Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ghid de alegere a pietrei naturale pentru amenajări

Definim 6 criterii de alegere a pietrei pentru amenajari:
Ghid de alegere a pietrei naturale pentru amenajări

1. Tipul pietrei

Dupa modul de formare rocile se impart in:
sedimentare – acestea provin din sedimentarea in straturi a  unor roci formate din fragmente ale altor roci, mai vechi (conglome- ratele), din reactiile chimice care au ca rezultat precipitarea unor substante, din roci asa-numite “organice” (provin din reziduuri de plante si animale. Roci sedimentare sunt travertinul, limestone, onyx-ul, sandstone.
magmatice – au aparut prin racirea si solidificarea magmelor de adancime si a lavelor de suprafata. Roca magmatica este granitul.
metamorfice – provin din transformarea rocilor sedimentare si eruptive sub actiunea unor valori foarte mari ale temperaturii si presiunii. Ardezia, marmura, quartzit-ul sunt roci metamorfice.

Dupa compozitie rocile se impart in:
roci silicioase – cu continut mai mare de cuart si feldspat. Printre acestea se numara granitul, ardezia, sandstone, quartitul, onyx-ul. Sunt roci dure si rezistente, se monteaza in interior si exterior, inclusive in medii critice. Se monteaza si se intretin cu usurinta.
roci calcaroase – cu continut de carbonat de calciu (limestone, marmura, travertin). Rocile calcaroase sunt mai sensibile, mai putin rezistente. Folosirea lor in medii exterioare sau critice trebuie analizata la fiecare proiect. Montajul lor necesita atentie sporita. Tratamentul si intretinerea sunt necesare si se executa la intervale mai scurte.

2. Tipul finisajului

Finisajul este realizat folosind mijloace mecanice, termice sau reactii chimice.

In functie de modul de prelucrare se definesc urmatoarele tipuri de finisaje:
polisat (en: polished): suprafata pietrei este neteda si stralucitoare Dupa curatare si impermeabilizare se obtine o suprafata stralucitoa- re si cu porozitate redusa. Finisajul este recomandat pentru pardoseli, pereti, blaturi.



Ghid de alegere a pietrei naturale pentru amenajări

mat (en: honed): suprafata este neteda si usor poroasa. Se recomanda in zone de interior si exterior, cu    umiditate scazuta.

fiamat (en: flamed): se obtine in urma unor procedee termice. Se recomandata pentru montaje de exterior si pardoseli anti-alunecare.

antichizat (en: tumbled): se realizeaza prin procedee mecanice sau chimice (vibrare, sablare). Aspectul este mat, rustic si invechit, usor prafos, culorile sunt pale. Foarte interesant din punct de vedere estetic. Se poate folosi atat la interior, cat si la exterior.

natur (ex: natural): se obtine prin executarea operatiunilor de debitare asupra pietrei, asa cum este ea extrasa din cariera, fara a se aplica vreun finisaj. Recomandat in proiecte de interior sau exterior.

• buciardat (en: bush hammered): finisajul se prin prelucrarea mecanica a suprafetei pietrei cu ajutorul unui ciocan special. Suprafata rezultata se prezinta sub forma unor micro- cratere,  adanci de 1-3 mm si la fel de late, uniform distribuite.Se recomanda pentru amenajari de interior sau de exterior, in placari verticale.

periat (en: brushed): se obtine prin folosirea unor perii rotative speciale, abrazive. Se poate folosi atat la interior, cat si la exterior.

scapitat (en: split face): se obtine prin aschierea suprafetei pietrei ca urmare a lovirii marginilor. O varianta de scapitare este cea in care placile nu sunt plate, marginile  fiind pe un plan mai jos decat  centrul placii (en: mushroom finish). Se foloseste in amenajari de interior si de exterior, in placari verticale.

daltuit (chiselled edge): se obtine prin ciobirea marginilor prin procedee mecanice. Se poate folosi atat la interior, cat si la exterior.

periat si daltuit : se obtine prin aplicarea procedeelor de periere si daltuire.

