Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Țara care a construit 88 de zgârie-nori în 2018, stabilind un nou record

China a construit in 2018 mai multi zgarie-nori decat orice alta tara din lume, conform datelor prezentate recente de Consiliul pentru Cladiri Inalte si Habitat Urban - CTBUH.

Asadar, 88 de cladiri cu o inaltime de cel putin 200 de metri au fost finalizate in total anul acesta in diferite orase ale Chinei, fiind stabilit astfel un nou record in ceea ce priveste numarul de zgarie-nori construiti intr-un singur an de o tara.

Pe un distant loc doi se claseaza Statele Unite, cu 13 zgarie-nori finalizati in 2018.

Constructiile de zgarie-nori au cunoscut un avant puternic in ultimii zece ani la nivel global. Anul acesta, in intreaga lume au fost finalizate 143 de astfel de cladiri, ceva mai putine decat in 2017, cand, cu 147 de zgarie-nori, a fost atins recordul absolut.

Asa cum vedem, acest avant vine in mare masura din China, tara in care s-au construit in 2018 peste 60% dintre cladirile noi aflate in atentia CTBUH. Cea mai mare aglomeratie de zgarie-nori proaspat finalizati, mai exact 14, se afla in orasul Shenzhen din sudul Chinei, care conduce de altfel la categoria orase ale lumii in care s-au construit cei mai multi zgarie-nori in 2018, depasind, pentru al treilea an consecutiv, Dubaiul, Beijingul, New Yorkul si un alt oras chinez, Shenyang.

Printre zgarie-norii construiti in China se afla si Citic Tower, cea mai inalta cladire din Beijing. Inalta de 528 de metri, aceasta este cunoscuta si ca China Zun, ca urmare a asemanarii sale cu un vas vechi folosit pentru depozitarea vinului cu aceeasi denumire.

 

Structuri mai inalte de 400 de metri au fost finalizate in ultimele 12 luni tot in doua orase asiatice, respectiv Ho Si Min (Vietnam) si Changsha (China).

 

In America de Sud, Buenos Aires (Argentina) si Bogota (Colombia) au inaugurat in 2018 cele mai inalte cladiri ale lor. Acelasi lucru s-a intamplat in Statele Unite cu orasele San Francisco, unde troneaza deasupra tuturor de anul acesta Salesforce Tower, inalt de 326 de metri, si Miami, unde au fost incheiate in primavara lucrarile la Panorama Tower (252 de metri), cea mai inalta cladire din Florida. 

De asemenea, Comcast Technology Center din Philadelphia este, cu cei 342 de metri ai sai, cea mai inalta cladire finalizata in afara Asiei anul acesta si cea mai inalta din oras.

In anul care vine, CTBUH se asteapta sa fie construiti la nivel global undeva intre 120 si 150 de noi zgarie-nori. Este de asteptat, totodata, ca dominatia Chinei pe acest segment sa cunoasca un declin in viitor, pe fondul conditiilor economice interne, fiind anticipata o inasprire a controalelor fianciare si politici mai conservatoare in ceea ce priveste finantarea imprumuturilor, precum si al razboiului comercial cu SUA, care ar putea provoca perturbari in industria globala a constructiilor.

3 World Trade Center
3 World Trade Center

Foto: WTC

Hong Kong
Hong Kong

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva