Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum alegi un aparat de aer conditionat

Cum alegi un aparat de aer conditionat

Cel mai bun moment pentru cumpararea unui aparat de aer conditionat este, nu o sa va vina sa credeti, iarna! Iar aceasta pentru ca vara firmele care vand produse de profil au solicitari numeroase: fortati de perspectiva unei noi veri caniculare, multi oameni se hotarasc abia in mai, iunie sau chiar in toiul verii sa aloce o parte din bugetul familiei pentru un aparat care sa le asigure confortul termic in locuinta. Astfel, indiferent de pret, inghesuiala este mare si deopotriva creste tentatia de a scapa din vedere factori mai importanti decat montajul in sine. La ce anume ar fi bine sa fiti atenti in primul rand?

 

 

Cei mai multi oameni isi cumpara un aparat de aer conditionat doar cand vor sa se puna la adapost de canicula, pierzand din vedere ca acesta le asigura confortul termic pe tot parcursul anului si poate regla temperatura si umiditatea din interior chiar si iarna. Iata de ce alegerea aparatului de aer conditionat cel mai bun, in acord cu necesitatile personale, se dovedeste adesea dificila, indiferent de costul acestuia. Tocmai pentru ca pe piata exista o gama variata de oferte, cu sisteme diferite de climatizare, cu capacitati si consum variat, iar locuintele noastre au si ele conformatii si suprafete diferite, plus necesitati diferite, ne vedem adesea pusi in fata a prea multe posibilitati, care ne ingreuneaza deciziile. Iata de ce o evaluare cat mai corecta pentru a identifica produsul cel mai potrivit pentru noi o vom face face luand in calcul motivele pentru care alegem sa ne cumparam un aparat de aer conditionat.

De ce aveti nevoie de un aparat de aer conditionat?

Se spune adesea ca aparatul de aer conditionat este “nesanatos”, dar aceasta opinie a aparut ca efect al utilizarilor neadecvate sau montarii gresite. Cand cumparam unul, nu ar trebui sa pierdem din vedere functia lui esentiala. Urmarim sa asiguram locuintei noastre un confort termic – temperaturile fie prea ridicate, fie prea scazute, foarte asemanatoare cu vremea de afara, nu constituie nici pe departe ceva de dorit intr-o locuinta. Aproape indiferent de clima, este greu sa traim si sa functionam normal in spatii neclimatizate. Cei patru parametri pe care vi-i asigura produsul de climatizare ideal vor fi deci: racirea, incalzirea, umidificarea si ventilarea spatiilor.

Chiar daca nu veti folosi pe timp de iarna aparatul de aer conditionat, e important de stiut ca el va fi mai rentabil primavara si toamna, in perioadele cand temperatura de afara nu scade sub 7 grade Celsius, comparativ cu incalzirea cu centrala termica pe gaze.

 

Split-urile, cele mai folosite in apartamente

 

Marea majoritate a populatiei prefera, din motive financiare, sa foloseasca asa zisele “splituri”, care sunt mai ieftine si sunt compuse din doua piese diferite: evaporatorul (care se monteaza in interiorul locuintei) si condensatorul (care se monteaza afara, pe fatada cladirii). De principiu, split-urile sunt destinate folosirii intr-o singura incapere (o incapare = un aparat) si in general acopera nevoile a una-doua persoane ce folosesc aceasta incapere, dar, atentie, aceste persoane ar trebui sa aiba si procese metabolice similare. Nu toata lumea suporta acelasi nivel de temperatura. Pentru persoanele fizice si incaperi mici, ele sunt suficient de practice si in acelasi timp au un pret destul de accesibil raportat la ceea ce ofera ca sa ajunga preferatele utilizatorilor casnici.

 

 

In general, in magazinele care vand produse de profil un aparat de aer conditionat ne va fi descris in functie de urmatorii parametri: clasa de energie racire (notata cu litere de la A la E), clasa de racire (data in BTU), specificatia daca are sau nu model inverter, clasa de incalzire (data tot in BTU). De asemenea, ni se vor da clasele de consum la incalzire/racire, nivelul de zgomot al unitatii interioare si al celei exterioare, greutatea si o serie de specificatii tehnice. 

Clasa de racire / incalzire

BTU/h (British Thermal Units per ora) este o alta masura de calcul pentru puterea aparatului, exprimata in general la alte aparate in W sau kW. Un BTU este echivalent cu aproximativ 0,293 W/h. Primul lucru pe care il veti urmari la aparatul de aer conditionat va fi, asadar, aceasta putere: in functie de suprafata incaperii pe care doriti s-o climatizati, veti avea nevoie de un aparat cu o putere de acoperire macar suficienta. Astfel, necesarul este de:

camera de 18 – 30 mp ≈ 9000 BTU/h

24 – 40 mp ≈ 12000 BTU/h

28 – 46 mp ≈ 14000 BTU/h

40 – 67 mp ≈ 18000 BTU/h

48 – 80 mp ≈ 22000 BTU/h

 

Dupa cum remarcati, pentru aceeasi suprafata puteti cumpara aparate cu cel putin doua sau chiar trei clase de racire. Decizia va apartine si in functie de buget, pentru ca produsele cu putere mai mica sunt mai ieftine, dar adesea veti fi siliti sa le tineti pe nivelul maxim, ceea ce le va reduce durata de viata. De recomandat e sa preferati un aparat mai mare si ceva mai puternic, care va va tine mai mult. De asemenea, un BTU mai mare va permite un interval mai mare de temperaturi ce pot fi reglate (util si daca nevoile metabolice ale locatarilor sunt diferite). In general, o incapere obisnuita de bloc este foarte bine acoperita de un aparat cu 12000 BTU. Totusi, nu uitati sa va ganditi la necesarul de frig al incaperii: evaluati cum sunt orientate ferestrele cat de fluctuante sunt temperaturile de afara, la gradul de termoizolare al incaperii (care va influenta pierderile de temperatura, spre exemplu o locatie la ultimul nivel al unui imobil) sau la existenta altor surse de caldura la interior (calculatoare, aparate electrocasnice, mai mult de doua persoane in acelasi spatiu).

Consumul de energie si alti parametri

Clasa energetica ne indica ce cantitate de energie se consuma: aparatele din clasa A si A+ consuma cu pana la 40% mai putin fata de cele de clasa C sau D. Astfel, un aparat cu o putere de 12000 BTU si de clasa energetica A va consuma 1080 W/h, in timp ce unul de clasa energetica D va consuma 1500 w/h.

Functia de incalzire. Aparatul poate functiona pe modul incalzire chiar si cand afara sunt -10 grade Celsius, dand la interior pana la 23 grade Celsius. Ele ar putea functiona chiar si cand afara sunt -20 grade Celsius, totusi randamentul de incalzire la interior scade proportional. Evaluati in functie de celelalte siteme de incalizre pe care le detineti deja cand este mai util sa il mentineti in functiune - dupa cum ati vazut e mai rentabil sa folositi splitul in loc de centrala pe gaze primavara si toamna. De asemenea, nu uitati ca pentru functia de incalzire aparatului ii va lua cam 5 minute pana sa bage la interior aer cald, iar primele rafale de aer vor fi rece.

Ventilarea si deumidificarea (filtrarea aerului). Ventilarea aerului se face cu un consum minim de energie, prin circulatia aerului din incapere. Deumidificarea creste senzatia de confort in incapere, mentinand umiditatea din aer la un nivel acceptabil pentru organismul uman si in acelasi timp impiedica dezvoltarea microoroganismenlor si mucegaiului. Nu uitati sa curatati periodic (cam la 2 saptamani) praful de pe aparat si filtrele

Alti parametri, cum ar fi greutatea, nivelul de zgomot etc. depind numai de nevoile personale: unde puteti suspenda unitatea interioara, cat de deranjant vi se pare zgomotul, daca e vorba de un dormitor sau de un loc cu trafic mare, precum un living etc.

 

 

De retinut

• Nu uitati ca exista si aparate dublu-split: cu doua unitati interioare si una exterioara. Acestea pot asigura o acoperire uniforma a suprafatei climatizate, mai ales pentru incaperile mari sau cu forme neregulate, care nu permit circulatia curentilor de aer uniform.

• Desi montarea aparatului va cadea in sarcina unei echipe specializate, fiti atenti totusi la doi factori: nu scurtati foarte mult distanta dintre condensator si evaporator, pentru ca aceasta va va obliga sa montati aparatul intr-un colt al incaperii (loc de unde nu va putea acoperi optim suprafata camerei). De asemenea, nu acceptati sudarea sau innadirea tevilor, pentru ca acestea se pot rupe, ca urmare a functionarii aparatului sau a diverse vibratii.

• Spliturile nu sunt potrivite pentru orice incinta. Cand vine vorba de spatii destinate unui numar fluctuant de persoane, mici magazine, birouri, resturante sau alte asemenea cel mai bine este sa apelati la un specialist care sa evalueze locatia si sa va ajute la alegerea unei instalatii de climatizare adecvate, care adesea poate cere un sistem de ventilare separat, mai multe aparate, nu doar unul, diverse grade de temperatura, distribuite pe zone etc.

 

Aparate de aer conditionat mobile

In magazine vom remarca si o oferta de aparate de aer conditionat mobile, care, asa cum arata si numele, pot fi mutate dintr-o incapere in alta, in functie de necesitati. Avantajele acestora (mobilitatea, faptul ca nu au nevoie de instalare, ventileaza si umidifica aerul) sunt "compensate" si ele de unele dezavantaje: furtunul de evacuare trebuie oricum scos in afara casei, ceea ce va tine fereastra deschisa, recipientul de apa va trebui golit mai des in conditii de umiditate crescuta, iar nivelul de zgomot e ceva mai ridicat si poate fi deranjant. Un aparat de aer conditionat mobil este totusi o varianta foarte utila in conditiile in care peretii nu va permit suspendarea unitatii interne a unui split. Sau daca nu va permiteti montarea cate unui split in fiecare camera care se doreste climatizata, ori daca aveti nevoie de climatizare doar o perioada scurta, intr-un spatiu care nu este frecvent locuit sau folosit.

 

 

Text si foto: Alina Miron

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.