Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum se cultivă ardeii: 10 sfaturi ușor de aplicat în grădină sau seră

Ardeii, denumiti oficial Capsicum annuum, fac parte din familia Solanaceae, fiind cultivati pentru prima data in America Centrala si de Sud, Mexic si Indiile de Vest cu mii de ani in urma.
Cum se cultivă ardeii: 10 sfaturi ușor de aplicat în grădină sau seră

Ardeii, in general, se cultiva sub mai multe forme, de la ardeiul gras si gogosar la ardeiul lung, fiind folositi la prepararea ardeilor umpluti sau in fel si fel de tocanite sau ciorbe. Nu in ultimul rand, exista ardeiul iute, care, indiferent de culoare, atunci cand il mananci iti iau foc urechiile.

Compozitia chimica a ardeilor variaza in primul rand in functie stadiul lor de maturitate. Ardeii imaturi au urmatoarea compozitie chimica medie: apa 86%, substante azotoase 1,2%, substante extractive fara azot 2,9%, celuloza 1,8%, cenusa 0,5%, vitamina C 75 mg/100 g, provitamina A 5 mg/100g/vitamina B1 0,03 mg/100 g si vitamina B2 0,02 mg/100 g.

 

Ardeii uscati, in special cei folositi la fabricarea boielei de ardei, dupa indepartarea semintelor, au urmatoarea compozitie chimica medie: apa 10,8%, substante azotoasc 15,86%, substante extractive libere de azot 24,3%, substante grase 12,5%, celuloza 20,9% si cenusa 6,6%. Ardeii uscati intregi sunt mai bogati in unele vitamine, continand 100-500 mg/100 g vitamina C, 22-32 mg 100 g provitamina A.

Consumul de ardei prezinte numeroase beneficii pentru sanatate

Ardeii combat bolile cardiace si contribuie la scaderea colesterolului. Toti ardei rosii, si cei dulci, si cei iuti, sunt legume care contin licopen, un carotenoid al caror consum scade riscul aparitiei cancerului de prostata si a cancerul de col uterin, a celui de colon si a afectiunilor pancreasului.
Cei care consuma in medie 100 de grame de ardei gras prezinta un risc cu 50% mai redus de a face cataracta.

Cum cultivam ardeii

Alegerea locului de semanat

Inainte de a cultiva ardei, trebuie sa alegeti un loc care sa nu fie acoperit de copaci sau de alte plante de gradina, care trebuie sa fie bine drenat si bogat in materie organica. O consistență a solului undeva intre nisip si argila va asigura ca solul se scurge bine si se incalzeste rapid. pH-ul solului trebuie sa fie pe partea acidă - de la 5,5 la 6,5, in mod ideal.

Alegerea varietatii

Ardeiul gras: Andreika, Dariochea, Eskimo, Karola
Ardei gogosar: Stef
Ardei iute: Dracula, Roundel, Jovial
Ardei lung: Dumbo 34, Doljan

Semanatul propriu-zis

Ardeiul se cultiva prin producerea prealabila a rasadurilor. Semanatul se realizeaza dupa 15 februarie. Inainte de semanat samanta se trateaza cu TMTD (TOPSIN AL 70 PU) 3g/1 kg de samanta sau cu alte produse pentru a preveni caderea rasadurilor. Samanta tratata se seamana in randuri distantate la 8-10 cm si la 2-3 cm/rand. Atunci cand se produce un numar redus de rasaduri, semintele se seamana in ladite din lemn, care, in prealabil, au fost umplute cu mranita (amestec de pamant - 60%, nisip -10% si gunoi de grajd fermentat -30% ).

Repicarea rasadurilor

La inceputul formarii primelor doua frunze adevarate, dupa 10-15 zile de la rasarire, rasadul se poate repica in pahare de unica folosinta, care au fost umplute in prealabil cu mranita. Adancimea de repicat este de 2-2,5 cm. De respectat:

- nu se repica in zilele prea reci sau prea insorite, pentru a proteja rasadurile de frig sau soarele puternic;

- rasadurile se scot din patul cald in cantitati mici, prin dislocare, si se tin acoperite pana la repicat. Dupa repicare, plantutele se uda imediat cu stropitoarea cu sita, apoi se umbresc timp de 1-3 zile si se aerisesc mai putin, pentru a se asigura prinderea.

Plantarea rasadurilor de ardei

Plantarea incepe cand in sol se atimg temperaturi de 15 grade C. Se planteaza mai intai ardeiul gras timpuriu, apoi ardeiul gras, ardeiul gogosar si ardeiul lung. Rasadurile se planteaza pe strat inaltat, plantandu-se cate doua randuri la 70 cm. Intre plante, pe rand, distantele difera in functie de varietate: la ardeiul gras se lasa pe rand 15-20 cm, la ardeiul gogosar distantele pe rand sunt de 20-25 cm, la ardeiul lung distanta pe rand este de 15 cm, iar la ardeiul iute distanta pe rand este de 10 cm.

Udatul ardeilor

Dupa irigarea din momentul transplantarii, ardeiul nu se mai uda deloc timp de 2-3 saptamani pentru o inradacinare mai profunda. Cea mai mare nevoie de apa se inregistreaza in timpul aparitie masive a fructelor.

Fertilizarea culturii de ardei

Fertilizati ardeii cu lichid de potasiu de inalta calitate, odata ce au iesit primele fructe.

Combaterea bolilor si a daunatorilor

Produsele folosite pentru combatere chimica sunt: THIOVIT JET 80 WG - 4 kg/ha, pentru fainarea ardeiului; MELODY COMPACT 49 WG - 2 kg/ha, pentru mana ardeiului, alternarioza; FASTER 10 CE (0,03%), pentru paduchele piersicului; ENVIDOR 240 SC (0,04%); NISSORUN 10 WP (0,04%), pentru paianjenul rosu comun.

Eliminarea buruienilor din cultura ardeiului

Buruienile ofera un refugiu pentru daunatorii din gradina si pot, de asemenea, sa raspandeasca ciuperci si viruși in apropierea plantelor sanatoase de ardei iute. De aceea, este bine sa inlaturati mereu buruienile manual sau utilizand prasile mecanice.

Recoltarea

Strangeti ardeii cu o foarfeca sau un cutit, apoi pastrati-i in frigider. Asigurati-va ca ati cules toti ardeii inainte de a veni primul inghet de toamna.