Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum se poate interveni într-un subsol pentru stoparea infiltrațiilor

Odată cu schimbările climatice, ne confruntăm cu numeroase situații în care după perioade cu ploi intense ce aduc un aport mare de apă în general de peste 10 litri pe metru pătrat apar infiltrații în subsolurile sau demisolurile imobilelor.
Cum se poate interveni într-un subsol pentru stoparea infiltrațiilor

În condiții normale apa pluvială se drenează în terenul din vecinătatea casei în condițiile în care aportul pluviometric nu depășește capacitatea de absorbție și drenare a terenului.

 

În atare situație, nu de puține ori avem întrebări de tipul ” Cum rezolvăm infiltrația apărută în subsol sau demisol după o aversă cu cantități importante de apă care cad într-un interval scurt de timp”. Proprietarii cladirilor cu astfel de probleme, doresc o lucrare rapidă, cu minim de deranj și maxim de eficiență.

 

Hidroizolațiile clasice cu membrane bituminoase prezintă dezavantajul că îmbătrânesc în timp, primul simptom fiind rigidizarea acestora, după care urmează crăparea și/sau, mai rău, desprinderea acestora de betonul de fundație, în zona rosturilor de turnare care practic, pun pereții perimetrali din beton aflați sub cota terenului, în contact direct cu apa. Aceasta se infiltrează prin rosturi, defecte de turnare de tip segregări ca urmare a nerespectării regimului de vibrare la turnarea betonului, treceri de conducte utilități și alte căi funcție de calitatea execuției construcției.

 

Dacă infiltrațiile au apărut, trebuie intervenit pentru eliminarea surselor astfel încât acestea să nu mai apară. În general aceste intervenții se pot face prin lucrări de amploare care constau în săparea pe lângă pereții perimetrali pentru a se putea reface hidroizolația sau, mai simplu, utilizând materiale moderne la care aplicația se poate face atât pe suprafața interioară a pereților cât și la exteriorul acestora dacă totuși se alege această variantă.

 

Performanța produselor XYPEX face ca hidroizolația să fie de fapt o impermeabilizare în masa betonului ce se obține pe seama unor reacții de cristalizare inițiate de pachetul de reactivi XYPEX în prezența apei infiltrate prin beton. În această situație aplicațiile XYPEX nu țin seama de fața pe care sunt aplicate, respectiv pe fața pozitivă, în contact cu apa, sau pe fața negativă, fața prin care iese apa în incintă. Rezultatul final este același.

 

O astfel de  intervenție va conține și aplicații de reparație a defectelor de turnare astfel încât se elimină complet intervenția la exterior ceea ce aduce o substanțială economie financiară datorită renunțării la deschiderea unui șantier atât în casă pentru refacere finisaje cât și în curte cu săpături și toate activitățile care le implică.

 

În continuare vă prezentăm în ce constă o intervenție în situația unei inundații în subsolul sau demisolul clădirii. Ea poate fi făcută atât punctual cât și în cazul unei etanșari pe tot rostul perimetral după caz.

 

În orice situație este știut că orice hidroizolație se aplică pe structură. Ca urmare prima etapă a oricărei intervenții de succes presupune o decopertare a finisajelor și a tencuielilor până la structură pe zonele afectate. Este importantă această operație deoarece se elimină posibilitatea de degradare a unei eventuale tencuieli existente pe care s-ar aplica etanșarea, caz în care aceasta s-ar desprinde odată cu tencuiala veche.

 

În cazul rezolvării rapide a zonelor de intrarea apei în interior se va decoperta numai în jurul acestora cu o suprafață suplimentară de cca 30 – 50 cm.

 

Pașii de execuție sunt :

 

PASUL 1 Se spală suprafaţa cu apă pentru îndepărtarea prafului. Spălarea se face manual.

 

PASUL 2 Se inspecteaza rostul radier – perete prin tamponare cu burete, pentru depistarea zonelor de infiltratie. Se marcheaza pe perete toate aceste zone. Daca după tamponare apare lucire de apa la rost se consideră infiltrație.

 

PASUL 3. Pentru infiltrații însemnate se va practica o degajare în betonul rostului apoi în golul format, acolo unde debitează, se va monta un dren dintr-o bucată de furtun sau țeavă de plastic. Montarea se face cu mortar rapid XYPEX PATCH’N PLUG. Astfel se îndepărtează infiltrația din zona rostului.

 

PASUL 4 Se prepară mortarul de ciment - nisip 1:2,5 aditivat cu XYPEX ADMIX C-1000 conform Fişei Tehnice, a materialului respectiv 1,2 Kg la sacul de ciment de 40 Kg ( un cancioc cu varf). Mortarul se va prepara mai vartos.

 

PASUL 5 Se aplică mortarul MANUAL pe zona de îmbinare perete – radier, într-o singură aplicare ca o racordare prismatica. Nu se fac scafele cu mistria. Se fac cu mâna protejata de mănuși de cauciuc ( mănuși de menaj). Aplicarea se va face numai pe porțiunile unde nu sunt infiltratii. Dimensiunile scafei trebuie să fie 5 x 5 cm. Se finisează cu mâna prin mișcări înainte și înapoi. SE URMĂREŞTE CA MATERIALUL SĂ FACĂ CONTACT INTIM CU BETONUL. În zonele de efilare ale scafei se freacă uşor cu mâna pentru realizarea contactului intim cu suprafeţele. Se lasă în priză.

