Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ghid de izolare fonică: Ce este zgomotul indirect?

Zgomotul indirect este a doua mare cauză a eșecurilor în lucrările de izolație fonică după montarea materialului fono-izolant în șantier. Dar de ce?
Ghid de izolare fonică: Ce este zgomotul indirect?

Zgomotul se propagă într-oclădire pe cale directa sau indirecta. Calea directa a zgomotului este exact ceea ce se înțelege - zgomotul se propagă direct prin perete, tavan sau pardoseală. De exemplu, un televizor pornit într-un apartament se va face auzit de către vecin prin peretele despărțitor dacă sonorul este prea tare. Zgomotul se va propaga direct prin peretele construit. Aceasta ar fi o cale directă a zgomotului. În acest caz zgomotul este foarte ușor de redus, se poate izola peretele despărțitor.

TRANSMITEREA DIRECTĂ VS. TRANSMITEREA INDIRECTĂ A ZGOMOTULUI

Transmiterea directă a zgomotului este relativ ușor de împiedicat, problema de bază în propagarea zgomotului în clădire este că acesta se transmite de asemenea și indirect prin pereții adiacenți.

Transmiterea indirectă are loc atunci când zgomotul ocolește peretele despărțitor și se propagă prin tavan, pardoseală sau pereții laterali. Chiar dacă aparent zgomotul pare sa vină din peretele despărțitor, acesta se va propaga și pe aceste căi indirecte, iar acest lucru tinde să fie omis într-o lucrare de fono-izolare a unui spațiu sau la generarea specificațiilor si pot duce la eșecul lucrării.

Din păcate, industria construcțiilor din România folosește o percepție greșită conform căreia, dacă folosesc un pic de spumă sau vată pe ici-colo, aceasta va rezolva toate problemele de zgomot din clădire. Deși inclusiv izolarea pereților despărțitori este foarte importantă, izolarea zgomotului indirect care circulă prin structură este la fel de importantă.

STUDIU DE CAZ

O clădire veche a fost transformată în spații de locuit. Arhitectul a propus o anumită arhitectură de împărțire a spațiilor care presupunea construcția de pereți despărțitori. Arhitectul a introdus în proiect pereți despărțitori construiți din căpriori din lemn direct pe șapa din ciment, izolație între căpriori și două straturi de ghips-carton de ambele părți. Conform calculelor fonice, acest sistem de perete ar fi trebuit să îndeplinească cerințele proiectului. Conform proiectului, sistemul ar fi trebuit să reducă 43 dB din zgomot, testele au arătat o performanță de doar 31 dB. A fost obținută o diferență de 12 dB între partea scriptică și realitate, diferență care de cele mai multe ori poate face o diferență dramatică.

LUAȚI ÎN CALCUL MEREU CALEA ZGOMOTULUI INDIRECT

Testele au arătat că sistemul de perete construit izola de fapt conform proiectului, dar zgomotul ocolea peretele și se transmitea prin șapă. Aceasta era o cale indirectă a zgomotului, cauzând eșecul proiectului de izolare. Arhitectul nu a prevăzut acest aspect în etapa de proiectare și specificații. Pentru rezolvarea problemei am propus izolarea șapei cu un strat de 10 mm de plută aglomerată la rola, cod CKL-10. Am montat izolația și am repetat testele. Peretele a trecut testul și a înregistrat o performanță de 44 dB. Am reușit sporirea performanței acustice cu 13 dB eliminând calea indirectă a zgomotului și asigurând necesarul specificat în proiect.

Acest studiu de caz arată importanța izolării tuturor căilor de propagare a zgomotului prin clădire. În acest caz particular arhitectul s-a gândit doar la zgomotul direct, dar a existat și calea indirectă a zgomotului care a dus la eșecul licurării.

Acesta nu este un exemplu singular, în cele mai multe cazuri, nu doar oamenii de specialitate, dar și oameni de rând care se lovesc de problema zgomotului iau decizia de a izola pereții despărțitori sau tavanele de zgomotele de la vecini, adesea acuzând eficiența materialului izolator de faptul că nu au rezolvat problema zgomotului. Dar de cele mai multe ori, eșecul lucrării este dat de zgomotul indirect.

DE CE EȘUEAZĂ LUCRĂRILE DE FONOIZOLARE?

Deşi problema zgomotului indirect nu este specifică doar construcțiilor noi, ea este mai rar întâlnită în cazul clădirilor mai vechi. Problema zgomotului indirect apare mai ales în cazul sistemelor moderne de construcție: cadru metalic, structură de lemn, cadre din lemn, precum și în cazul pereților din zidărie pe structură din beton și blocuri din beton. Acestea sunt 4 cele mai comune tipuri de construcții care întâmpină problema zgomotului indirect.

Aceste probleme apar la detaliile de îmbinare și, dacă nu sunt tratate fonic, vă puteți aștepta la probleme fonice.

CUM REZOLVĂM PROBLEMA ZGOMOTELOR INDIRECTE

Pluta expandată este un foarte bun izolator fonic, care la o grosime de 6 cm poate reduce pană la 60 dB din zgomot sau pluta expandată + fibra de cocos FON’isol CORKOCO care reduce până la 81 dB. Recomandăm utilizarea acestor 2 produse pentru izolarea pereților și a tavanelor, iar pentru pardoseală nu avem un alt produs, cu densitatea necesară să reziste la greutate, decât rolele din plută aglomerata cod CKL.

În orice situație de izolare a unui perete, tavan sau pardoseală, care aparent sunt suprafețele cu problema, recomandăm izolarea și a suprafețelor adiacente. Indiferent dacă pereții adiacenți sunt pereții noștri despărțitori dintre camere sau sunt pereți exteriori, sau e un tavan de la ultimul etaj, aceștia pot transmite zgomote indirecte.

Ghid de izolare fonică: Ce este zgomotul indirect?

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
CORKLINE