Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum arată cea mai abruptă stradă din lume, care tocmai a intrat în Cartea Recordurilor

Cea mai abrupta strada din lume se afla in orasul de la malul Harlech din Tara Galilor. Ffordd Pen Llech, o strada care serpuieste prin zona istorica a localitatii, a intrat de curand in Cartea Recordurilor, detronand Baldwin Street, drumul din Noua Zeelanda care a detinut acest titlu timp de mai bine de zece ani.

Cu o inclinatie de 37,45%, strada din Harlech se inalta cu 1 metru la fiecare 2,67 de metri parcursi de-a lungul ei. Spre comparatie, strada din Noua Zeelanda are o inclinatie de "numai" 35%, iar altitudinea creste cu un metru la fiecare 2,86 de metri pe orizontala.

Recordul este masurat pe baza unei sectiuni de zece metri.

Pentru locuitori, un indiciu greu de ignorat ca strada este un candidat serios pentru titlul de cea mai abrupta din lume a fost acela ca masinile o luau la vale chiar si cu toate cele patru roti blocate, potrivit CNN. Asa ca au decis sa-i contacteze pe reprezentantii Cartii Recordurilor pentru a obtine recunoasterea ei oficiala.

Acestia le-au cerut printre altele un plan al strazii, pe care localnicii nu-l aveau, tinand cont de faptul ca vorbim de o bucata de infrastructura construita cu cel putin 1.000 de ani in urma, inainte ca astfel de documente sa existe.

Impiedimentul a fost depasit, dupa cum noteaza The Guardian, cu ajutorul unui expert in masuratori montane, Myrddyn Phillips, care a folosit o combinatie de metode high-tech, cum ar fi o antena satelit, si low-tech - folosirea cretei pentru marcaje sau a caramizilor pentru a stabiliza un tripod, pentru a obtine informatiile necesare omologarii.

In conformitate cu criteriile Cartii Recordurilor, se califica pentru titlul de cea mai abrupta strada din lume strazile circulabile, folosite frecvent de public - conditie intrunita de Ffordd Pen Llech, care este flancata de case vechi de 300 de ani si insotita de o ruta antica catre castelul medieval pentru care era cunoscut pana acum in special orasul, inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.


Locuitorii din Harlech vor sarbatori realizarea cu o petrecere care va fi organizata pe strada cu princina la finele lunii iulie.

A existat pana acum o oarecare controversa cu privire la cui i se cuvine titlul de cea mai abrupta strada din lume. Daca ii intrebai pe cei de la World Atlas, acestia ti-ar fi spus ca nu este nicio strada mai inclinata decat Canton Avenue din Pittsburgh, Pennsylvania. Si intr-adevar, aceasta are o inclinatie de 37%, insa numai pentru un segment de putin peste 6 metri, in timp ce Cartea Recordurilor are criterii ceva mai stricte. Cu putin sub jumatate de procent peste strada din Statele Unite, suprematia Ffordd Pen Llech in termeni de prapastios este astazi necontestata. 

Miza: orgolii si turisti

Locuitorii din Dunedin au primit cu dezamagire vestea ca cea mai abrupta strada din lume nu se mai afla in orasul lor, insa primarul i-a incurajat remarcand ca Baldwin Street "nu a devenit mai putin abrupta ca urmare a deciziei" si si-a exprimat increderea ca aceasta va continua sa fie o atractie pentru turisti.

Ba chiar a sugerat schimbarea sintagmei de "cea mai abrupta strada din lume" de pe placuta strazii cu "cea mai abrupta strada din emisfera sudica".

De partea cealalta, Gwyn Headley, care a condus campania orasului Harlech pentru doborarea recordului, le-a prezentat parerile sale de rau celor din Dunedin, mentionand totusi ca, in fond, "mai abrupt este mai abrupt".

Ffordd Pen Llech
Ffordd Pen Llech
 Baldwin Street
Flickr
Baldwin Street

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România