Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Fire pit-ul: Cum să te bucuri în siguranță de magia focului în grădina ta

Fire pit-ul, pe care il gasim uneori si sub denumirea de vatra de foc sau foc de tabara decorativ, poate adauga un strop de magie gradinii tale. Afla mai jos cum poti sa te bucuri in siguranta de magia focului in propria ta curte.
Fire pit-ul: Cum să te bucuri în siguranță de magia focului în grădina ta

Oamenii preistorici se strangeau in jurul focului din dorinta instinctiva de coeziune sociala si de siguranta. In regiunile cu clima aspra era apreciata in egala masura puterea focului de a inmuia gerul taios. Astazi, sentimente ancestrale ne indeamna sa ne parasim de buna voie locuintele in care suntem la adapost de urgii si de primejdii pentru a ne aduna la randul nostru, in serile racoroase, in jurul unui foc ce arde linistit in mijlocul naturii.

Asa cum vom vedea in continuare, fire pit-ul este una dintre metodele cele mai practice si mai reusite din punct de vedere estetic prin care poti sa reproduci atmosfera unui foc de tabara in curtea ta, oricand doresti.

Sunt doua cai prin care poti sa ai un fire pit in gradina: sa ti-l faci singur (sau sa ti-l faca cineva care se pricepe) sau sa-l cumperi gata facut. In oricare dintre situatii, vei descoperi ca exista o multime de aspecte asupra carora trebuie sa te hotarasti sau de care trebuie sa tii cont, pornind de la optiunile privind designul si cele legate de combustibil la masurile de siguranta.

Asadar, in ceea ce priveste designul, gasim de la structuri clasice constand intr-o groapa sapata in pamant si zidita cu blocuri din beton sau cu piatra pana la modele complexe realizate din metal. Fire pit-ul poate fi permanent sau mobil.

Daca vorbim de combustibil, exista doua optiuni principale: lemnul si gazul. Sigur ca experienta autentica are de-a face cu lemnul, insa aceasta varianta este si cea mai nociva, si pentru noi, si pentru mediul inconjurator (fumul degajat de lemnul care arde nu ne face tocmai bine), fiind descurajata prin lege in alte parti ale lumii.

Gazul natural este, asadar, varianta mai curata, si mai usor de curatat, care presupune insa folosirea unei butelii. Deci, in cazul in care achizitionezi un fire pit pe gaz, trebuie sa te asiguri ca exista surse de alimentare disponibile si sa te gandesti unde vei tine butelia.

Ne vom concentra in continuare pe aspectele care tin de utilizarea in siguranta a fire pit-ului - siguranta pentru familia ta, pentru vecini, pentru comunitate si, nu in ultimul rand, pentru mediul inconjurator.

Ca regula generala, un fire pit ar trebui sa fie amplasat la cel putin trei metri de cladiri si de garduri, pe un teren perfect plan si intr-un spatiu deschis, fara arbori cu crengi joase si in niciun caz sub o terasa acoperita. Importanta este si suprafata pe care acesta este asezat - sunt recomandate materiale neinflamabile precum granitul descompus, pietrisul, betonul. Il poti amplasa chiar si pe pamant, de pe care ai avut grija sa strangi eventualele materiale inflamabile.

Cum fire pit-ul va fi folosit cu precadere in lunile racoroase ale anului, tine cont de directia vanturilor dominante din aceasta perioada si instaleaza-l intr-un loc ferit. Nu aprinde focul daca vantul este foarte puternic.

Pentru fire pit-urile pe lemne este indicat sa instalezi si un paravan antiscantei.

Daca ai in vedere construirea unei zone de stat jos de tip built-in in jurul focului, asigura-te ca aloci spatiul necesar - de 1-1,2 metri - intre spatarul locului si foc. Daca vrei sa simti caldura focului din locul tau, opteaza pentru un un fire pit mai scund.

 

Nu lasa copiii sau animalele nesupravegheate in preajma focului.

 

In cazul in care optezi totusi pentru lemn, sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce particulele poluante:

 

  • foloseste doar lemn uscat, care arde mai "curat", dar si mai fierbinte; este recomandat in special lemnul de stejar, de frasin, de fag, de mesteacan
  • poti folosi un umidometru pentru masurarea umiditatii lemnului, care ar trebui sa fie, in mod ideal, sub 20%
  • nu arde niciodata lemn verde, resturi de la constructii, plastic, orice fel de deseuri, care emit mai mult fum si pot fi toxice

 

Foto principala: www.progas.ca

 


Fire pit-ul: Cum să te bucuri în siguranță de magia focului în grădina ta
Fire pit-ul: Cum să te bucuri în siguranță de magia focului în grădina ta
A Dixie Carpetbagger
Fire pit-ul: Cum să te bucuri în siguranță de magia focului în grădina ta

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva