Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Doi arhitecţi fac ciment din sare

Doi arhitecti din Dubai fac ciment din sare, un produs rezidual problematic in Emiratele Arabe Unite.
Doi arhitecţi fac ciment din sare

Wael Al Awar si Kenichi Teramoto s-au inspirat din asa-numitele sabkha-uri din aceasta tara, campii de coasta acoperite cu sare. Blocuri de sare taiate din aceste sabkha-uri au fost folosite in trecut in arhitectura, la construirea unui oras medieval in Egipt, la granita cu Libia.

Nu vor sa perturbe insa ecosistemul acestor zone, ci sunt interesati de saramura rezultata in urma operatiunilor statiilor de desalinizare din Emiratele Arabe Unite, care reprezinta o cincime din cantitatea de saramura generata la nivel mondial ca produs secundar – 28 de milioane de metri cubi pe zi –, relateaza CNN.

Evacuarea acestei saramuri in mare afecteaza viata marina, iar identificarea unor noi modalitati de a o gestiona este o chestiune de importanta nationala in Emiratele Arabe Unite.

Cei doi arhitecti au colaborat cu Kemal Celik, asistent universitar de inginerie civila si urbana la New York University Abu Dhabi. Celik a extras magneziul din saramura, pe baza caruia a fabricat cimentul. Dupa testele preliminarii efectuate in Emiratele Arabe Unite, blocurile realizate din acest ciment au fost trimise in Japonia pentru verificari mai riguroase privind rezistenta si rigiditatea lor.

Potrivit arhitectilor, din aceste blocuri poate fi construita o cladire cu un etaj chiar si "maine", insa ei spera sa poata imbunatati produsul astfel incat sa poata fi folosit si pentru constructii mai complexe.

Arhitectii sustin ca cimentul lor nu este mai prejos de cimentul Portland, tipul de ciment cel mai des intalnit la prepararea betonului. Acest ciment din sare are insa limitele sale, un mare neajuns fiind faptul ca va coroda armaturile din otel. Totusi, arhitectii sugereaza ca poate fi folosit cu alte tipuri de armaturi.

 

Nu numai ca saramurile provenite din statiile de desalinizare sunt transformate intr-un produs util, dar cimentul astfel obtinut ar putea reprezenta totodata o solutie pentru reducerea poluarii generate de industria constructiilor.

 

Productia cimentului conventional are un impact negativ considerabil asupra mediului. Potrivit Agentiei Internationale a Energiei, la nivel mondial, industria cimentului ocupa locul al treilea dupa consumul de energie, fiind responsabila pentru 7% din emisiile globale de CO2. La fiecare tona de ciment Portland produs este eliberata in atmosfera o tona de dioxid de carbon, precizeaza Al Awar.

 

“Daca vrem sa respectam standardele privind emisiile si sa reducem nivelul gazelor cu efect de sera, atunci va trebui sa folosim noi metode pentru a construi, sa gasim noi materiale cu care sa construim. Am putea gasi raspunsul in sabkha", spune ahitectul.

 

Amprenta de carbon a cimentului din sare urmeaza sa fie stabilita in urma unui studiu care ia in calcul intreg ciclul de viata al produsului, aflat in desfasurare.  

 

"Cercetarea se afla intr-o faza incipienta. Va trece prin procesul natural al incercarii si erorii, dar noi suntem foarte optimisti", mai precizeaza Al Awar.

 

Arhitectii isi vor prezenta solutia in cadrul Pavilionului National al Emiratelor Arabe Unite de la Bienala de la Venetia din acest an. 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România