Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Inovaţie: Betonul care stochează energie

Oamenii de ştiinţă suedezi lucrează la un tip de acumulatori pe bază de beton, care, pe lângă stocarea surplusului de energie din surse regenerabile, pot avea şi rolul de componente structurale pentru clădiri.

Inovaţie: Betonul care stochează energie
Pixabay

Conceptul este dezvoltat în laboratoarele Chalmers University of Technology, ca parte a eforturilor cercetătorilor de a crea materiale de construcţie mai sustenabile. Aceste eforturi se concentrează în special asupra betonului, materialul creat de om cel mai des întâlnit şi în acelaşi timp o sursă majoră de poluare.

Acest beton funcţional este realizat, la fel ca betonul obişnuit, dintr-un amestec pe bază de ciment, care conţine în plus fibre scurte de carbon, ce îi conferă conductivitate şi rezistență la flexiune. În componenţa sa intră şi o pereche de plase din fibre de carbon, una dintre ele cu un înveliş din fier, funcţionând ca anod, iar cealaltă acoperită cu nichel, aceasta având funcţia de catod - cu alte cuvinte, cei doi electrozi ai bateriei.

Acumulatorul pe bază de beton prezentat în jurnalul Buildings, rezultatul a numeroase experimente, are o densitate de energie de 7 Wh, mult mai mare în comparaţie cu alte baterii similare testate anterior, dar cu mult sub cea a acumulatorilor comerciali.

Cercetătorii sugerează însă că, fiind realizat din beton, poate fi folosit pentru a forma structuri masive, compensând astfel capacitatea sa limitată. Potrivit acestora, bateria poate fi folosită la construcţia de clădiri care să funcţioneze şi ca echipamente de stocare a energiei, pentru a alimenta LED-uri şi conexiuni 4G în regiuni îndepărtate sau poate fi conectată la panouri solare pentru a alimenta senzori încorporaţi în structuri de beton, ca în cazul autostrăzilor şi al podurilor.

Cercetările se află într-o fază incipientă şi există anumite probleme tehnice la care oamenii de ştiinţă trebuie să găsească soluţii în continuare, cum ar fi faptul că bateriile au o durată de viaţă mai scurtă în comparaţie cu structurile din beton făcute să reziste decenii întregi.

 

Inovaţie: Betonul care stochează energie
Chalmers University of Technology

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva