Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

De-a Arhitectura Talks 2025 – Valoarea arhitecturii în educație: soluții concrete pentru școli și comunități

Cum ar fi dacă lecțiile despre oraș și clădiri (educația de mediu construit) ar transforma felul în care copiii și tinerii înțeleg lumea reală în complexitatea ei, precum și direcțiile în care ne dorim schimbarea în această lume care se confruntă acum cu crize multiple (dezvoltare sustenabilă)?
De-a Arhitectura Talks 2025 – Valoarea arhitecturii în educație: soluții concrete pentru școli și comunități

La „De-a Arhitectura TALKS” s-a ilustrat nu doar că este posibil, ci că deja se întâmplă. În tot mai multe colțuri ale lumii (inclusiv în România), educația de mediu construit este prezentă în formarea unei gândiri critice, responsabile și conectate la realitate, dar și la conturarea direcțiilor în care societățile aleg să evolueze.

 

Pe 8 iunie 2025, în Sala Frescelor a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, cea de-a patra ediție a conferinței „De-a Arhitectura TALKS” a adus împreună profesioniști ai mediului construit și cadre didactice pentru a discuta rezultate ale unor studii (cercetare aplicată), exemple de programe de formare inițială sau continuă, numeroase exemple de scenarii și metode de lucru cu copii și tineri în cadrul foarte generos al educației de mediu construit.

 

„Valoarea arhitecturii în educație” a fost titlul acestei ediții care a pus accent pe inițiative care trezesc curiozitatea și modelează înțelegerea copiilor, a adolescenților și a tinerilor asupra spațiului și îi pregătesc pentru implicare activă în transformarea acestuia.

 

Invitații internaționali, membri ai Programului de lucru „Arhitectura și copiii” al Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA), au sprijinit și această ediție într-un mod consistent: pentru membrii acestui program UIA, prezenți la București, scena de la conferința „Valoarea arhitecturii în educație” a însemnat să împărtășească, cu generozitate, exemple, idei, preocupări care reprezintă ceea ce înseamnă educația de mediu construit azi, la scara întregii planete.

 

Acest program de lucru, constituit în 2002, a publicat două documente de referință: „Carta UIA pentru educația de mediu construit pentru copii și tineri” (UIA BEE Charter), precum și reperele metodologice pentru cei interesați să facă educație de mediu construit (UIA Built Environment Education Guidelines). Tot acest program de lucru coordonează Premiile Cuburile de aur (Golden Cubes Awards) care se acordă la fiecare ediție a Congresului Internațional al UIA – premii prestigioase pentru patru categorii de tipologii de proiecte prin care se poate face educația de mediu construit (instituții, școli, publicații și audio-vizual).

 

Intervenții ale invitaților membri ai Programului de lucru UIA - Arhitectura și copiii:

 

Prezentările profesioniștilor mediului construit de pe cinci continente au arătat că educația de mediu construit este un mod valoros de a învăța prin acțiune („learning by doing”) și de a învăța prin proiect („project based learning”). Machete, hărți participative, explorări și investigații făcute de copii de diverse vârste cu îndrumare și/sau scenarii educaționale gândite de profesioniști ai mediului construit – toate devin instrumente prin care copiii și adolescenții învață despre spațiu, implicare civică și sustenabilitate. Aceste instrumente sunt apreciate de cadrele didactice.

 

Invitați din Australia, Bulgaria, Costa Rica, Egipt, Franța, Israel, Polonia și Ungaria nu s-au limitat la a-și prezenta proiectele; ei au vorbit deschis despre motivațiile din spatele acestor inițiative, despre adaptarea la contexte culturale diverse și despre impactul acestor proiecte educaționale pe rezultatele învățării.

 

De asemenea, au fost extrem de relevante și de recente exemplele de programe de formare:

●        formare inițială din Polonia (master organizat de un consorțiu format din mai multe facultăți de arhitectură: ArchiCulture: Architecture Educator studies | Narodowy Instytut Architektury i Urbanistyki);

●        formare continuă din Franța (program organizat în parteneriat cu rețeaua Maisons de L’architecture care a realizat o platformă online de resurse de pedagogie de arhitectură: Actions et dispositifs | Réseau des Maisons de l'Architecture).

 

Relevanță pentru România

 

Într-un moment-cheie pentru educația din România, marcat de nevoia recunoscută de competențe transversale, învățare interdisciplinară, implicare civică și educație pentru sustenabilitate, conferința „Valoarea arhitecturii în educație”, a patra ediție de „De-a Arhitectura TALKS”, a arătat că aceste direcții se regăsesc deja în inițiative concrete, puse în practică de profesioniști care se specializează, fac schimburi de experiență, concurează pentru premii internaționale de prestigiu.

 

Educația de mediu construit (BEE - Built Environment Education) și educația pentru dezvoltare durabilă (SDE - Sustainable Development Education) antrenează gândirea critică, conștientizarea posibilităților de acțiune ecologică, colaborarea – toate în strânsă legătură cu spațiul. Aceste abordări pot fi integrate în educația formală atât la nivel de conținuturi extrem de relevante, cât și ca metode de învățare activă, centrată pe elev, cu aplicabilitate directă în viața de zi cu zi.

 

Conferința a demonstrat că, prin colaborări între arhitecți, cadre didactice și cercetători, educația de mediu construit devine un catalizator atât pentru educație altfel, cât și pentru procesele de transformare ale spațiului care iau în considerare modul în care tinerii privesc și înțeleg lumea din jur.

