Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Fosta fabrica de sapun transformata intr-un complex de locuinte sociale

Fosta fabrica de sapun transformata intr-un complex de locuinte sociale

Savonnerie Heymans este un proiect de locuinte sociale realizat in Brussels, Belgia realizat in spatiile unei foste fabrici de sapun. Dupa finalizarea lucrarilor de curatare si renovare noul complex ofera 42 de apartamente gandite in spiritul arhitecturii durabile si al eficientei energetice de echipa de la MDW Architecture. O noua izolatie, loggii complet vitrate pentru fiecare apartament, energie solara, colectarea apei de ploaie si multe alte solutii au fost implementate in cadrul proiectului pentru a-l face viabil pe termen lung, oferind spatii de trai care sa inspire.

 

Amplasat la doar o 800 de metri de Grand’Palace din Brussels, complexul Savonnerie Heymans pastreaza cat mai mult din vechile spatii ale fostei fabrici de sapun iar pentru a indeplini cerintele moderne de confort arhitectii au propus si o serie de noi volume. Cele 42 de spatii de locuit variaza ca suprafete, de la studiouri, apartamente cu una pana la sase camere, loft-uri, duplexuri si locuinte individuale. Desnitatea mare este contrabalansata prin includerea in spatiul complexului a mai multor dotari conexe, precum spatii comune destinate organizarii diferitor evenimente si intalnire, o sala de jocuri denumita „Ludotheque”, o gradina „Mini-forest” (mica padure), un parc cu elemente volumetrice decorative, o zona de joaca pentru copii si o alee pentru promenada.

 

 

Cosul original al fabricii a fos pastrat si folosit pentru a gazdui partial sistemul de ventilare al garajului subteran. Fiecare apartament de bucura de loggii inchise in sticla care actioneaza asemeni unei bariere termice si fonice care nu implica functionarea unor sisteme complicate dar care ajuta la eficientizarea consumului de energie. Izolatia care a fost prevazuta a imbunatatit performantele cladirii ajungand in limita celor admise pentru o casa pasiva, fiind nevoie de mai putin de 15kW/mp pe an pentru a o incalzi. Complexul beneficiaza si de un sistem centralizat de incalzire care se bazeaza pe cogenerare, de apa calda obtinuta cu ajutorul celor 60mp de panouri solare de pe acoperis, apa de ploaie este colectata si folosita pentru toalete.

 

Complexul Savonnerie Heymans a fost finalizat in 2011 si este luat in considerare pentru premiile Bruxelles Horta 2012.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com/

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România