Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Șindrila bituminoasă vs țigla metalică. Alege acoperișul în funcție de zona ta

Ce tip de invelitoare este mai eficienta atunci cand vorbim de un acoperis durabil? Sindrila bituminoasa este un material usor, ceea ce presupune o presiune scazuta pe structura acoperisului.
Șindrila bituminoasă vs țigla metalică. Alege acoperișul în funcție de zona ta

Este, de asemenea, rezistent la conditii meteo extreme, atat inghet, cat si arsita, nu creeaza condens si mentine un grad ridicat de ermetizare si izolare fonica in cazul ploii sau vantului.

Acoperisul casei tale este un element foarte important. Acesta nu numai ca trebuie sa arate bine la exterior, dar trebuie sa iti protejeze intreaga casa. Pentru o siguranta mai mare in ceea ce priveste alegerea acoperisului potrivit, ia un pix si o foaie si noteaza avantajele si dezavantajele fiecarui tip de material.

Deoarece pe piata materialelor de constructii exista multe variante de invelitori, in acest articol iti vom arata avantajele si dezavantajele celor mai utilizate si accesibile invelitori din Romania.

Sindrila bituminoasa se gaseste sub forma de placi, fiind in acelasi timp un material flexibil. Aceasta este disponibila intr-un singur strat sau in doua straturi. Garantia materialului este 15 ani pentru sindrila cu 1 strat, iar la cea in 2 straturi este 20 de ani.

Exista mai multe forme de sindrila bituminoasa:

● dreptunghiulara
● hexagonala
● solzi

Compozitia sindrilei bituminoase este una complexa. Aceasta contine urmatoarele elemente:

1. granule de bazalt ceramizate
2. bitum Tia Juana oxidat
3. armatura fibră de sticlă de mare gramaj preimpregnata
4. bitum Tia Juana oxidat
5. nisip siliconic.

Armatura din fibra de sticla confera sindrilei caracteristici tehnice deosebite:

● fibra sticla preimpregnata cu bitum
● gramaj superior Normei EN544 (125 g/mp)
● rezistenta ridicata pentru sfasierea la cui
● stabilitate dimensionala la diferente termice.

Compozitia sindrilei bituminoase
Compozitia sindrilei bituminoase

Avantajele si dezavantajele sindrilei bituminoase:
Datorita avantajelor pe care le ofera sindrila bituminoasa, aceasta a devenit tot mai utilizata.

Avantaje:

1. Sindrila bituminoasa este flexibila si usor de instalat.
2. Este potrivita pentru orice forma de acoperis: lucarne, acoperisuri rotunde, dar si pentru coame, creste, jgheaburi, acoperisuri cu multe unghiuri.
3. Protejeaza acoperisul de umezeala, inghet, caldura. Se poate monta in orice zona climatica. Are o rezistenta mare la UV, la intemperii si conditii meteo extreme.
4. Datorita compozitiei bituminoase este perfect impermeabila.
5. Izoleaza bine locuinta, astfel incat nu se pierde caldura la nivelul acoperisului.
6. Este economica si nu are nevoie de o intretinere speciala.
7. Este usoara si nu pune presiune mare pe acoperis.
8. Trece testul timpului, rezistand cu brio chiar si cateva decenii.
9. Diversitate in ceea ce priveste culorile si modelele.
10. Structura de sustinere este mult mai simplu de realizat.
11. Acest acoperis poate fi o solutie optima si in cazul suprafetelor conice.
12. Garantii extinse de pana la 20 de ani pentru metinerea culorii, 30 de ani garantia impotriva coroziunii. 50 de ani este durata medie de viata.
13. Absorbtie fonica buna.
14. Temperaturile extreme la care rezista sindrilele bituminoase sunt: -70 si +120 grade.

Recomandare: este un material recomandat indeosebi caselor din regiuni cu un climat temperat, deoarece este mai rezistent la temperaturi scazute.

Ca orice alt material si acesta prezinta cateva dezavantaje:
1. Unii pot spune ca aceasta este mai putin atragatoare din punct de vedere estetic. Insa este o chestiune de gust. In ultimii ani, sindrila bituminoasa are o gama variata de modele si culori care iti pot infrumuseta aspectul casei.
2. Este usor inflamabila.
3. Detine aceeasi durabilitate precum metalul, avand o durata medie de viata la jumatate din cea a tiglei metalice.
4. Nu este un material prietenos cu mediul inconjurator (fiind greu de reciclat).
5. Nu asigura ventilatia intre acoperis si astereala.


Recomandare: In cazul in care te hotarasti sa montezi sindrila bituminoasa, trebuie sa ai la indemana si urmatoarele materiale:
- membrane hidroizolante atat pentru astereala, cat si pentru dolii
- banda de pornire
- profile pentru streasina
- adeziv pentru sindrila bituminoasa.

Atentie!

Una dintre cele mai importante recomandari tine de siguranta. Pentru a te asigura ca nu se vor produce accidente, e nevoie de chingi de siguranta si pantofi speciali, prevazuti cu burete, care sa impiedice alunecarea.

Primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand doresti sa montezi sindrila pe acoperisul casei tale este sa stabilesti cantitatea de sindrila necesara pentru intreaga suprafata a acoperisului. Acorda o atentie deosebita pantei acoperisului. Este de preferat sa achizitionezi o cantitate putin mai mare de sindrila (cu 10 – 15% in plus) decat cea calculata, ca sa te asiguri ca ai o rezerva in cazul in care faci o greseala la taierea sindrilei.

Recomandare: Acoperisurile din sindrila bituminoasa, chiar montate corect, pot da mari batai de cap, daca nu se respecta tehnologia de termoizolare si ventilare a mansardei sau podului.

Acoperisul din tigla metalica


Un alt tip de acoperis poate fi cel din tigla metalica. Este o invelitoare care se adapteaza usor oricarei constructii.

Tigla metalica este si ea foarte utilizata, si la fel de accesibila. Aceasta se poate achizitiona in diferite tipuri de finisaje de la mat la lucios. Un alt avantaj este acela ca se gaseste intr-o gama variata de culori.

Este considerata mult mai rezistenta decat alte tipuri de tigle si este ideala pentru acoperisurile cladirilor fara mansarda locuibila sau cu pod neincalzit.

Cele mai noi modele de tigla metalica


Cel mai nou tip de finisaj, ce promite o garantie pe viata, este tigla metalica produsa de cei de la Viking Pruszynski cu finisaj Alutytan Ice Pur. Este un sistem revolutionar, de aliaj metalic, format din aluminiu, titan la care se aduga metale pretioase: magneziu, mangan si crom.

Un alt tip de invelitoare rezistenta este tigla metalica Decra acoperita cu piatra naturala. Suprafata structurata cu granule de piatra asigura o bariera perfecta impotriva radiatiilor ultraviolete si totodata o estetica speciala.

Tigla metalica Bilka grandemat este un alt tip de finisaj si cel mai nou de la acest producator, care promite o durabilitate deosebita, avand o garantie de 15 ani. Acest finisaj este disponibil in 8 variante de nuante.

Daca iti doresti un sistem de acoperis model Umbrela clasic, Roofart iti pune la dispozitie un model de tigla metalica umbrela, ce se imbina perfect fara suprapuneri vizibile.

Recomandare: Daca iti doresti ca acoperisul casei tale sa para mai inalt, cea mai buna varianta este tigla metalica Wetterbest, ce are o inaltime a treptei dintre module de 30 mm. Acest tip de tigla are o greutate redusa, insa o durabilitate foarte buna. Aceasta tigla este fabricata din otel galvanizat. Tigla metalica Wetterbest are o grosime intre: 0,45-0,55 mm.

In cazul in care preferi o tigla metalica lucioasa, dar rezistenta, tigla metalica Diament Eco Plus la de Blachotrapez este o varianta recomandata.

Acesta este un tip de invelis nou, rezistent, din clasa LUCIU PREMIUM cu un amestec de acril si vopsea poliesterica – grosime invelis 50 microni. Pentru acest model de tigla metalica poti alege si un sistem complet de acoperis.

Avantajul unui sistem complet de acoperis BlachoTrapez este acela ca vei primi toate elementele necesare la un pret avantajos.

Un alt sistem de acoperis pe care il recomandam este sistemul complet de acoperis Alfa Plus de la Impro care promite un raport favorabil raport-calitate-pret.

Tigla metalica Alfa de la Impro, ofera posibilitatea de alegere a lungimii modulului: 350 sau 400 mm si prezinta doua inaltimi de stantare: 20 sau 15 mm.

Tigla metalica
Tigla metalica

Sindrila bituminoasa vs tigla metalica


Dezavantaje:


● Un dezavantaj ar fi acela al costului. Tigla metalica are un cost mai ridicat de regula de trei ori mare decat al sindrilei bituminoase.
● Aspectul. La acest capitol, parerile sunt impartite, deoarece in ultimii ani, sindrila bituminoasa se gaseste intr-o varietate de culori si modele. Chiar daca unii considera ca aspectul sindrilei este unul rigid si demodat, realitatea este ca iti poti face un acoperis frumos si din sindrila bituminoasa.
● Sindrila prezinta o slaba izolare fonica si expunerea la fenomenul dilatatie-contractie alaturi de slabele caracteristici termice.
● Sindrila bituminoasa este usor inflamabila.
● Sindrila bituminoasa are o durata de viata la jumatate fata de cea a tiglei metalice.

 

Asemanare intre sindrila bituminoasa si tigla metalica:
● Sistemul de scurgere este acelasi pentru ambele tipuri de acoperis.


Prin Casa de Comenzi Vindem-Ieftin, poti achizitiona tigla metalica, sisteme de acoperis, sindrila bituminoasa, tabla cutata de la producatori consacrati: Bilka, Viking Pruszynski, Roofart, Impro, Wetterbest, Decra, BlachoTrapez.

Transportul este asigurat oriunde in Romania, iar pretul mult mai ieftin decat in depozite si hipermarketuri!

Recomandare: Acoperisul este un element central al casei si trebuie deci sa ii acordam o atentie marita. Noi iti recomandam sa investesti in acoperisul tau, deoarece vei elimina alte costuri de mentenanta in timp.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.