Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ignifugarea lemnului – măsură obligatorie în construcţii. IGNIROM ne explică

Indiferent daca vorbim despre un ansamblu de locuinte, institutii publice, cabane din lemn sau mansarde placate cu OSB, ignifugarea materialului lemnos este obligatorie prin lege, atat pentru scaderea riscului de propagare a flacarilor in cazul unui incendiu, cat si pentru a evita dezvoltarea daunatorilor.
Ignifugarea lemnului – măsură obligatorie în construcţii. IGNIROM ne explică

Ce este ignifugarea?


Este procedeul prin care se trateaza lemnul cu substante ignifuge pentru a-i mari rezistenta la foc, a incetini propagarea focului si a face jarul mai usor de stins. Trebuie retinut ca nu este o modalitate de protectie prin care lemnul nu mai arde deloc.

 

Exemplu: Daca apare o sursa de foc, materialul nu numai ca va avea o rezistenta sporita iar aprinderea se va realiza intr-un timp mai indelungat, dar va avea si proprietatea de a inhiba flacara in momentul indepartarii sursei de foc. Practic dupa indepartarea acesteia, materialul supus tratamentului de ignifugare nu va arde cu flacara, fapt care va impiedica o extindere rapida a incendiului.


Metoda cea mai utilizata pentru aplicarea tratamentelor de ignifugare lemn o reprezinta aplicarea prin pulverizare. 

 

Cine poate executa lucrarile de ignifugare?


Lucrarile de ignifugare se executa doar de catre societati comerciale autorizate in acest sens de catre CENTRUL NATIONAL PENTRU SECURITATE LA INCENDIU SI PROTECTIE CIVILA.

 

Pentru fiecare lucrare de ignifugare, executantul este obligat prin lege sa intocmeasca un dosar tehnic care trebuie sa cuprinda: Proces verbal de receptie provizorie, declaratie de conformitate emisa de producatorul solutiei ignifuge, avizul de insotire a marfii ( solutiei ), agrementul si avizul tehnic al solutiei utilizate, copie de pe autorizatia emisa de catre CENTRUL NATIONAL PENTRU SECURITATE LA INCENDIU. Dupa executia lucrarii, executantul este obligat sa expedieze epruvete de material catre un laborator autorizat pentru efectuarea testului privind determinarea eficacitatii ignifugarii conform standardului SR 652/2009. In urma testului efectuat, laboratorul emite un raport de incercari care va fi predat beneficiarului lucrarii.

 

Normative de urmarit:


1.Norma tehnica C58-96 – privind ignifugarea materialelor combustibile;
2.SR 652-2009 – verificarea eficacitatii ignifugarii;
3.SR 7248-99 – metoda de determinare a propagarii flacarii pe suprafata materialelor;
4.SR ISO 4828 partile 1-6 – conditii generale pentru vopsitorii;
5.Normativ pentru verificarea calitatii si receptia lucrarilor de constructii si instalatii aferente – C56-85.

 

IGNIROM SRL, unul dintre cei mai importanti aplicatori si producatori de solutie din Romania, recomanda executia lucrarilor doar cu produse agrementate si avizate tehnic de catre INSPECTORATUL DE STAT IN CONSTRUCTII.


De, asemenea este recomandata evitarea sub orice forma a executiei de catre personal nespecializat sau executia in regie proprie, chiar daca este vorba de o locuinta proprie.

AVANTAJELE IGNIFUGARII


  • Reduce costurile unei constructii limitand alte masuri de protectie anti foc foarte scumpe;
  • Intarzie aprinderea masei lemnoase, perioada esentiala, care poate face diferenta dintre un eveniment tragic sau un eveniment neplacut;
  • Costuri reduse la incheierea politelor de asigurare;
  • Confort psihic al beneficiarului.

 

STATISTICA INCENDII IN ROMANIA


  • Media anuala a incendiilor in Romania: 4.540;
  • Zilnic, sunt distruse 12 imobile in urma incendiilor;
  • 60% din totalul incendiilor se produc in pod/mansarda.

 

Toate informatiile privind lucrarile de ignifugare autorizate, pot fi consultate pe site-ul www.ignirom.ro sau pot fi solicitate la adresa de e-mail office(@)ignirom.ro.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva