Criterii de alegere a parchetului
Parchetul este la ora actuala cel mai “la moda” tip de acoperire a pardoselilor. Preferat pentru aspectul lui estetic, calduros, este adesea ales numai din acest punct de vedere (culori, esenta lemnului, modelele pe care le descrie pe podea). Totusi mai exista o serie de factori pe care ar fi bine sa ii luati in calcul atunci cand va alegeti parchetul.
Modul de asamblare a placilor Lamelele masive sunt cel mai adesea asamblate pe sistem nut si felder si pot avea lungimi intre 50 cm si 3 m. Latimile si grosimile acestor lamele sunt variabile, permitand alcatuirea celor mai variate modele, regulate sau neregulate. Lamelele mici, preasamblate in placi patrate cu laturi de 10 – 30 cm, care alcatuiesc parchetul de tip mozaic se monteaza prin lipire, pe o suprafata perfect plana. Lamele sau dalele subtiri pot fi asamblate tot cu nut si felder, dar sunt instalate pe podea fara nici un alt sistem de fixare, de unde li se trage si numele de parchet flotant. Ele se monteaza pe un strat fonoizolant. De asemenea, lamelele subtiri, dar si cele masive beneficiaza mai nou de un alt sistem de fixare, asa numitul „clic-clac”, care permite montarea placilor intre ele fara adezivi, prin inclichetarea marginilor special realizate.
Limitarile tehnice De retinut ca fiecare sistem de fixare de mai sus aduce dupa sine fie usurinta de montare, fie o izolare mai buna, fie o rezistenta mai ridicata. Montarea parchetului masiv, de pilda, are cerinte crescute (o adancime suficienta pentru asezarea grinzilor si traverselor sau pentru turnarea unei sape, ceea ce implica sprijinul unor mesteri priceputi). Pe de alta parte, el aduce si o rezistenta crescuta la uzura. De asemenea, daca vreti sa il folositi pentru incaperi cu umezeala ridicata, luati in calcul ca materialul sa fie impermeabil (tec, de pilda, sau alta esenta de lemn rezistenta si tratata special, care poate fi etanseizat cu rosturi din mastic polimerizat). Sistemele cu clic-clac pot fi montate chiar si de catre incepatori, daca podeaua este perfect plana (daca inainte a fost linoleum, cereti sfatul unui specialist cand il scoateti, pentru a vedea daca e nevoie ca pe podea sa se toarne sapa). Suprafata incaperii conteaza atunci cand alegeti dimensiunile placilor sau lamelelor si de asemenea e importanta forma ei atunci cand va ganditi la modelul pe care doriti sa-l obtineti.
Duritatea parchetului Nu uitati de esenta lemnului, care poate fi moale, semidur sau dur. Daca aveti obiecte de mobilier grele, alegeti lemn cat mai dur, pentru ca in lemnul moale acestea vor lasa urme. De asemenea, verificati duritatea viitorului parchet si in functie de traficul din incapere. Lemnul mai moale poate fi folosit intr-o camera obisnuita, in dormitoare, sau in zone acoperite de covoare, cel semidur – in livinguri, iar cel dur – in zone precum holurile sau locurile foarte circulate, ori in care exista riscuri de accidente (precum cadera unui cutit, a vaselor etc.)
Nu in ultimul rand, luati in calcul si confortul acustic si termic pe care il ofera acoperirea cu parchet a podelei. Va doriti ca acesta sa va izoleze fonic de vecinii de dedesubt? Un substrat din spuma poliuretanica sau pluta atenueaza zgomotele. De asemenea, un astfel de strat contribuie la mentinerea caldurii, cu exceptia cazului in care aveti incalzire de sub podea si in care se vor folosi materiale adecvate: un specialist va poate evalua cu exactitate tipul de izolare de care aveti nevoie. De principiu, nu va apucati totusi singuri de alegerea si montarea parchetului, indiferent cat ar fi de usor sistemul de montare, fara sfatul cuiva cu experienta. Chiar daca nu il veti aduce efectiv sa lucreze, cereti-i parerea si evaluati impreuna cu el necesitatile spatiului, luand in calcul si detaliile mentionate mai sus. Lucrati dupa un plan, in urma unei evaluari corecte si a unui calcul al necesarului de material.
Text: Alina Miron