De ce spațiile verzi sunt esențiale pentru orașele moderne: Beneficii pentru comunități și autorități
Marile orașe se confruntă cu provocări tot mai mari legate de calitatea aerului, de schimbările climatice și influența pe care o aduc în viața oamenilor, dar și de nevoia tot mai acută a reinventării spațiilor verzi de recreere. Nu mai e suficient ca spațiile verzi să fie desemnate doar estetice, ci ele au un rol multiplu - trebuie să reprezinte soluții pertinente pentru membrii unei comunități.

Beneficii pentru sănătatea publică
Studiile arată că accesul la parcuri și grădini urbane reduce nivelul de stres, scade riscul de boli cardiovasculare și crește calitatea vieții. Plantele contribuie la scăderea poluării și la creșterea nivelului de oxigen din aer, dar și la reglarea emoțională, la conturarea unei comunități și, implicit, la sprijinirea sănătății psihice, nu doar fizice.
Reducerea poluării și impactul ecologic
Este deja un fapt cunoscut că zonele verzi, cu arbori maturi, sunt filtre naturale: absorb dioxidul de carbon, contribuind la reducerea semnificativă poluării, dar și a efectului de seră. De asemenea, vegetația urbană joacă un rol important în diminuarea insulelor de căldură și reglarea temperaturii ambientale. Diferențele de temperatură, vară, între o stradă fără copaci și una umbrită de copaci pot crește până la 7-8 grade Celsius. Imaginează-ți ce poate face un parc întreg.

Spații de socializare și comunități mai unite
Pe lângă efectele termice propice, zonele cu vegetație amenajate, precum parcurile și grădinile publice oferă locuri de recreere și conexiune, contribuind la dezvoltarea sentimentului de apartenență în comunitate. Fie că sunt privite ca locuri de interacțiune și întâlnire, fie de refugiu, aceste spații verzi sunt esențiale pentru bunăstarea mentală și fizică a locuitorilor.

Creșterea valorii imobiliare și dezvoltarea economică
Cartierele care dispun de spații verzi bine amenajate sunt mai atractive pentru investitori și locuitori, tocmai datorită sporirii nivelului de calitate al vieții. Proximitatea față de un parc poate crește valoarea unei proprietăți cu până la 20%. Spațiile verzi înseamnă deconectare, înseamnă socializare și, nu îl ultimul rând, comunitate. Calitatea vieții nu este susținută doar de felul în care trăim, ci și de locul în care trăim. Iar libertatea de mișcare, siguranța și proximitatea unor spații verzi publice contribuie semnificativ la valoarea unei proprietăți.

Rolul autorităților în crearea unor orașe verzi
Administrațiile locale sunt din ce în ce mai implicate în dezvoltarea sustenabilă a spațiilor verzi publice, prin implementarea politicilor de expansiune a acestor spații și prin colaborări cu parteneri specializați, cum este Eco Garden Construct. Proiectele cu contribuții publice și private pot contribui semnificativ la regenerarea urbană și la calitatea vieții tuturor membrilor unor comunități. Un astfel de proiecte la care ne putem întoarce oricând este Parcul Feroviarilor, din Cluj-Napoca - unul dintre parcurile care se află și în mentenanța noastră.

Parcul Feroviarilor - un parc pentru o unește o comunitate
Un proiect cunoscut, finalizat în 2024, care a pus accentul pe biodiversitate și sustenabilitate - prin plantarea a 510 arbori și a peste 30.000 de exemplare de vegetație de talie mică, native, precum și prin modernizarea sistemului de iluminat prin tehnologie LED, foarte eficient din punct de vedere energetic. Împreună cu specialiștii noștri, am depistat nevoile comunității și am reconturat un parc de care să se bucure toate categoriile de vârstă: alei pentru pietoni și bicicliști, amfiteatre pentru dezbateri și acțiuni colective, lacuri artificiale cu mobilier urban modern și divers, care să întâlnească toate nevoile, bancuri de joacă dinamice pentru copii, clasate pe categorii de vârstă și interes, spații de recreere diverse, precum și acces facil la malul Someșului.
Ca specialiști în peisagistică și mentenanța spațiilor verzi, am considerat întotdeauna că investiția în spații verzi nu este doar o necesitate estetică, ci o strategie fundamentală pentru dezvoltarea orașele moderne. Căutăm soluții inovatoare, dar sustenabile, care să ajute orașele să devină mai curate, mai prietenoase cu mediul și mai primitoare pentru comunitățile lor.
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10218576/
https://www.cnu.org/publicsquare/2020/08/31/powerful-virtuous-cycles-street-trees
http://www.anywhereis.re/blog/the-realsource/2024/06/17/do-parks-and-playgrounds-affect-home-value