Cum poți reduce imediat consumul de energie în casa VIKI, cu o simplă setare
Economia de energie este un subiect care ne preocupă pe toți în această perioadă, nu doar la nivel local, ci în toată lumea. Așadar, peste tot citim sfaturi despre cum putem să reducem consumul și să ne scădem facturile – de la înlocuirea becurilor din casă cu unele economice și până la eficientizarea funcționării aparatelor electrocasnice.
Pe lângă aceste măsuri la îndemâna oricui, casa inteligentă VIKI oferă și alte opțiuni pentru a face economie de energie: un ”fine tuning” al parametrilor de funcționare a casei. După cum știm, casa VIKI include mai multe moduri și scenarii care sunt de fapt tipare de locuire setate sau învățate în funcție de preferințele și rutina locuitorilor. Este necesară doar o mică ajustare a parametrilor acestora, pentru a reduce consumul de resurse.
În mod normal, modurile principale (Dimineața, Ziua, Seara) au predefinite durate de dezactivare de 25-30 de minute. Asta înseamnă că la 25-30 de minute după ce senzorii au detectat ultima mișcare din încăpere, zona trece în Standby. Odată cu trecerea în modul Standby se opresc luminile, echipamentele multimedia, se ajustează temperatura – prin reglarea echipamentelor de încălzire/răcire la valori potrivite pentru menținerea unui confort mai redus, destinat unei încăperi în care nu se află persoane.
Astfel, economia de energie se poate obține prin ajustarea timpului de dezactivare pentru modurile de locuire, care va duce la o reacție mai rapidă a sistemului, în sensul reducerii activității consumatorilor neesențiali, fără a crea o problemă de confort.
Într-o încăpere în care sunt mai mult de doi senzori de mișcare, bine poziționați, sunt puțin probabile situațiile* în care prezența activă a unui membru al familiei să nu fie detectată în moduri cu timp de dezactivare scurt, iar sistemul să treacă accidental în Standby atunci când cineva se află în cameră.
Notă
*În cazuri rare, se poate întâmpla ca senzorii să nu detecteze copiii mici sau animalele de companie, care fac mișcări de amplitudine mică (citit, desenat pentru copii, respectiv dat din coadă pentru animale etc.)