Extinderea Muzeului Biodiversitatii din Beautour

Proiectat de echipa franceza Guinee*Potin Architectes, Centrul Beautour este amplasat in perimetrul fostelor proprietati ale biologistului Georges Durand (1886-1964), care si-a petrecut intreaga cariera studiind pasarile, insectele, plantele si mamiferele pe care le-a gasit in diversele calatorii pe care le-a intreprins in Franta, Africa si Pirinei.
Arhitectii au renovat locuinta existenta cu trei niveluri si au propus o extindere a acesteia, sub forma unui volum liniar acoperit complet in stuf. De asemenea au venit cu o solutie pentru dezvoltarea peisajului din imprejurimi astfel incat sa permita crearea unei diversitati de ecosisteme locale. „Proiectul nu este un parc tematic, nici o gradina ornamentala” asa cum explicau arhitectii. „Acesta este un proiect dezvoltat special pentru acest sit, inspirat de biodiversitatea locala, topografia si alte calitati care sunt specifice localitatii Beautour”.
Alegerea confectionarii unei anvelopante din stuf a survenit ca urmare a dorintei arhitectilor de a promova metodele traditionale de construire din regiunea Vendee. „Stuful care constituie anvelopanta ofera un contrast placut cu tencuaiala conacului Durand. Cladirea creste intr-un mod organic, invaluind conacul si extinzandu-se inspre padure fara a schimba ordinea naturala a lucrurilor” explica arhitectul Herve Potin.
Constructia noua a fost ridicata de la nivelul terenului cu ajutorul unor serii de piloni din lemn, reducand astfel impactul asupra mediului inconjurator si permitand crearea unei mici balti dedesubt. „Ridicarea cladirii a permis pastrarea biodiversitatii. Volumul se ridica putin cate putin pentru a face loc baltii care adaposteste broaste si batlani”.
O rampa din lemn permite vizitatorilor sa ajunga atat in cladirea noua cat si in zona veche a conacului. In timp ce constructia existenta adaposteste laboratoarele de cercetare si spatiile dedicate organizarii diferitor evenimente, noua aripa contine spatiile pentru expozitiile permanente si temporare.
La interior elemente ale structurii acoperisului au fost pastrate la vedere asfel incat camerele sa para mai spatioase printr-o inaltime mai mare de nivel, oferind in acelasi timp vizitatorilor o idee despre osatura care sustine intregul volum.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Responsabilă pentru execuția și furnizarea stâlpilor metalici de susținere este societatea Cadran SRL, condusă de domnul Arpad Rozsnyai, firmă cu experiență solidă în domeniul confecțiilor metalice. Elementele metalice ale structurii beneficiază de protecție anticorozivă prin sistemul Duplex: o soluție care presupune zincare termică la suprafața oțelului și o aceperire ulterioară prin vopsire la suprafață, astfel structura a fost adusă la cerința cromatică solicitată de arhitectuira proiectului.
Zincarea termică a fost realizată de către Berg Banat, această metodă asigură o protecție uniformă, completă și de lungă durată – peste 50 de ani – în condiții ale mediului de corozivitate C3.
Evoluția proiectului este vizibilă și în imaginile documentate de pe șantier.
Fotografiile realizate în luna februarie surprind primele etape ale montajului metalic.






2. Îndepărtează ramurile moarte sau bolnave
Primul pas este să îndepărtezi toate ramurile moarte, deteriorate sau bolnave. Acestea nu numai că arată inestetic, dar pot fi și surse de infecții care se răspândesc rapid la restul plantei. Tăierea lor imediat va ajuta planta să rămână sănătoasă.
3. Tunde ușor și progresiv
Încearcă să nu îndepărtezi prea mult dintr-o dată, mai ales atunci când plantele sunt încă tinere. Tăierea în exces poate pune plantelor un stres considerabil și poate încetini dezvoltarea acestora. Taie gradual și lasă planta să se regenereze.
4. Formarea plantei
Tunderea poate contribui la formarea unei structuri frumoase a plantei. De exemplu, dacă vrei să modelezi un arbust într-o formă specifică (sferică, piramidală, etc.), va trebui să tai ramurile laterale pentru a încuraja o creștere uniformă. Este important să fii consistent și să ai răbdare.

5. Taie deasupra unui mugure
Atunci când tai o ramură, asigură-te că faci tăierea deasupra unui mugure sau a unei ramuri laterale. Acest lucru stimulează formarea de noi ramuri și ajută planta să se regenereze mai rapid. Este important să nu lași răni mari, care ar putea deveni ușor puncte de intrare pentru boli.
6. Evita tăierea în perioadele calde
În lunile de vară, când temperaturile sunt ridicate, plantele sunt mult mai vulnerabile și tăierea lor poate să le stresseze. Este recomandat să efectuezi tăierea mai ales în perioada primăverii devreme sau toamna, când temperaturile sunt mai moderate.
Sfaturi suplimentare pentru o tundere eficientă
• Tăierea în condiții umede – Dacă tunzi plantele atunci când este umed sau când a plouat recent, riscul de a răspândi boli prin unelte crește. Programeză într-o zi fără ploaie tăierile.
• Nu tăia prea mult dintr-o dată – Îndepărtarea excesivă a ramurilor poate duce la o plantă slăbită și expusă la dăunători și infecții.
• Nu tăia în perioada de înflorire – Evită tăierea arbuștilor sau copacilor în timpul înfloririi. Poți pierde florile pentru anul următor și acest lucru poate afecta aspectul general al plantei.
• Respectă tipul de plantă – Fiecare plantă are nevoi specifice în ceea ce privește tunderea, iar aplicarea unui plan general nu este întotdeauna cea mai bună opțiune. Documentează-te despre nevoile fiecărei specii în parte pentru a obține cele mai bune rezultate sau contactează-ne pentru consultantă sau servicii de mentenantă.



Ai nevoie de mai multe informații sau vrei să încerci gratuit Archicad înainte să decizi dacă abonamentele Studio sau Collaborate sunt potrivite pentru tine? Lasă un mesaj aici menționând de ce ai nevoie, iar unul din consultanții CADWARE te va contacta în cel mai scurt timp!








Evenimentele sunt dedicate antreprenorilor și liderilor de business care doresc să accelereze dezvoltarea companiilor pe care le conduc, beneficiind de inspirație, know-how aplicat și o comunitate solidă de profesioniști.
Deși mai mult de jumătate dintre antreprenori evaluează mediul de afaceri ca fiind dificil, cei mai mulți își mențin optimismul cu privire la evoluția afacerii în următori ani și 76% dintre ei consideră că șansa joacă un rol important în business – arată un sondaj realizat de Query Research la comanda Raiffeisen Bank România.
În contextul acestei cercetări, Raiffeisen Bank, împreună cu Asociația B-Leader, a dat startul seriei de conferințe regionale „Be Inspired. Make it Happen!”, dedicate antreprenorilor și liderilor de afaceri care vor să accelereze dezvoltarea business-urilor lor, moderate de către Andreea Esca.
“Această serie de conferințe este dedicată antreprenorilor și liderilor de afaceri care conduc business-uri cu istoric în piață, care performează pe domeniilor lor și care își doresc să fie mai competitivi și, de ce nu, să scaleze internațional. Dincolo de aceste evenimente, ne dorim să sprijinim business-urile românești să devină mai competitive pe plan local și regional”, a declarat Cristian Sporiș, Vice-Președinte, Divizia Corporate și Membru în Consiliul Director al Raiffeisen Bank România.