Hotelul Algodon Mansion in Buenos Aires, Argentina
Boutique hotelul de cinci stele din Buenos Aires a fost catalogat drept “cel mai bun hotel nou la nivel mondial” si de curand a fost inclus in proprietatile lantului exclusivist Relais&Chateau. Amenajat intr-o cladire apartinand stilului Clasic Francez, construita in 1912 noul hotel pune la dispozitie apartamente de lux, un restaurant si bar, o curte interioara pentru servit mesele, o zona spa si o piscina pe acoperis, impreuna cu servicii de cea mai buna calitate.
Clientul, un fond de capital privat din New York, DPEC Partners a contractat serviciile biroului german cu sediul in Los Angeles, Gerhard Heusch Inc pentru a realiza proiectul de renovare si amenajare al hotelului, inclusiv designul de mobilier si detaliile tehnice.
Tema de proiectare cerea eliberarea completa a spatiilor interioare, pastrarea doar a curtii interioare si a nodurilor de circulatie verticala. Structura metalica de sustinere nu a fost modificata cu exceptia scoaterii unei coloane pozitionata in zona barului de la parter si consolidarile cerute de incarcarile noi date de construirea unei piscine pe acoperis. Fatadele dinspre curte impreuna cu zona atriumului au fost complet regandite in timp ce fatada dinspre strada a fost atent restaurata astfel incat sa se pastreze integritatea cladirii.
Cerintele pentru noul hotel erau mult mai mari si au necesitat construirea unor spatii noi care, pentru a pastra forma originala a imobilului istoric au trebuit sa fie amenajate in subsol, dupa ce s-a excavat suplimentar. Ca urmare a cestei extinderi, dotarile de serviciu si birourile administrative au fost amenjate in subsol alaturi de o bucatarie dotata cu cele mai noi echipamente, o patiserie si camere frigorifice.
In cadrul lucrarilor de reamenajare s-a obtinut aprobarea pentru inchiderea unei parti din terasa in vederea construirii a doua etaje destinate spatiilor tehnice si celor de servicii. Aceasta interventie a fost astfel gandita incat de la nivelul strazii volumul sa fie foarte greu vizibil pentru a nu afecta fatada istorica renovata.
Spatiile publice ale hotelului au fost amenajate in spatiul deschis al parterului. Acestea pun in evidenta caracterul istoric, clasic dar in acelasi timp contemporan al hotelului beneficiind de atentia meticuloasa a specialistilor pentru orice detaliu si element reprezentativ stilului arhitectural. Grandoarea originala a conacului a fost completata cu materiale deosebite folosite pentru executarea diferitelor finisaje, cum este cazul pardoselilor realizate dintr-o combinatie de stejar sloven cu parchet din nuc si marmura bej.
Zona barului a fost gandita de arhitecti intr-o maniera contemporana, asemeni unei sculpturi moderne finisata cu vopsea lucioasa, care sa devina un element contrastant in cadrul decorului elegant. Blatul barului este realizat dintr-o placa din alabastru iluminata cu ajutorul unor lumini LED. Restaurantul este spatiul central al nivelului principal, remarcandu-se prin pereti acoperiti cu tapet din matase grena ce ii confera un aer confortabil dar sofisticat in acelasi timp. Tavanul a fost conceput dintr-o suprafata aurita cu imprimeuri de frunze, subliniind calitatea spatiului si atmosfera luxoasa.
Un atrium a fost creat in locul unui tunel de lumina si este acum unul dintre principalele elemente definitorii ale hotelului, pus in evidenta de o cascada ce coboara pe inaltimea a trei etaje in zona foaierului. Noua scara din marmura este acoperita cu vitraje, deasupra carora curge apa de la cascada. Pe timpul noptii lumina este filtrata si reflectata prin panza de apa si creaza un joc interesant de umbre pe suprafata scarii si a peretilor ce o marginesc.
Un alt element important al designului propus este structura din otel si sticla care imparte atriumul in doua. Rolul principal al acestui plan transparent este sa ofere intimitate camerelor de pe ambele parti ale acestuia si in acelasi timp sa permita luminii naturale sa patrunda in interioare. Aceasta structura diafana impreuna cu cascada din atrium si acoperisul vitrat de la parter constituie elementul central al intregului proiect si pot fi admirate la fiecare nivel al hotelului.
Apartamentele au fost amenjate la urmatoarele patru etaje ale cladirii, organizarea interioara variind intre unul dintre cele patru modele diferite.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa