Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum poate construi China spitale (oarecum) în câteva zile și ce poate învăța restul lumii

In plina epidemie de coronavirus, China a promis ca va construi doua spitale in mai putin de doua saptamani si, la noua zile de la "prima lopata", l-a inaugurat pe cel dintai. Al doilea spital urmeaza sa fie deschis miercuri, in grafic, asadar.
Cum poate construi China spitale (oarecum) în câteva zile și ce poate învăța restul lumii

Anuntul guvernului de la Beijing a fost urmat de o impresionanta desfasurare de forte: 4.000 mii de muncitori au lucrat zi si noapte si 1.000 de utilaje au fost desfasurate doar pentru construirea spitalului Huoshenshan, a relatat presa chineza. Oameni din intreaga lume au putut urmari live progresul rapid al lucrarilor de pe santiere si, inevitabil, au aparut comparatii nefavorabile altor guverne decat cel chinez: "Chinezii fac un spital in zece zile, iar noi nu suntem in stare nici in x ani".

Dupa ce valul de admiratie s-a mai potolit, au inceput sa-si faca loc interogarile tehnice: multi au remarcat ca in zece zile, termenul fixat de autoritatile chineze pentru finalizarea primului spital, nu se intareste nici fundatia. Si atunci, ce fel de spital construiesc chinezii?

Intr-adevar, termenul de spital nu este folosit aici cu sensul care suntem obisnuiti. Cele doua spitale din Wuhan sunt departe de nivelul state-of-art si chiar de cel al unitatilor medicale obisnuite construite mai mult sau mai putin justificat pe parcursul a x ani.

"Nu i-as spune spital. I-as spune mai degraba centru de triere si de carantina", a spus Eric Toner, cercetator la Centrul pentru siguranta sanatatii Johns Hopkins pentru NPR.org

Cele doua structuri sunt formate preponderent din unitati prefabricate, dupa modelul unui centru medical temporar ridicat in Beijing in 2003, in timpul epidemiei de SARS, aspectul pe care se bazeaza in mare masura celeritatea procesului de construire. 


Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului

Chiar si asa, vorbim de o isprava greu de repetat si chiar de inteles in alte parti ale lumii, spun specialistii. "China este cunoscuta pentru rapiditatea cu care pune in miscare lucrurile pentru astfel de proiecte monumentale. Ingineria este activitatea la care se pricepe China. Sunt cunoscuti pentru viteza cu care construiesc zgarie-nori. Este greu de inteles pentru occidentali", a spus Yanzhong Huang, senior fellow al departamentului de sanatate din cadrul Consiliului pentru Relatii Externe, pentru BBC

Potrivit acestuia, explicatia consta partial in mobilizarea de sus in jos specifica Chinei. "Sunt capabili sa treaca peste constrangerile birocratice si financiare si sa mobilizeze toate resursele", a precizat Huang.

Mai impresionanta decat construirea propriu-zisa a celor doua cladiri este crearea infrastructurii subterane pentru aprovizionarea cu apa si electricitate, apreciaza Raymond Pan de la HMC Architects, care a proiectat Spitalul Shunde din China, deschis in 2018: "Asta nu este o treaba usoara".

 

Citeste si:


 

Daca in teorie si alte tari pot, in practica le opresc reglementarile mai stricte din domeniul constructiilor. Cu toate acestea, Pan crede ca cele doua spitale din Wuhan sunt rezistente din punct de vedere structural. Ce-l ingrijoreaza mai mult este impactul pe care realizarea in graba a infrastructurii subterane il poate avea asupra mediului si daca substantele chimice folosite in acest proces s-au inflitrat in sol, mai ales ca cele doua centre se afla foarte aproape de zone rezidentiale. "Daca as locui langa un astfel de centru, as fi cu adevarat ingrijorat de aceste aspecte", a mai spus Pan.

 

Ca tehnica construirii cu module prefabricate este complet sigura crede si inginerul structural Thorsten Helbig, cofondator al firmei germane de inginerie Knippers Helbig, in conditiile in care astfel de unitati sunt asamblate in fabrici intr-un mediu controlat, unde dezvoltatorii se asigura ca vor putea fi montate si asamblate cu succes inainte de a fi transportate pe santiere, noteaza Quartz

 

In plus, Helbig, care a lucrat la mai multe proiecte importante de infrastructura sustine ca, spre deosebire de acum 10, 15 ani, siguranta este astazi o prioritate in China. "Nu mai fac lucruri nebunesti", sustine Helbig. Acesta vorbeste despre o obsesie a Chinei cu ingineria si arhitectura, care au propulsat-o in esalonul superior al lumii constructiilor. Este tara care a construit 88 de zgarie-nori in 2018, stabilind un nou record.

 

Fie ele si doar "centre de triere", cele doua spitale construite in timp record in China nu sunt mai putin importante pentru viitorul designului in domeniul sanatatii, considera Erin Peavey, arhitecta la firma de design HKS din Texas.

"Este cu siguranta un experiment si sper ca oamenii il urmaresc cu atentie nu doar pentru a lauda sau critica, ci pentru a invata. Eu am o multime de intrebari", a spus Peavey pentru Euronews.

 

 

 

 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva