Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum se întreţine corect tâmplăria PVC? Sfaturi şi recomandări

Sigur ca ferestrele mari ofera o atmosfera deosebita unei case - lumina naturala genereaza o caldura aparte si o senzatie unica. In acelasi timp insa, specialistii spun ca se poate pierde pana la 40% din coeficientul termic prin ferestre. De aceea intretinerea lor nu este doar un aspect practic, ci si o investitie care are repercusiuni directe in bugetul tau lunar.
Cum se întreţine corect tâmplăria PVC? Sfaturi şi recomandări
Pixabay

Este important sa te asiguri ca tamplaria este pusa la punct si sa elimini orice posibile defectiuni care sa duca la pierderi nedorite de caldura. Sa spunem ca ai ales un producator potrivit pentru nevoile tale, poate ca ai gasit o solutie online, cum sunt ferestrele tip termopan de la mathaus.ro, si acum vrei sa stii ce sa faci ca sa te asiguri ca le oferi o viata cat mai lunga.

Intretinerea ferestrelor din casa impune o latura estetica, dar si una mecanica, iar frecventa cu care faci aceste lucruri tine si de materialul din care este construita tamplaria.

Astfel, spre deosebire de cea din aluminu sau lemn, tamplaria PVC necesita un efort mult mai mic de intretinere periodica.

Curatarea profilului PVC

Asa cum este de asteptat, la fel ca o orice alt material care are comunicare directa cu exteriorul, geamurile casei tale sunt si ele supuse intemperiilor, prafului si resturilor vegetale care se acumuleaza pe ramele din exterior si care uzeaza integritatea tamplariei.

Inainte de toate, asigura-te ca ai indepartat orice fel de urma de folie de protectie, mai ales daca geamurile sunt noi. Este un material care acumuleaza murdarie si care pe masura ce trece timpul va fi mai greu de indepartat. Evita, insa, uneltele ascutite, razuirea sau folosirea unor substante abrazive, pentru a nu strica integritatea tamplariei.

Asigura-te ca glafurile sunt facute in mod corect si ca participa la pastrarea ferestrelor intr-un mod optim. Daca observi defectiuni, remediaza-le, fiindca si o denivelare mica poate afecta sistemul de aerisire al geamului care ulterior sa duca la probleme nedorite de condens.

Curatarea profilului PVC se va face cu apa si sapun sau detergent de vase, folosind carpe moi, cu miscari de sus in jos, nu circulare. Evita substantele de tip diluanti sau pe cele care contin clor.

Curatarea si intretinerea garniturilor

Asa cum stii, indiferent de mecanism, orice fel de garnitura are un rol esential: acela de a etansa. In cazul templariei ferestrelor, rolul acesta devine si mai important fiind vorba de un aspect termic, dar si fonic. La fel ca si in cazul tamplariei PVC, garniturile trebuie curatate periodic cu o carpa umeda, cu apa si sapun, evitand substantele intruzive cum sunt inclusiv solutiile de curatat geamuri.

O solutie recomandata de firmele de montaj si reparatii a ferestrelor tip termopan este glicerina. Este insa important sa faci o verificare periodica a garniturilor pentru a vedea daca este necesara schimbarea lor. Costul nu este foarte mare, dar beneficiul este palpabil.

Intretinerea feroneriei

Omul care iti cunoaste cel mai bine geamurile esti tu. Deschiderea, balamalele, spanioletele sunt foarte usor de verificat. Incearca sa te comporti ca un inspector de constructii si sa faci aceste verificari cu periodicitate.

Pe masura ce apar mici defectiuni este important sa le remediezi, sa nu astepti sa se agraveze. Greseaza partile componente ale feroneriei folosind un spray cu ulei subtire sau unul dedicat acestor componente.

Verifica suruburile de prindere a manerelor sau ale blocatorilor. Asigura-te ca geamul se inchide etans si verifica daca intra aer din exterior pe la marginile tamplariei PVC.

Daca observi defectiuni care necesita un reglaj mecanic, nu ezita sa chemi o firma specializata care sa faca asta - efectele se vor simti in toata casa, iar beneficiile vor fi imediate.