despicat (en: natural cleft, riven): ardezia si anumite varietati de limestone prezinta straturi, acestea se pot despica in mod natural. Daca se executa debitari in paralel cu aceste straturi sau exact pe ele, se obtin lastre care nu au nevoie de niciun alt finisaj si se folosesc ca atare. Piatra poligonala in amenajarile de exterior este un exemplu elocvent.

leather finish: este o suprafata semi-lucioasa (intre polisat si mat), asemanatoare suprafetei antichizate. Aspectul este usor ondulat iar atingerea este asemanatoare cu cea de pebble. Se recomanda pentru spatii umede. Se evita spatiile cu posibilitati de patare ridicate.

nelustruit (en: sawn cut): rezulta in urma taierii brute, cu discuri dimantate, pentru piatra. Suprafata este aspra,si neregulata. Mai des folosita in placari exterioare.

sablat (en: sandblasted): se obtine prin pulverizarea de elemente abrazive (nisip, particule ceramice) pe suprafata pietrei, sub presiune., in combinatie cu apa sau aerul comprimat. Se foloseste la interior si la exterior.

 

3. Tipul de montaj

 

Montajul pietrei naturale are cerinte specifice din cauza comportamentului acesteia in diverse medii si a reactiei fata de materialele adiacente folosite (adezivi, chituri, solutii de tratament).

 

Se recomanda urmatorele tipuri de montaj:

• tipul clasic / standard / in cruce (stacked bond) – montajul se face asezand placile una langa alta, cu rosturile in prelungire, intersectia lor fiind in semn de cruce. Se folosesc placi patrate sau dreptunghiulare. Acestea se pot amplasa atat pe pardoseala cat si pe perete.

• tipul diagonal (diamond) – montajul se face la un unghi de 45°.
 rosturile fiind perpendiculare pe placi. Este recomandata placarea camerelor de mici dimensiuni (bai, dusuri, contrablaturi, chiar pereti) intrucat acest tip de montaj creeaza impresia de extensie a spatiului. Pentru camerele cu forme atipice folosirea tipului de montaj diagonal este cea mai potrivita solutie.
• tipul “la jumatate de placa” (subway, running bond, offset) – este cel mai ales model de placare, atat pentru pardoseli cat si pentru pereti. Montajul se face ca la tipul clasic (la 90°), insa decalat cu o jumatate de placa, astfel incat rostul dintre doua placi cade pe jumatatea celei de-a treia. Placile cu care se face acest tip de montaj au forma dreptunghiulara. Placile se pot aseza oblic (la 45°) sau vertical (running bond, vertical offset). Avantajul placarilor de acest tip rezida in capacitatea acestora de a ascunde o serie de imperfectiuni ca: suprafete inegale, pereti strambi, diferente mici în dimensiunile placilor.
• tipul “in spic” / bradut (herringbone) – montajul se face prin asezarea placilor dreptunghiulare in zig-zag, standard (la 90°) sau oblic (la 45°, in forma literei V). Acest tip de placare in V are rolul de a crea impresia de spatiu mai mare. Este recomandat pentru utilizare in holuri si bai mici, bucatarii si zone de intrare. Ofera un aspect deosebit peretilor si contrablaturilor.
• tipul “tesut” (basket weave) – aparut in mai multe variante, are drept caracateristica asezarea placilor, care pot avea aceeasi dimensiune sau dimensiuni diferite. In esenta este asemenea unei tesaturi. Acest tip de placare se foloseste atat pentru pereti cat si pentru pardoseli. Introducerea de butoane potenteaza formele. Sunt favorizate placarile camerelor mici, pentru cele mari aspectul poate parea ca fiind prea incarcat. Placarea este potrivita pentru stilul “vintage”.
• tipul “moara de vant” (windmill) – un montaj din placi dreptunghiulare asociate cu altele de forma patrata, sugerand paletele rotii de moara. Se realizeaza prin inconjurarea unui buton patrat cu placi dreptunghiulare si da o imagine generala de grila retro. Este o placare potrivita pentru pereti si pardoseli, inclusiv in cabina de dus.