 

PASUL 6 După întărirea mortarului aditivat se aplică mortarul rapid XYPEX PATCH’N PLUG pe zonele de rost radier – perete marcate anterior conf. Pasul 3. Se prepară manual, în porţii mici, XYPEX PATCH’N PLUG conform Fişei Tehnice 3,5 parti praf cu 1 parte apa; prepararea se face cu apă la + 17 - + 200 C conform Fisei Tehnice. Când XYPEX PATCH’N PLUG-ul este încă maleabil,se aplică MANUAL în rostul sau fisura pregătită conform pct.1 şi 2, în porţii mici, prin presare, din aproape în aproape; priza are loc în câteva minute, deci închiderea pe lungime a unui rost este o operaţie care se execută din aproape în aproape. Nu se prepara mortar rapid mai mult de un volum similar unei mingii de tenis (sfat), datorita timpului foarte scurt de intarire.

 

XYPEX PATCH”N PLUG este un amestec foarte eficient pentru oprirea apei acolo unde nu se poate face prin alte metode. Acesta se prezintă sub forma de praf care amestecat cu apa în proporții bine stabilite se obține sub forma unei „plasteline” cimentoase care se poate modela după forma golului care urmează a fi umplut. În fotografiile de mai jos sunt prezentate fazele de execuție pentru oprirea apei ce curge dintr-o gaură de tirant cofraj uitată deschisă. Aceleași operații se fac și dacă avem un rost perete – radier cu deosebirea că amestecul se va aplica în porții succesive una lângă alta până la închiderea defectului.

 

Mortarul se prepară în cantități mici deoarece întărirea se obține în cca 3 min. Volumul unei tranșe la preparare trebuie să fie apropiat de volumul unei mingii de tenis. Altfel există riscul să rămână material întărit în mâna aplicatorului care nu mai poate fi utilizat.

Cum se poate interveni într-un subsol pentru stoparea infiltrațiilor

Foto 1 Amestecare apa cu mortarul rapid 3,5 părți praf cu 1 parte apă 

Foto 2 Omogenizare amestec. Se obține un amestec semiumed.

Cum se poate interveni într-un subsol pentru stoparea infiltrațiilor

Foto 3 Mortarul se omogenizează în mână prin frământare. În final arată ca o ”plastelină”.          

Foto 4 Exemplu de stopare infiltrație din gaură de  tirant

Cum se poate interveni într-un subsol pentru stoparea infiltrațiilor

Foto 5. După umplerea comletă și oprirea completă a apei

Foto 6. În final arată ca orice suprafață reparată

 

PASUL 6 Se aplică un strat de XYPEX CONCENTRATE  peste mortarul scafei cu o suprafață de siguranță de cca 50 cm pe perete și pe radierul din beton. Produsul are ca scop impermeabilizarea în profunzime a betonului, așa cum am prezentat în articolele anterioare. Dacă există apă în beton impermeabilizarea acestuia se poate face pe o grosime de cca 30 cm în cca 130 zile dela aplicare. Această performanță a fost stabilită prin analiza unor probe luate din aplicații reale în șantiere.

 

PASUL 7 După întărirea aplicației cu XYPEX CONCENTRATE se face un post-tratament constând în udarea uşoară până la aplicarea tratamentului general pe betonul peretilor si radierului (dacă se optează pentru o impermeabilizare totală). Daca toate aceste operații sunt numai pentru etanșarea rostului radier – perete, post tratamentul se face timp de 7 – 8 zile. Post-tratamentul constă în udarea uşoară prin stropire fără apă în exces pentru a nu se forma băltiri.

 

CONCLUZIE

În concluzie vă prezentăm estimarea unor consumuri de materiale care dau o imagine asupra simplității intervenției.

Practic după constatarea problemei se ia legătura cu un consultant din cadrul firmei REXIMACO SRL care va evalua necesarul de materiale ce diferă funcție de fiecare caz în parte.

 

Principiul de bază este : CONSUM MINIM DE MATERIALE CU EFECT MAXIM.

Vă prezentăm câteva consumuri reale care au rezultat din anii de experiență în domeniu, timp în care am utilizat produsele XYPEX.

 

CONSUMURI DE MATERIALE XYPEX

Consum XYPEX ADMIX C-1000 ------------------------------ 1,2 Kg/15 – 17 ml scafa

Consum XYPEX PATCH’PLUG -------------------------------- 1,8 – 2,0 Kg/ml rost

Consum XYPEX CONCENTRATE ----------------------------  0,85 Kg/mp

 

Pentru mai multe informații și detalii suplimentare puteți accesa site-ul www.reximaco.rowww.xypex-romania.ro sau www.xypex.com  dar desigur vă puteți adresa direct la Distribuitorul pentru România S.C. REXIMACO S.R.L. la telefon 0722 285 638 / 0212 226 313 /0212 225 961

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
REXIMACO
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.