Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum etanseizati imbinarea dintre cada si perete

Cum etanseizati imbinarea dintre cada si perete

Fie ca e vorba de o etanseizare care s-a deteriorat in timp (s-a stricat chitul vechi), fie ca e vorba de o lucrare nou inceputa, spatiul dintre cada si perete (sau dintre cada si faianta) trebuie izolat, pentru a impiedica scurgerea sau depunerea  apei si formarea mucegaiului. Pentru aceasta, este recomandabil chitul elastic pentru izolatii sau imbinari, care se gaseste sub forma de pasta, in tuburi speciale.

 

In general, pe baza de silicon, cauciuc sintetic sau poliuretan, un astfel de chit poate fi folosit, in functie de formula, pentru diverse lucrari de constructii, (cu el putand fi lipite si izolate imbinarile de sticla pe sticla - acvarii, de pilda, dar si imbinarea de materiale diferite care nu au acelasi coeficient de dilatare – zidarie cu ceramica, sticla cu lemn etc.).

In contact cu aerul, chitul polimerizeaza, fixandu-se de suprafata. Chiar si dupa ce se usuca, el ramanane elastic, dar are un aspect compact, precum cauciucul.

 

 

Cum aplicati silicon la imbinarea dintre cada si perete

• Indepartati resturile pentru a obtine suprafete netede si curate. Stergeti cu o perie toate reziduurile. Suprafata trebuie sa fie uscata.

• Lipiti doua fasii de banda izolatoare de-o parte si de alta a imbinarii care trebuie izolate.

• Taiati varful tubului de silicon la 45 de grade, apoi cu ajutorul pistol special pentru tub impingeti siliconul, linear, de-a lungul muchiei.

• Faceti intr-un recipient separat o solutie cu apa si sapun, apoi inmuiati-va degetul in ea si treceti degetul peste silicon, apasand usor, pentru a fixa siliconul si a-i netezi suprafata.

• Indepartati banda izolatoare cu grija si lasati sa se usuce 24 sau 48 de ore inainte de a drumul din nou la apa.

Cum etanseizati imbinarea dintre cada si perete

Cauzele alergiilor de primavara

 

Alergiile sunt reactii exagerate ale sistemului imunitar care percepe anumiti factori externi numiti alergeni, drept inamici. La detectarea acestora, se declanseaza reactii in lant, de aparare, care provoaca o serie intreaga de simptome neplacute. Prin urmare, este esentiala evitarea sau reducerea, pe cat posibil, a expunerii la acesti alergeni.

In cazul alergiilor sezoniere, specialistii de la Colegiul American de Imunologie, Alergii si Astm (ACAAI) spun ca acestea pot avea uneori cauze genetice, deci pot fi mostenite, dar in general, ele sunt provocate de alergeni ca:

polenul provenit de la pomi: stejar, arin, ulm, plop, cedru, artar, dud, frasin etc.;
polenul eliberat de ierburi, secara, iarba-campului, paius;
polenul de la buruieni, cum este Ambrosia (in special din luna August spre Octombrie);
Una dintre recomandarile expertilor in sanatate publica este sa stai, pe cat posibil, in spatii inchise. Chiar si asa, insa, nu este ca si cand te-ai putea inchide intr-un glob de sticla. Aerul din exterior se intrepatrunde cu cel din interior, inmultindu-se, astfel, factorii poluanti. Prin urmare, mai ales cand suferi de o alergie sezoniera, este important sa folosesti purificatoarele de aer cu filtru HEPA. In functie de tipul filtrului, acesta poate retine de la 85% (pentru un filtru H10) pana la 99,97% (pentru un filtru true HEPA H13) dintre particulele de peste 0,3 microni.

Cat de mari sunt particulele de polen?

De multe ori, acestea pot fi vazute si cu ochiul liber, ceea ce ne spune ca sunt destul de mari. Dimensiunea lor variaza, de la planta la planta, intre 10 microni si 1000 microni.

Vrei sa vezi cum arata particulele de polen la microscop?
Te invitam sa urmaresti acest scurt clip.

Data fiind dimeniunea lor – de cateva zeci de microni, particulele de polen pot fi retinute cu usurinta de un filtru HEPA pe care il gasim pe majoritatea modelelor de purificatoare, dar si pe alte tipuri de aparate de imbunatatire a calitatii aerului – dezumidificatoare, aparate de aer conditionat, chiar si ventilatoare. Evident, stii faptul ca majoritatea modelelor noi de masini sunt dotate cu filtru de polen, extrem de util atunci cand mergi de-a lungul campurilor agricole si nu numai. Si acela este tot un filtru tip HEPA.

In cazul purificatoarelor, exista modele care, pe langa filtrul HEPA au si functie de ionizare, aceasta oferind o eficienta crescuta in curatarea aerului din incapere.

Cum etanseizati imbinarea dintre cada si perete

Simptomele alergiilor

 

Alergiile sezoniere apar in anumite perioade ale anului (alergiile de primavara sau alergiile de toamna). Organismul reactioneaza diferit la alergeni, prin urmare, simptomele difera de la o persoana la alta. Expertii de la WebMD spun insa ca in general, semnele unei alergii de primavara sunt:

- rinoreea (secretiile nazale apoase);
- lacrimarea;
- stranutul in salve;
- inrosirea ochilor si nasului (inflamarea mucoaselor);
- prurit (mancarimi) la nivelul ochilor si al nasului;
- nasul infundat.
Unii alergeni pot fi extrem de agresivi (polenul de ambrozie, de exemplu) si atunci, pot sa apara si manifestari asemanatoare astmului:
- tuse;
- dificultati de respiratie;
- respiratie suieratoare;
- senzatia de apasare la nivelul toracelui.

Retine ca foarte multe dintre simptomele unei alergii de primavara pot fi confundate usor cu ale altor afectiuni, cum este raceala comuna sau conjunctivita. Prin urmare, este bine sa apelezi la recomandarile medicilor pentru o diagnosticare corecta si stabilirea unei scheme de tratament adecvate. Apoi, aceste manifestari pot fi agravate si de prezenta in mediul in care stai a unor factori poluanti, cum sunt fumul de tigara, unele substante volatile din produsele folosite la curatenie si dezinfectare si nu numai.

Daca folosesti un purificator de aer si simptomele dispar, este clar ca este vorba de o alergie.

Daca exista cea mai mica indoiala cu privire la simptomele avute, apelati la un medic pentru un diagnostic calificat.

 

Ce persoane sunt predispuse la alergii si cum apar alergiile in viata noastra

 

Orice persoane sunt predispuse la alergiile sezoniere, chiar si copiii. Ne putem naste cu anumite alergii – si realizam ca suntem alergici la un moment dat, sau putem dezvolta o sensibilizare la un anumit tip de alergeni de-a lungul vietii. Sunt persoane care an de an au trecut fara nicio problema peste sezonul polenului si dintr-o data au inceput sa aiba simptomele unei alergii sezoniere.

Mecanismul prin care o persoana devine alergica nu este complet cunoscut, insa lumea medicala a inaintat cateva supozitii.

O teorie este legata de predispozitia genetica. Se considera faptul ca pentru o persoana cu un anumit profil genetic se poate declansa senzitivizarea la un anumit tip de alergen in momentul in care expunerea este prelungita. Primavara sau toamna putem fi expusi unei cantitati mari de polen astfel ca, teoretic, daca avem o astfel de predispozitie, este doar o problema de timp ca organismul sa reactioneze. Exista posibilitatea de a face un screening alergologic – disponibil in oferta multor clinici din tara – care iti poate depista o lista de alergeni de care ar trebui sa te feresti.

O alta teorie este legata de declansarea senzitivitatii fata de un alergen la expunerea organismului la alergenul respectiv in momentul in care lupta cu un virus, fie el si un virus comun, precum gripa. In momentul respectiv, sistemul imunitar “marcheaza” ca si element ofensiv pe langa virusul respectiv si alergenii urmand ca, ulterior, organismul sa declanseze o alergie ori de cate ori intra in contact cu alergenul respectiv. S-au observat astfel de situatii in special in randul copiilor care, in timpul unei raceli si expusi parului de animale de casa, au dezvoltat alergii la parul de animale.

Cum etanseizati imbinarea dintre cada si perete

Solutii de combatere a alergiilor de primavara

 

Indiferent ca este o mostenire genetica sau ca a aparut la un moment dat in viata ta, o alergie sezoniera creeaza o stare generala de disconfort, atat timp cat expunerea la alergenii care o provoaca este constanta. Retine ca nu ai cum sa-i elimini total din mediul in care stai, dar ca ai la indemana metode eficiente de a-i elimina pe cat mai multi dintre ei, iar noi iti oferim in continuare solutiile de care ai nevoie:

- mentine un aer sanatos in locuinta - nu poti controla calitatea aerului din afara locuintei tale, dar pe cel dinauntru, da. Una dintre cele mai eficiente metode in acest sens este folosirea unui purificator de aer cu un pre-filtru de retinere a particulelor mari, cum sunt scamele sau parul animalelor de companie, un filtru HEPA sau True HEPA, ce retine microparticulele mai mari de 0,3 microni precum praful, acarienii, polenul, sporii de mucegai, bacteriile si virusurile si, eventual, functie de Ionizare care actioneaza asupra particulelor foarte fine din aer. Totodata, poti alege un model dotat si cu filtru de Carbon Activ, lampa UV-C, filtru antibacterian sau sistem photocatalitic pentru ca aerul din locuinta ta sa fie sanitizat, sanatos si fara mirosuri neplacute.

- mentine un nivel optim al umiditatii - potrivit specialistilor, nivelul umiditatii din casa ar trebui sa fie intre 40 si 60%. Poti controla aceste valori cu ajutorul unui higrometru si al unui dezumidificator sau umidificator, dupa caz. Umiditatea excesiva favorizeaza dezvoltarea mucegaiurilor iar sporii de mucegai sunt u puternic elemnt alergenic. O umiditate prea scazuta poate duce la o iritare a sistemului respirator si aparitia unor simptome asemanatoare alergiilor – stranutul si mancarimi ale nasului sau pielii. Un aer uscat favorizeaza, deasemenea, mentinerea mai facila a particulelor usoare in aer.

- da cu aspiratorul, frecvent - este important sa reduci orice alt risc de alergie, in special in perioada alergiilor sezoniere. Praful sau parul de animale sunt alergeni puternici pentru multe persoane. Aspira o data pe saptamana, chiar de doua ori, daca ai un animal de companie, toate covoarele, cuverturile, canapelele, fotoliile, draperiile, perdelele din casa, pentru ca ele sunt medii propice pentru dezvoltarea acarienilor, de exemplu;

- igienizarea corpului, asternuturilor si a hainelor - asternuturile si hainele sunt medii ideale pentru acarieni; prin urmare, spala-le la cel putin 60 de grade Celsius; apoi, nu umbla prin casa cu hainele folosite afara, pentru ca poti aduce inauntru alergenii care adera la ele, inclusiv polen; nu este recomandat nici sa usuci hainele sau lenjeria de baie pe balcon, in special primavara si toamna, pentru ca polenul se poate lipi de ele, mai ales de prosoape; spala-te cat mai des pe cap, daca ai iesit pe afara mai mult timp, in special in parcuri sau in zone cu multe plante. Polenul se poate prinde de par sau piele.

- monteaza filtre de polen la fereastra - exista posibilitatea de monta plase de tantari cu filtre de polen. Dezavantajul acestora este ca reduce fluxul de aer atunci cand vrei sa aerisesti.

- alege alimente care te pot ajuta sa treci mai usor peste alergii - se pare ca anumite alimente reduc efectul alergenilor. Dintre acestea mentionam ceapa, kiwi, ananasul, tonul, kefirul sau mierea. Sunt alimente sanatoase, deci nu ai nimic de pierdut daca le incerci si observi efectul acestora.
aeriseste incaperile in special dimineata - numarul de particule de polen este mai scazut dimineata. In timpul zilei, caldura ridica particulele de polen in aer si astfel patrund mai usor in casa ta.

- medicatia corespunzatoare - medicul specialist alergolog este cel care pune diagnosticul si care iti recomanda tratamentul pentru ameliorarea simptomelor alergiei de primavara (antihistaminice, terapii de desensibilizare sau imunoterapia etc.). Daca prezinti simptomele mentionate mai sus, apeleaza la un medic, chiar daca nu ai suferit pana atunci de alergii sezoniere.

Ce faci daca trebuie sa iesi afara pe perioada sezonului alergiilor sezoniere?

Evident ca nu poti sta nu mai in casa, dar sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce expunerea la polen.

- foloseste ochelarii de soare. Acestia vor proteja, intr-o anumita masura ochii de polen. Alege modele care imbraca cat mai bine conturul fetei.
- poarta o masca de protectie care sa iti acopere gura si nasul.
- evita drumurile prin parcuri sau pe langa gradini cu multe flori.
- alege sa iesi afara in special dimineata cand numarul de particule de polen din aer este mai mic decat in cursul zilei sau seara.
- evita zilele cu vant care plimba mai usor polen din afara orasului.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.