 

Mina Sava, presedinte De-a Arhitectura co-director UIA A&C
Mina Sava, presedinte De-a Arhitectura co-director UIA A&C
Carolina Pizarro Hernández (Costa Rica) co-director UIA A&C
Carolina Pizarro Hernández (Costa Rica) co-director UIA A&C

Carolina Pizzaro Hernández, din Costa Rica, co-director al Programului de lucru „Arhitectura și copiii” al Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA) susține: „Nu încercăm să creăm arhitecți în masă. Dacă copiii devin arhitecți, bine, dar nu acesta este scopul. Ideea este de a stârni gândirea critică și sensibilitatea și umanitatea necesare pentru colaborare în transformarea spațiului. Vrem ca ei să găsească un sens în toate spațiile pe care le folosesc, în toată munca pe care o fac și în tot ceea ce se gândesc să facă pe mai departe. Ei ar trebui să prețuiască spațiile pe care le folosesc în fiecare zi. Chiar dacă vinzi înghețată la un colț de stradă, asigură-te că toneta ta este bine concepută, ergonomică, frumoasă și atractivă. Dacă ești un medic celebru, de exemplu, înțelegi de ce sala de operație are colțuri curbate. Înțelegi că spațiul afectează în mod direct relațiile dintre oameni.

 

Ce rămâne după Talks 2025

 

„De-a Arhitectura TALKS” – ediția 2025 a fost mai mult decât o conferință, a fost un laborator de idei și un spațiu de întâlnire între teorie și practică. Pentru școli, comunități și profesori, a demonstrat că o clasă deschisă către oraș și mediul construit poate forma cetățeni implicați în realitatea din jur.

 

Talks 2025 a fost o invitație la acțiune, pentru arhitecți, cadre didactice și pentru toți cei care cred că educația poate construi un viitor mai atent la nevoile planetei și ale oamenilor, deci un viitor mai responsabil.

 

Resurse gratuite disponibile online

 

Pentru cei care nu au putut fi la conferință în iunie, De-a Arhitectura pune la dispoziție gratuit înregistrările video ale acesteia – o resursă valoroasă pentru profesori, cercetători sau oricine este interesat de educație activă.

 

Găsiți aici un video cu momentele-cheie din agenda evenimentului: https://youtu.be/p2SLl7FS8ow?si=mk9EmZPdkrhkUC-z.

Înregistrările integrale din ediția 2025, precum și din edițiile anterioare, sunt disponibile pe canalul de YouTube al asociației, aici: https://youtube.com/playlist?list=PLqXrVszIFay52acI5vuohnfh4h2saSAK-&si=CKujnuJLbH2MuHGj.

 

Programele De-a arhitectura sunt gratuite pentru școlile de stat și sunt finanțate de Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul de arhitectură”. Activitatea Asociației De-a Arhitectura și dezvoltarea sa strategică sunt susținute de:

  • Sponsor Gold: Siniat România
  • Sponsori Silver: AFI Europe, Digital Spirit România, Geberit și Somaco Grup Prefabricate

--

Asociaţia De-a Arhitectura este o comunitate de profesioniști ai mediului construit şi profesori care modelează un viitor mai bun prin educație de arhitectură pentru copii, tineri și adulți. Programele noastre promovează creativitatea și inovația și îi ajută pe copii să se pregătească pentru lumea reală. Într-un deceniu am ajuns la peste 37.300 de elevi din România, implicând peste 1300 de profesori și 1220 de arhitecți voluntari. Programele educaţionale se desfăşoară cu precădere în şcoli sub forma cursurilor opţionale, dar şi în muzee şi în cadrul evenimentelor de arhitectură şi design.

 

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) finanţează o parte a programelor Asociaţiei De-a Arhitectura prin „Timbrul Arhitecturii”. Programul cultural De-a arhitectura a fost iniţiat în 2011, iar din anul 2016 OAR a decis ca acest program să devină program cultural prioritar deoarece răspunde celor cinci criterii ale programelor culturale prioritare: amploarea, singularitatea, unicitatea, complexitatea şi calitatea.

 

Misiunea Asociaţiei De-a Arhitectura

Construim prin educaţie. Construcţia noastră creşte când:

⌂ Copiii şi adulţii înţeleg şi iubesc valorile mediul construit şi sunt activi în comunităţile lor.

⌂ Profesioniştii mediului construit se implică, prin educaţie, în societate.

⌂ În educaţie, joaca, experimentul şi creativitatea sunt luate în serios.

 

Pentru orice alte detalii puteți contacta asociația la: office@de-a-arhitectura.ro sau vă puteți informa aici:

Website: https://www.de-a-arhitectura.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/DeAArhitectura/

Instagram: https://www.instagram.com/deaarhitectura/

Linkedin: www.linkedin.com/company/de-a-arhitectura

YouTube: www.youtube.com/c/AsociatiaDeaarhitectura 

Suzanne Bosanquet (Australia), Mina Sava (RO), Fadi Kreiz (Siria)
Suzanne Bosanquet (Australia), Mina Sava (RO), Fadi Kreiz (Siria)
Vera Marin (RO), Cristina Dumitrescu (RO), Heba Safey Eldeen (Egipt)
Vera Marin (RO), Cristina Dumitrescu (RO), Heba Safey Eldeen (Egipt)
Carolina Pizarro Hernández (Costa Rica), co-director UIA A&C, expo DAA
Carolina Pizarro Hernández (Costa Rica), co-director UIA A&C, expo DAA
Programul de lucru UIA - Arhitectura și copiii
Programul de lucru UIA - Arhitectura și copiii

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.