Ghid de alegere a pietrei naturale pentru amenajări

• tipul “sotron” (hopscotch, pinwheel) – un montaj din placi patrate de doua dimensiuni. Cele mai uzuale placi sunt cele de 30x30 cm, in combinatie cu 15x15 cm. Se recomanda in special pentru pardoseli.
• tipul French Pattern – este o placare complexa. Se mai numeste placare modulara. Se folosesc 6 placi asezate ca intr-un puzzle repetabil. Placile sunt atat patrate cat si dreptunghiulare. Placarea se incepe din centrul suprafetei catre exterior si este Se folosesc in cea mai mare parte ca placari de pardoseli, atat in interior cat si in exterior, in special pentru suprafete mari.
 
4. Culoarea


Culoarea este un element important in alegerea clientului si tine de stilul pe care acesta si-l doreste. Atat culorile cat, mai ales, variatiile acestora, sunt greu de prevazut. Piatra, ca element natural, prezinta variatii de parametri si de compozitie. Asadar nuanta initiala nu se poate pastra pe suprafete mari, mai ales daca este vorba de cariere diferite sau de loturi diferite provenind din aceeasi cariera. Dintre roci limestone este recomandat pentru proiecte care se executa in etape, variatia redusa de culoare fiind necesara. Anumite varietati de sandstone pastreaza la randul lor o constanta relativa a culorilor.    
 
5. Tratamentul si intretinerea


Placarile din piatra naturala au nevoie de intretinere si aceasta tine in principal de tipul pietrei, factorii de mediu, traficul zonal. Diferentele dintre ele privind densitatea, porozitatea (absorbtia de apa), reactia la factori abrazivi si corozivi, determina intretinerea diferentiata a suprafetelor placate. Pentru a prelungi viata placarilor din piatra naturala si a conserva proprietatile rocilor care le compun este nevoie de tratamente speciale, acestea se deruleaza in urmatorii pasi:


1. curatarea preliminara a suprafetelor – aceasta operatie este obligatorie oricare ar fi tipul de piatra. Curatarea suprafetelor se refera la:
• curatenia dupa constructor: indepartarea reziduurilor de adeziv, chit, ciment si alte tipuri de materiale folosite
• indepartarea reziduurilor de solutii de tratament anterioare

• indepartarea petelor: aceasta activitate este executata fie in cadrul curateniei fie separat, atunci cand este necesar


Pentru executarea operatiei se folosesc detergenti specializati de diverse tipuri. Dupa finalizarea curatarii suprafetei aceasta se lasa sa se usuce.
 
2. impermeabilizarea suprafetelor – aceasta operatie se executa asupra suprafetelor curate si consta in
 
3. aplicarea unei solutii care ofera protectie la apa, praf si pete


Sunt doua feluri de impermeabilizare:
 impermeabilizarea in profunzime, sau impregnarea, pentru aceasta se folosesc solutii care penetreaza porii pietrei si nu permit patrunderea apei si a agentilor de patare in interior
• impermeabilizare de suprafata, sau sigilarea, pentru aceasta se folosesc solutii care acopera suprafata, unele lasand chiar o pelicula pe suprafata, se impiedica astfel patrunderea prafului si a apei.
 
4. intretinerea – reprezinta un set de operatiuni dupa tratament prin care se mentine starea suprafetei, acestea se executa cotidian sau periodic, confundandu-se cateodata cu activitatile de mentenanta 


Exista si tratamente auxiliare care nu se incadreaza in cel general: antichizarea, imbunatatirea culorii, sablarea, obtinerea unui finisaj cu efect de ud, revigorarea culorii.

6. Locul montajului si traficul


Montajul la interior sau la exterior, pe pardoseala, pe acoperis sau pe perete, in spatii umede sau in medii industriale, supuse unor actiuni mecanice sau chimice, folosirea placarilor in medii private sau publice, sunt tot atatea situatii care determina alegerea pietrei, dar si adezivilor si chiturilor aferente.
 
Fara indoiala ca numarul criteriilor se poate mari in functie de cerintele specific ale placarii. Cele de mai sus sunt cele mai importante si, alaturi de pret, pot determina alegerile clientilor. Pentru a sti cat de eficiente sunt aceste criterii intra pe www.piatraonline.ro sau vino direct la sediul PIATRAONLINE din Bucuresti, Aleea Teisani 137A, sector 1. Vei constata singur ca piatra care iti place este chiar cea care iti trebuie. 
 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
PIATRAONLINE
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.