonds este modul in care acesta reuseste sa puna in evidenta prezentul prin iubirea de trecut transmisa prin marmura si lumina. Modul in care materialul de lucru este deschis si modelat ne face imaginatia sa zboare si ne duce cu gandul la cladirea ce ar putea ascunde interiorul prezentat in miniatura. Criticul de arta olandez Merete Prydes Helle argumenta ca operele artistului britanic schimba perspectiva spatiala a privitorului, acestea aratand diferit din orice unghi ar fi privite si facandu-l pe acesta sa-si doreasca sa fie inauntru. Astfel, importanta lor creste.

 

Un material de Claudia Gorunescu

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România