Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Finlanda sărbătorește centenarul cu o bibliotecă ultramodernă

Finlanda, care a sarbatorit pe 6 decembrie 2017 implinirea a 100 de ani de la declararea independentei, continua celebrarea centenarului si in 2018. Si cum altfel putea marca tara cu una dintre cele mai ridicare rate de alfabetizare din lume marele eveniment daca nu prin construirea unei noi biblioteci?

Biblioteca Centrala Helsinki a fost inaugurata cu o zi inainte ca Finlanda sa aniverseze 101 ani de la obtinerea independentei, fiind unul dintre principalele proiecte dedicate centenarului.

Cunoscuta si sub denumirea de Oodi, care in limba finlandeza inseamna "oda", cladirea cu o suprafata totala de 17.250 de metri patrati a fost ridicata in Helsinki pe un teren vast, neocupat anterior, de vizavi de parlamentul finlandez.

Bibiloteca a fost proiectata de biroul ALA architects, a carui propunere de design a fost selectata dintre 544 de alte proiecte in cadrul unei competitii internationale, reprezentand un exemplu remarcabil de punere in practica a noilor standarde ale Finlandei privind institutiile destinate lecturii.

In tara in care o populatie de numai 5,5 milioane de locuitori imprumuta 68 de milioane de carti pe an, exista o lege care garanteaza servicii gratuite de inalta calitate oferite de biblioteci. Este vorba de un act normativ introdus in 1928, care stabileste inclusiv faptul ca bibliotecile trebuie sa tina pasul cu vremurile.

Legea a fost actualizata in 2016 pentru a promova principii precum accesul egal al cetatenilor la civilizatie si cultura, invatarea pe toata durata vietii, spiritul civic, democratia si libertatea de expresie.

 

Prin utilizarea tehnologiei moderne, inclusiv prin introducerea unei echipe de roboti care se ocupa de aranjarea cartilor astfel incat bibliotecarii profesionisti sa aiba mai mult timp pentru clienti, dar si prin transformarea conceptului de bibiloteca dintr-un spatiu auster intr-un loc care le ofera oamenilor, pe langa carti (aproximativ 100.000 de bucati), posibilitatea de a discuta si de a se conecta, Oodi intruchipeaza in mare masura principiile de mai sus.


Biblioteca a fost construita prin implicarea directa a viitorilor utilizatori, pentru ca rezultatul final sa corespunda cat mai bine dorintelor si nevoilor acestora. Oamenii si-au putut exprima preferintele inclusiv in ceea ce priveste mobilierul si colectiile de reviste si jurnale oferite de biblioteca. Chiar si numele a fost ales in urma unei competitii deschise.

Structura fluida din lemn si sticla a cladirii este divizata in trei niveluri. Primul dintre ele este practic o extensie acoperita a spatiului public exterior, cel de-al doilea include mai multe incaperi destinate diverselor servicii oferite de bibiloteca, in timp ce ultimul gazduieste o sala de lectura de tip open-plan.

Pe langa carti, biblioteca pune la dispozitia vizitatorilor un cinematograf, un restaurant, o cafenea, un studio de inregistrari, ateliere si spatii pentru expozitii si evenimente ale comunitatii.

Costurile proiectului sunt estimate la 98 de milioane de euro.

 

Surse: World Economic Forum, desigboommyhelsinki.fi

Finlanda sărbătorește centenarul cu o bibliotecă ultramodernă
Finlanda sărbătorește centenarul cu o bibliotecă ultramodernă
Finlanda sărbătorește centenarul cu o bibliotecă ultramodernă

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva